bułki - 33426 przepisów (strona:1745/2229)

Jogurtowe z nutellą 201

koniec pozostałą mąkę i jogurt.Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.Odstawiamy do ostudzenia!Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!UWAGA!Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika

Ostra na Słodko
Jabłkowy strudel z makaronu 238

całości ciasta makaronowego.Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 450

wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).PIANA KISIELOWA :Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.Delikatnie wylewamy na jabłka

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1207

miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody

Ostra na Słodko
Szachownica mandarynkowa 361

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe

Ostra na Słodko
Murzynek 240

pieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno.Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).Pieczemy ok. 30 minut w 170 CGotowość sprawdzamy patyczkiem.Studzimy.Polewamy czekoladą i zajadamy

Ostra na Słodko
Rolada biszkoptowa z masą kakaową 401

odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.MASA :Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.Czekolad

Ostra na Słodko
ZEBRA 341

czas miksujemy.Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!Wkładamy

Ostra na Słodko
BABKA KOKOSOWA Z MAKIEM 137

szczyptą soli na sztywno.Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 249

wydrążonymi z laski wanilii.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy sztywne białka  i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.Smacznego!UWAGA!Takie ciasta lubią pękać

Ostra na Słodko
Ucierane jogurtowe z rabarbarem 168

jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy

Ostra na Słodko
Sernik Amaretto z ricotty 208

UWAGA!Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 291

puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.KREM :250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką

Ostra na Słodko
CIASTO KOKOSOWE – ŁATWE I SZYBKIE 9759

miksujemy na gładką masę.Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko.( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ).Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40-45 minut.,Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Ostra na Słodko
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej 178

przepis na samo zdrowie ;)Połączenie kaszy jaglanej z fasolą adzuki i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość!Takie burgery / kotleciki są świetnym pomysłem zarówno jako wkładka do bułki, jak i składnik do obiadu.Polecam!SKŁADNIKI:* fasola adzuki – 100 g* kasza jaglana – 100 g* cebula – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania