Osobiście bardzo mało spędzam czasu w kuchni, mało też potrafię w niej zrobić. Ale ostatnio udało mi się jakimś cudem zrobić łososia na parze z masełkiem. Domownikom bardzo smakowało (nawet dzieciom!). Mogę uznać to danie za swoje popisowe, bo chyba tylko to danie przyrządzone przeze mnie pasowało innym osobą poza mną :D
Do dania wykorzystałem
- 300g świeżego filetu z łososia
- masło 1/2 kostki
- żółte pomidorki
- suszona bazylia, do smaku
- pieprz oraz sól
- oliwa z oliwek
- 500ml roztworu soli (garść soli rozpuszczona w wodzie)
Krok po kroku
- Łososia myjemy i obdzieramy ze skóry
- Wkładamy go do roztworu soli na około 10-15 minut do lodówki
- Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy bazylia.
- Układamy na folii aluminiowej 2 plasterki masła i kładziemy na nich łososia, na górę jeszcze 1 plasterek i rozkładamy przekrojone na pół pomidorki.
- Zawijamy, w miarę szczelnie i wrzucamy do garnka do gotowania na parze na około 15-20 minut.
A jakie jest
Twoje popisowe danie?