tych wszystkich chlebach, bułkach i bułeczkach jakie piekę na śniadania przychodzi dzień, że mam ochotę na coś mniej zapychającego i jem płatki. Czasem kukurydziane z miodem i mlekiem ale często wcinam granolę. Zawsze własnego wypieku, ostatnio bezglutenową. Dzieciaki też mają na nią chrapkę ale w tym wypadku im odmawiam bo mleczna...Bezglutenowa granola krówkowapo 30 g migdałów
Dzieje kuchennej Wiewióryjako przekąska, kiedy chce nam się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego" :) dla tych, co nie najedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo chrupiąca bułka lub kromka świeżego pachnącego chleba :)Składniki:6 średnich ogórków kiszonych,1 średnia czerwona cebula,puszka kukurydzy,pęczek szczypiorku,200 g łuskanego słonecznika,sól, pieprz do smaku,pół łyżeczki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaresztek może być całkiem smaczne. Na święta gotuję zawsze fasolę Jaś, i zawsze zostaje jej sporo. Lubię ją bardzo z cebulą przysmażoną na maśle, lubię z tartą bułką albo z samym masłem. Ale taka fasola świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Dzisiaj sałatka z dodatkiem sardynek. Sardynki miałam zacne bo prosto z portugalskiego kraju, ale myślę, że inne
Stare Garykremówkę. W następnym kroku dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem i mleko waniliowe. Miksujemy aż do uzyskania wolno i jednolicie lejącej się masy.3/ Do natłuszczonej blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 55 minut. 4/ Upieczone ciasto studzimy i oblewamy przestudzoną polewą. Na polewę nakładamy rodzynki i wkładamy do lodówki.5/ Schłodzone ciasto wyjmujemy
Kuchnia PROzdrowotnajajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru
Z miłości do słodkościserowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj
Pasje Jolkiwymieszać do połączenia. Wmieszać ręcznie posiekane bakalie, namoczone rodzynki i oraz pozostały rum z miseczki. Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksówki o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35-40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka. Można oczywiście
Delicious TitbitsDzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!!Są tacy?! ;)Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek- czyli to pieczywo, które zawsze macie pod ręką.Utarło się, że tosty francuskie, to idealna propozycja na śniadanie, nie wiem dlaczego- ja przyrządzam je zawsze na kolację, wtedy się nigdzie nie spieszę i spokojnie
Kraina Miodem Płynącastolnicy uformować wałeczki i pokroić je ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch. Kluseczki podawać z cukrem albo z bułką tartą. Kluski leniwe
Bon Appetit Małgorzatypodziękować za to, że mi w tym towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry warzywnego bulionu1 szt. średniej kapusty włoskiej
Bon Appetit Małgorzatywyrośnięcia.3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik i mieszamy składniki kruszonki.5. Wyrośnięte chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kruszonką.6. Pieczemy
Kuchnia domowa AniZrobiłam je na urodziny córeczki zamiast ciasta. Były baaaardzo pyszne - kruchutkie i jabłuszkowe :) Polecam gorąco!!! Przepis na kruche ciasto na babeczki pochodzi stąd. A reszta to
Kuchnia domowa Aniwlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej
Kuchnia domowa Anicytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C.4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej
Kuchnia domowa Ani