bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:404/498)

Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 207

dzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś się od życia należy(...)papier do pieczenia, z zachowaniem 2-3cm odstępów – podrosną. Moje pierniki są wycinanie foremką koło, o średnicy 50mm.   UWAGA! Wycięte pierniki można piec od razu, nie trzeba czekać, ale dla jeszcze lepszego efektu warto je zostawić na 30 minut w cieple i dać drożdżom popracować – pierniczki mocno się wybrzuszą i napuszą. Pieczemy pierniki na środkowej półce

Karo in the Kitchen
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 144

godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! Pappatore to styl gotowania Właściciele restauracji piszą, że menu przygotowane w ramach Festiwalu Restaurant Week miało odzwierciedlić pappatoriański styl gotowania, w który wpisują(...)dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie

Food Square
Sałatka z ośmiornicą i warzywami 169

samą myśl o owocach morza i odmawia współpracy, to nakarmcie go tą sałatką. Jak okaże się nieczuły i karze wam iść won? Trudno! Więcej dla was. Przed Państwem, bez wątpienia najpiękniejsza i najlepsza sałatka z ośmiornicą i warzywami. Zanim przejdziemy do przepisu, kilka wskazówek: 1. Cała ośmiornica wymaga żmudnego procesu tłuczenia, zmiękczenia, gotowania długiego i upierdliwego. Do sałatki potrzebujecie(...)szarej zrobi się lekko różowa. 2. Do sałatki użyłam warzyw mini, bo ładnie wyglądają, też kupione w Makro. Jeśli użyjecie warzyw regularnej wielkości, pokrojonych na mniejsze kawałki, to piekło się nie otworzy, a też będzie smacznie. Proces przygotowywania się niczym nie różni. 3. Ośmiornicę marynowałam w zakwasie z buraków. Jeśli nie macie, nic się nie stanie. Zakwas służy tylko

ladykitchen
Smak Danii: lukrecja 175

nieświadomym obcokrajowcom i obserwowanie ich reakcji. A są one różne: od polubienia i zaciekawienia nowym smakiem, poprzez grzecznościowe przełknięcie z mniej lub bardziej zbolałą miną, aż po natychmiastowe wyplucie bez zważania na otoczenie. Lukrecja bowiem to bardzo charakterystyczna rzecz; kocha się ją albo nienawidzi . Nie ma nic pomiędzy. Odmian lukrecji jest całe mnóstwo: od delikatnych i słodkich(...)sztuk) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki lukrecji w proszku 65 g suszonej żurawiny 185 g zimnego masła 200 g cukru trzcinowego 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z lukrecją i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę, połączyć. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTECZKA Z AMARANTUSEM I ŻURAWINĄ 115

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso

Słodkie zapomnienie
Tarte flambée 223

Uwielbiamy prostą kuchnię. Taką bez kompleksów, bez wołowiny wagyū i bez owoców noni , choć bez wątpienia są to wartościowe produkty. Kuchnię, która nie wymaga od nas „wyskoczenia” po składniki na Karaiby i wykorzystania całego limitu na karcie kredytowej na zakupy. Chociaż jaraliśmy się zieloną pszenicą frikeh, zawsze proponujemy lokalne zamienniki i cieszy nas Wasz(...)Boczek pokroiliśmy w cienkie paski, lekko wytopiliśmy na patelni i ułożyliśmy na wierzchu. Tarty wylądowały w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Piecze się je ok. 10 minut (lub dłużej, jeśli ciasto jednak jest grubsze) na zwykłej blasze. Chyba że dysponujecie kamieniem lub piecem chlebowym. Jasne… Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę

GRUBY WAŁEK
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 265

niezobowiązującym byzkankiem? No nie da się! Społeczeństwo wciśnie cię natychmiast w ramy wrednego mizogina lub starej feministki, którzy nie cieszą się światem i uczuciem, a otaczającą rzeczywistość traktują jak piekło najgorsze. Teoretycznie jednoosobowych gospodarstw domowych jest coraz więcej. Praktycznie wystarczy pojechać do rodziny, niby pogodzonej z losem, a usłyszymy nieśmiertelne pytanie: „Masz kogoś?”. Podejrzewam, że odpowiedź: „Tak, mam. Całkiem niezłą(...)najlepiej. Ja wiem, że w całej sieci to panowie z jesie.pl wyrośli na supersamców od garów. Wiem, bo widziałam pełne poruszenie na widok tych facetów przy garach, no ale bez przesady, wam też wyjdzie. Pamiętacie post o lasagne for dummies? Dało się zrobić? Dało! Więc dziś jedziemy z garami do Azji i zrobimy makaron na modłę orientalną. Nawet

ladykitchen
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 327

zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu(...)wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w lodówce. Do spożycia od razu, bez dodatkowych zabiegów w wysokiej temperaturze, salsiccię parzymy w 80⁰C przez 40 minut. Jelito wyjmujemy z opakowania, płuczemy z soli pod bieżącą wodą. Zalewamy na 10 minut ciepłą

Karo in the Kitchen
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 226

Makaroniki to rozpływające się w ustach, bezglutenowe ciasteczka na bazie mielonych migdałów. Chrupka czekoladowa beza i wilgotny, lekko ciągnący się środek. Całość dopełnia mocno czekoladowy, podchmielony krem.. To ulubione ciasteczka mojego męża, szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. O francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo(...)masy stopniowo dodawać mieszankę migdałową, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo nad blaszką, wyciskać ok. 4 cm kółka w sporych odstępach. Unieść blachę i stuknąć nią o blat. Dzięki temu trikowi pozbędziemy się

maniapieczenia
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 251

zakładce . Moimi faworytami są Ciasto Leśny Mech i Ciasto Marchewkowe , ale od teraz dołącza do nich Czekoladowe Ciasto z Burakami! Jestem nim zachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku.  Tych, którzy nie przepadają za burakami, niech nie przeraża ich dodatek do tego ciasta. Nie czuć ich kompletnie(...)zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać je tylko czekoladą, oprószyć cukrem pudrem, jak wolicie. Ale byłoby szkoda... Bo polewa wymiata :D Na wierzchu zrobiłam esy-floresy na wzór jednego

Słodko-Słony Świat Ilony
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 189

porą 2 dobre filmy, ale nie mogliśmy zacząć oglądać bez czegoś słodkiego. Jako, że czas leci nieubłaganie (a wybranie produkcji godnej uwagi jest bardzo czasochłonne) było już po 22:00 co oznacza, że w pobliskich sklepach możemy co najwyżej pocałować klamkę, więc słodkości trzeba było wyczarować. Miało być więc szybkie, pachnące, bardzo smaczne, najlepiej jeszcze zdrowie i (marzenie ściętej(...)wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").4. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (jeśli nie dacie się skusić i nie wyciągniecie wrzątku by stać nad nim z nożem niczym chirurg ze skalpelem czekający na "wielkie prucie pacjenta)".5. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika bo nam klapną chlebki. Dlaczego

Wypisz Wymaluj
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 95

Nadchodzi dzień chłopaka drogie dziewczynki, także pamiętajcie okazać z tej okazji więcej całusów swojej drugiej połówce👄💔  A dla tych którzy są w związku sportowców tak

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 149

Nadchodzi dzień chłopaka drogie dziewczynki, także pamiętajcie okazać z tej okazji więcej całusów swojej drugiej połówce👄💔  A dla tych którzy są w związku sportowców tak

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sałatka z grillowanych owoców i warzyw 175

Jak zbudować dobrą sałatkę? Staram się zawsze zderzyć ze sobą coś słodkiego z czymś kwaśnym, coś wytrawnego z czymś lekkim i świeżym. Wyraźny smak wyrównywać i

Karo in the Kitchen
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 149

kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 60 g masła 150 g cukru 4 figi 150 g malin Dodatkowy cukier skarmelizować w garnku o grubym dnie. Gdy nabierze złoto-brązowej, dość głębokiej barwy, dodać pokrojone w kostkę masło. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Przelać karmel do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Figi pokroić(...)zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 10-15 minut, następnie zdjąć obręcz tortownicy. Na cieście położyć talerz, szybko obrócić tak, żeby spód formy znalazł się na wierzchu. Zdjąć z ciasta papier, zostawić do całkowitego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Automat do wypieku chleba marki Unold 175

galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego pieczywa - EIGENPROGRAMM: ustawienia własne, do dowolnego zdefiniowania. Co ciekawe, udało nam się znaleźć zastosowanie dla programu "Ustawienia własne". Zwykle pieczemy chleby w piekarniku(...)Wbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy. Taki chleb ma zupełnie inną skórkę

Marder&Marder Manufacture
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 208

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania