ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2314/3191)

TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY 174

Masa :  600 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 400 ml serka homogenizowanego, waniliowego 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku 300 g świeżych truskawek 1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa ) syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu(...)wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 *C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być  suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe. Studzimy przy lekko

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z musem jeżynowym 179

jesiennym słońcu jeżyny, których w Irlandii jest pod dostatkiem. W moim mieście rosną niemalże na każdej ulicy i można je zbierać do późnej jesieni. Ostatnio połączyłam je z delikatnym ciastem drożdżowym. Zainspirowana musem malinowym Marthy Steward zrobiłam tartę. Malina zastąpiłam jeżynami. Powstał z nich delikatny mus, który świetnie wkomponował się w kruchy spód. Powstała pyszna, urzekająca swoim kolorem, jesienna tarta(...)Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki. Mus jeżynowy Jeżyny blendujemy. Następnie powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę

Wędrówki po kuchni
Kokosowy sernik z borówkami i kruszonką ( bezglutenowy) 167

Czasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u

Mienta blog
pyszny tatar wołowy z olejem rzepakowym... 260

umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zmielić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami cebulę, kiszony ogórek, pieczarki marynowane drobniutko pokroić, każde osobno wołowinę zmieloną wymieszać dokładnie do kleistej masy z olejem rzepakowym , odłożyć porcję do obręczy do potraw aby zrobić zdjęcia, resztę wołowiny wymieszać z żółtkami również odłożyć porcje cebuli, ogórka, pieczarek a resztę wymieszać z wołowiną do smaku(...)innych smakowo dodatkach z ciemnym pieczywem, świeżym masłem...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt kakaowy 241

pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy do naszej zakładki ‘Torty(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej oraz osiem łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy

Domowe Torty
Krem cappuccino 226

Krem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki(...)Dodajemy saszetki cappuccino i dokładnie mieszamy, aż czekolada oraz proszek cappuccino dokładnie się rozpuszczą i połączą ze śmietaną, następnie zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder i rozbijamy całość mikserem, aby serek połączył się z cukrem i nabrał puszystości. Wyjętą z lodówki masę

Domowe Torty
Trufle kokosowe z kaszy jaglanej i białej czekolady. 288

Słodka propozycja ,której głównym składnikiem jest kasza jaglana. Mega pyszne trufle z trzech składników i naprawdę nie potrzeba im nic więcej .Są doskonałe. Składniki: 1 szklanka

Ladylaura.
Piernik jabłkowy bez jajek 218

Piernik jabłkowy jest jednym z najlepszych ciast jakie ostatnio jadłam - a do tego jest bardzo prosty - ideał! Genialne ciasto na święta dla zapracowanych lub zapominalskich Jest bardzo prosty i tani - potrzebne jest do jego przyrządzenia dosłownie minimum składników i wysiłku. Nawet miksera nie trzeba używać Piernik jabłkowy Składniki:   1,5 szklanki przecieru jabłkowego pól szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)jabłkowy z rodzynkami - mieszamy go z olejem i cukrem - odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i przyprawami - dokładnie mieszamy z ostudzonym przecierem jabłkowym. Dodajemy orzechy- dokładnie mieszamy. Powstała masa jest bardzo gęsta ale tak ma być - przekładamy ją do formy - mała keksówka (nie posiadam małej keksówki więc piekłam do w silikonowej formie o wymiarach 20x20 cm) i pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Dwukolorowy Sernik z Jogurtów Greckich z dodatkiem gruszki 211

Wczoraj był przepis na  smaczne i szybkie mięsko do chlebka , a dzisiaj pora na świąteczny deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie bardzo zadowalający ;) Polecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka(...)białek. Ubijamy pianę i utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi trzepaczkami od miksera ubijamy żółtka. 3. Do ubitych żółtek dodajemy olej i jogurty. Mieszamy na najniższych obrotach.   4. Masę dzielimy na dwa, do jednej dodajemy budyń czekoladowy i jedną czubata łyżeczkę kakao, a do drugiej budyń waniliowy. Następnie dodajemy po równo ubita pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy

Gotowanie...to proste !
Wiosenne kwiecie 235

wszystko uzyska jednolitą strukturę. Co do kawy, to jest to u mnie mocna kawa rozpuszczalna schłodzona/zmrożona w zamrażalce. Bo o płyn tu chodzi moi drodzy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut leżakowania do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy podsypując mąką jak najcieniej się da i wykrawamy z niego ciasteczka (kwiatki, gwiazdki), które następnie(...)stopni, góra-dół i wkładamy wykrojone ciasteczka do formy cupcake's wciskając je paluchem, by faktycznie przypominały kwiat. Pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Składniki na masę: serek mascarpone mały kremówka 30-36% 500ml 1-2 cytryny 250 g cukru do wypieków 2-3 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie: Ubijamy kremówkę, pamiętając by była dobrze schłodzona. Dodajemy serek

Karczma Honorietty
Jaglany deser malinowy 214

lubi maliny? Chyba wszyscy. Dla mnie są takim specjalnym symbolem pełni lata. Uwielbiam je pod każdą postacią! Wspaniale komponują się zarówno w ciastach pieczonych, deserach na zimno, z kaszą, owsianką, w dżemie czy konfiturze oraz jedzone same. Moja kuchnia nie może się bez nich obyć, dlatego co roku mrożę i przerabiam znaczne ich ilości. Dziś zapraszam na deser z moją(...)zblendować. Dosłodzić, wymieszać. 200g malin również zblendować, dodać do kaszy, dokładnie wymieszać.  Galaretki rozrobić w 500ml wrzątku, odstawić do wystygnięcia, aż zaczną tężeć. Następnie 2/3 galaretek zmiksować z masą jaglaną. Masę wyłożyć do pucharków, ułożyć maliny na wierzchu i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić

Cakes By Kejt
Kuleczki owsiane (czekoladowe) 211

Dzisiaj przepis na błyskawiczne w przygotowaniu kulki owsiano-czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego(...)miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo  małym ogniu. Gdy składniki połączą się ze sobą - dodać gorzkie kakao. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki (ja użyłam miks różnych płatków) i rodzynki. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona w masie kakaowej). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 3 łyżki zimnego mleka

Ugotować
RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI 325

wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie(...)łyżki * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany, mieszamy. Smażymy niewielkie racuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące udekorowane bananem i cukrem pudrem. Pycha

Ostra na Słodko
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 218

suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut(...)jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.przed pieczeniemtarta z botwiną i bobem

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z jarmużem i pieczarkami 236

 Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć.  I tak powstało to

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania