Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak bez licznych chemikaliów ciężko na przykład pozbyć się szkodników. W tej nierównej walce potrzebujemy sojuszników. A znajdziemy ich między innymi właśnie w tych nieuprzątniętych zakamarkach ogrodu. O jednym z wielkich sojuszników(...)kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka
les mirabellesWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa 2 dni przed Wigilią przychodzę do Was z pomysłem last minute na pyszny i zdrowy deser, którym możecie obdarować najbliższych albo cieszyć się w rodzinnym
Chilli Czosnek i Oliwawięcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw
Anioszek w kuchniwiększości piekących przygotowałam WSPÓLNĄ GALERIĘ - możecie ją zobaczyć klikając TU - galeria będzie na stałe umieszczona na mojej stronie na Facebooku. Chleby pachniały w Houston, Dallas, Nowym Jorku, Seulu, Wielkiej Brytanii i od Bałtyku do Tatr! Pełna lista z linkami do wszystkich piekących "w ciemno" znajduje się pod przepisem - podaję imiona/nicki i adresy blogów (jeśli jest prowadzony). Jeśli piekliście z nami(...)minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty. Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej - nawet ok. 5 godzin). Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony
KUCHARNIAJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda - bynajmniej - świątecznie nie nastraja. Ciągle powyżej pięciu stopni; czasem słońce, czasem deszcz i wiatr, ale wszystko takie jakieś... Wczesnojesienne, żeby nie powiedzieć - wiosenne. A tu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDuńskie śluby są bardzo zorganizowane. Tam nie ma czasu na nieprzewidziane zdarzenia; wszystko ma swoje czas i miejsce. Na czym właściwie to polega? Najpierw jest obiad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł
Ostra na Słodkobędzie zaczyn na następny wypiek. Przygotować formę do pieczenia - wyłożyć ją papierem do pieczenia, a na nim ułożyć ładny i świeży liść chrzanu. Do ciasta dodać jasną mąkę orkiszową. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto uformować w wałek, który zmieści się na liściu. Uwaga - ciasto wyrastając, lekko rozpłynie się na boki. Powierzchnię chleba naciąć według uznania. Bochenek przykryć wilgotną(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C i piec ok. 40 minut. Chleb wyjąć na kratkę i zjadać po ostudzeniu (choć będzie trudno przejść obok niego obojętnie, bo pachnie niesamowicie). Do przeczytania "Zabić drozda" Harper Lee zbierałam się od kilku lat. Autorka została uhonorowana za tę książkę Nagrodą
Weekendy w domu i ogrodzie– Wikulinko! Zrobiłem Ci dżem – powiedział mój dziadek podając mi słoik wypełniony ciemną porzeczką. – Super, dzięki! – Rzuciłam sucho bo podobnych słoików mam w domu całą masę. Dżemy
Fill The BowlDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy
Kawa z mlekiemTen weekend jest dla nas wyjątkowy, dlatego zasługuje na wyjątkowy deser. Przy okazji opowiem Wam kolejna słodką historię, tym razem o lekkiej i delikatnej białej bezie
Obiad gotowyChyba odnalazłam idealny przepis na bułki drożdżowe Cieszy mnie to niesamowicie ponieważ do tej pory, oprócz szybkich brioszek, drożdżowe nie za bardzo mi wychodziły. Tymczasem spodobało
Relaxtime