bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:372/498)

Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 568

Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku. Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny(...)kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO CZEKOLADOWO DYNIOWE 157

Ciasto jest mega czekoladowe, wilgotne dzięki dyni i świetnie się prezentuje np. w wersji Halloween'owej , gorąco polecam nie tylko czekoladoholikom  bo jest pyszne. Normal

Słodkie zapomnienie
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 199

miejscu :) 10. NIE MUSISZ KUPOWAĆ WYSZUKANYCH PRODUKTÓW Jagody goji, młody jęczmień czy spirulina - te produkty robią furorę w świecie zdrowego odżywania. Mimo to jestem zdania, że spokojnie można się bez nich obejść . Oczywiście nie  mam na myśli tego, że w ogóle nie warto ich kupować, bo właściwości zdrowotnych nie można im odmówić. Traktowałabym je jednak jako urozmaicenie, dodatek(...)zamrażania. Często tak jest np. w przypadku bananów. A tymczasem obrane i pokrojone w plastry zamrożone banany idealnie nadają się do koktajli (tworzą aksamitną konsystencję) czy do chociażby do szybkich lodów bananowych. Podobna zasada dotyczy owoców sezonowych - jeśli mamy trochę wolnego miejsca, spokojnie możemy kupić większą ilość np. truskawek i zamrozić je na zimę. W sezonie kg tych owoców kosztuje

Powiedz dietom nie
Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami 191

czas pędzi! Dopiero co był maj, czerwiec. Ten lipiec minął tak, jakby go nie było. Dlaczego kiedy mamy wolne, mamy wakacje ten czas tak szybko ucieka? A kiedy mamy dużo pracy to ciągnie się bez końca lub ucieka jeszcze szybciej? Czasami chciałabym, by czas stanął w miejscu. Wtedy byłoby można na spokojnie się nad wszystkim zastanowić, przemyśleć dotychczasowe(...)naszego jadłospisu. Jednakże łosoś kupny w supermarketach, bez informacji o miejscach połowów, może nie zawierać tych wszystkich ważnych elementów, a nawet może być skażony rtęcią. Łosoś obfity w wyżej wymienione składniki to najczęściej łosoś dziki, który możemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania

Be Fit Be Strong
Tarta z porzeczkami i truskawkami 138

się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi zrobię(...)tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło

Moja Delicja
Jak się nie przejeść w Święta? 191

prostu lepiej. Postanowienia, postanowieniami, a i tak zazwyczaj zjadamy więcej. Jak się ustrzec przed późniejszymi wyrzutami sumienia i problemami zdrowotnymi? O to zapytałam Agnieszkę Małgorzatę Zielińską, psychodietetyka współpracującego z Szybko Tanio Smacznie. Jak się nie przejeść w Święta? Święta Bożego Narodzenia to cudowny czas, który spędzamy w rodzinnym gronie. Kuszą zapachem i smakiem tradycyjnych potraw, od których ugina się(...)jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować

Szybko Tanio Smacznie
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 312

Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/écru (chociaż występują i odmiany różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco…), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania nie pójdą na marne. Zwiędnięte czy przemrożone (żółte) kalafiory średnio się nadają(...)porcje do zamykanych woreczków strunowych z grubej folii, przeznaczonych na mrożonki – kalafior zachowa w nich jędrność i świeżość przez 6 miesięcy. Jak ryż z kalafiora ugotować? Najszybszy sposób to szybkie duszenie na niewielkiej ilości tłuszczu – masła, oleju ryżowego, oliwy z oliwek. Tłuszcz rozgrzewamy na szerokiej patelni, wrzucamy porcję kalafiorowego ryżu i smażymy przez 4-5 minut, często mieszając, aż całość

Karo in the Kitchen
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 239

dotarły. Tymczasem upiekłam bułeczki a jedząc je od razu pomyślałam o tym, że były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe(...)rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy bułeczki i pieczemy ok. 15 minut. Ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Nadal tkwię w kryminalnej rzeczywistości. W kolejce czeka "Okularnik" Katarzyny Bondy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb 192

Człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowo waniliowa zebra 189

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych

mojewypiekiinietylko
Tarta jaglana z truskawkami-przepyszna! 183

Chociaż nie ma jeszcze weekendu, to podzielę się z Wami przepysznym przepisem na pełnowartościowe ciacho, które dzisiaj wykonałam😍 Składniki identyczne, jakie ja sama jadam na co

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta cebulowo serowa 217

Byłam dzisiaj wyjątkowo zajęta w kuchni, a jutro też będzie się działo…:) Oczekuję na przyjazd wyjątkowych Gości z Polski i chcę się należycie do tego

UgotujmyTo.pl
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 417

tych owoców jako głównego składnika. Dziś proponuję ciasto banalnie proste w wykonaniu, ale jakże smaczne! Pulchne i miękkie, nadziane słodkimi czereśniami, pod chrupiącą kruszonką. Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze i wyśmienicie smakuje - polecam! :) Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm: CIASTO:  2/3 kostki  margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki(...)najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić wydrylowane czereśnie. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.   Piec w temp. 180C ok. 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie niczym nie oblepiony – ciasto gotowe

Grunt to przepis!
Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem 201

Witam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne. Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować: Użyłam foremki okrągłej o średnicy(...)przed wstawieniem do piekarnika nakłuwam górę nożem, dzięki temu mniej się pofałduje podczas pieczenia. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu – po podpieczeniu ciasto wystawiam z piekarnika i przechodzę do kolejnego etapu przygotowania

Uwaga Babcia Gotuje
Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą 172

Witam Was serdecznie szerokim uśmiechem!😀 Dzisiaj jest mój dzień bo obchodzę urodziny 😜 A taki dzień bez ciasta nie może się obejść. Jako, że torów się

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 199

kradną smaki!  Wszystkie! Kasują i wymazują! Nic nie smakuje tak jak powinno, tak jak się lubi, tak jak się pamięta, tak jak wygląda i pachnie.  Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki(...)choć niezbyt im się spieszy...Od kilku dni znów zaczynam dzień od kawy, choć ona wciąż smakuje inaczej niż przedtem. Zaczynają też nareszcie kiełkować wytęsknione myśli o gotowaniu i pieczeniu. Choć pierwszeństwo przypadło porządkom - zapomniana kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża

KUCHARNIA
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 231

domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc(...)niej. Oczywiście pomyślałam o jakiej szarlotce, bo takie ciacho ona zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście musi być  budyń, bez tego ani rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.  W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam

Moje pyszne gotowanie