bułki - 33426 przepisów (strona:1581/2229)

Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 111

olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj po prostu przegotowana, ale czasem także gazowana Z - ziarenka wszelkiego rodzaju, typu

Mania Wypiekania
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 163

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki

Smaczne Zdrowe
Chleb z nasionami na drożdżach 157

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego

codojedzenia
Chleb z masłem orzechowym 200

mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia.     Po tym czasie ciasto zagnieść rękami i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą małej formy keksówki o wymiarach 10x20 cm. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Chlebek wstawić do piekarnika i piec

Nastoletnie Wypiekanie
PIECZONY PASZTET MIESZANY 180

dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.Na wierzch każdego wlać po 2 łyżki wywaru.Piec w piekarniku w temp 170-180 st.C przez ok 1 godz. Pasztet jest gotowy gdy zaczyna odstawać od foremek,górę możemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Banana Bread, czyli Chlebek bananowy 181

suche składniki i krótko wymieszać do połączenia.     Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Małą keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Bananową masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec przez ok. 60 minut do zarumienienia, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a następnie z formy

Nastoletnie Wypiekanie
BUŁKA Z WĘDLINĄ - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 195

Danie ma 154 KCAL. 1 kajzerka 50g. 1 plasterek szynki drobiowej 20g. 1 szkl.soku porzeczkowego lub wielowarzywnego 200 ml. *******************************************************************  Bułkę obłożyć SZYNKĄ i podać z sokiem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bułki do hamburgerów z sezamem 114

około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut

Ewusiowe Smaki
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 139

proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku. Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.   Masa truskawkowa:   1 1/2 - 2 l musu truskawkowego  galaretki

Niespełnione zdolności kulinarne
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 163

czasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki  skoleboller , upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności

zadanie-gotowanie
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe. 159

nadzienie utrzeć. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon.  Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż się zrumienią

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z bakłażanów imam bayildi. 148

pieczarkami i serem), to były te w okienku przy wyjściu z przejścia podziemnego na gdańskim dworcu głównym. Około połowy lat osiemdziesiątych. Ciut wcześniej, na meczach Lechii,  sprzedawano już bułki z pieczarkami, ale chyba nie nazywane jeszcze zapiekankami. Ach... co to były za czasy! Nad światem wisiała groźba atomowej zagłady. Nad Polską ponura mgła w kolorze zomo-blue

zadanie-gotowanie
Kanapka BLT. 159

Ważne by chrupkość dobrze usmażonego boczku połączyła się z soczystością dojrzałych pomidorów w towarzystwie świeżej zielonej sałaty. Nie można oprzeć się tej kombinacji!  Niebo w gębie ;) Składniki: 1 bułka lub 2 kromki dowolnego ulubionego pieczywa 2 lub 3 plastry surowego boczku 1 duży pomidor 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej

zadanie-gotowanie
Babka gotowana 112

cytryny i wódkę.  Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.  Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową  i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego

Pyszności Słodkości
Babka z ajerkoniakiem 162

cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i  piec w temperaturze 180°C  przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania