Zaczynam serię przepisów, przywodzących na myśl smaki dzieciństwa …Smaki dzieciństwa i najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej
Ostra na Słodkoforemki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem
Szefowa kuchniciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą, by babeczki dały się łatwo wyciągnąć po upieczeniu. Można użyć czekolady białej bądź zmieszać 2 kolory.Pieczemy je w 180 stopniach około 20 minut
upichcicOrzechowej Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y, czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej.Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą
Codzienna kuchnia niecodziennażółtko3 łyżki (60g) śmietany 18%3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów- obrane orzechy pokroić na duże kawałki- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej- zimną śmietankę ubić na sztywno- do lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi
Smakołyki BerenikiJeśli postanowicie upiec taki tort zajrzyjcie koniecznie na ten blog, gdyż cały proces jest dokładnie opisany i są też zdjęcia co ułatwia sprawę. Zmieniłam przepis, gdyż nie lubię białej czekolady i upiekłam dwa ciemne blaty, zapisuję go na swoim blogu, gdyż masa budyniowa jest bardzo smaczna i można wykorzystać do wielu ciast.Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki
NA MOIM TALERZUminut. Po wystudzeniu ściągnąć połówki z maty i odłożyć. Przygotować kolejne masy.Masa pistacjowa:200 g niesolonych pistacji100 g białej czekolady100 ml kremówkiPistacje zetrzeć w młynku lub w malakserze. Kremówkę zagotować, a następnie zdjąć z gazu. Dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić. Dosypać następnie pistacje. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem zagęszczenia. Gdy masa osiągnie już odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie położyć
Food SquareSkładniki:200g białej czekolady125ml śmietany 36%200g mielonych migdałów1 łyżeczka cukru pudru2 łyżki masła4-5 łyżek rumudodatkowo 100g migdałów do obtoczeniaPrzygotowanie:Śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem i dodajemy masło. Podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Do jednolitej masy dodajemy cukier, mielone migdały i rum. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej
Smakowity Blog Kulinarnypapilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem musimy schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną
Smakowity Blog Kulinarnyfinalnie dotarciu do domu i zawinięciu się w koc - nie mam siły. Może później zbiorę się w sobie na tyle, żeby umoczyć inne serduszka i gwiazdki w białej czekoladzie. Na razie grzeję ręce gorącym kubkiem z jeszcze cieplejszą zawartością i pochrupuję gotowe już ciasteczka. Te słodkości znalazłam na blogu Pomidorowej Ani - zachwyciły mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedłoniach. Cudownie maślano-waniliowe, z chrupiącymi pistacjami i słodko-kwaśną żurawiną. Wyglądają uroczo i są przepyszne.Następnym razem dam nieco mniej cukru i poleję je białą czekoladą - będą się prezentować jeszcze bardziej świątecznie. A następny raz będzie z pewnością, bo już ich prawie nie ma...Ciasteczka waniliowe z pistacjami i żurawinąSkładniki:(na 25 sztuk)175 g miękkiego masła85
Pożeraczka, czyli raz adobrzespóźnione (ale tak naprawdę na jabłka nigdy nie jest za późno, prawda...?), ale niezwykle pyszne finansjerki. Robiłam je już jakiś czas temu, z rabarbarem, białą czekoladą i migdałami. Smakowały niebiańsko! Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturze pokojowej* 500 g mąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady* 50 ml śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem
kolorowotorcikowodowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady
Smakołyki Bereniki