wystarczy jedynie odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam z tym, co udało mi się znaleźć w kuchni– pozostałą z gotowania lecza cukinią, pieczarkami, żurawiną i orzechami. Wszystkie elementy idealnie się dopełniają – gładka, słodka polenta z chrupiącymi warzywami – a całe danie jest pyszne i lekkie. Składniki na 2 porcje: 250 g małych pieczarek(...)mała cukinia 1 łyżka oliwy 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki orzechów laskowych (połówki) ½ l mleka sojowego 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy kukurydzianej 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny świeżo zmielona gałka muszkatołowa Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry, a cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój
Roślinna - blog wegańskiMuffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku(...)mleka, 50 g cukru brązowego, 80 g rodzynek sułtańskich, 50 g żurawiny, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 jajko, ciasto, biała masa: 2 jajka, 100 g masła, 1 łyżeczka
Moniki Smakołykiiść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej(...)surowego boczku 500 g chudego karczku 1 cebula czerwona garść suszonej żurawiny sól morska pieprz ziołowy oliwa do smażenia malutki słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną
pieprzny smaczektylko poprawi nasz nastrój, ale również na powrót przeniesie nas wspomnieniami w krainę dzieciństwa. składniki dla trzech osób 3 duże jabłka, u mnie odmiany szarej renety 60 g owoców żurawiny ( świeże lub mrożone) 3 łyżeczki brązowego cukru cynamon sposób przygotowania Jabłka myjemy, nożem wycinamy z nich gniazda nasienne zostawiając dolną część ( tą od kwiatostanu, zabezpieczy ona owoce żurawiny(...)Skórę jabłka, nakłuwamy w kilku miejscach cienkim nożem ( zabezpieczy to jabłko przed pęknięciem w trakcie pieczenia) i ustawiamy na blasze, lub w foremce. Do wydrążonego wnętrza jabłek, wkładamy owoce żurawiny zmieszane z cukrem i całość wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu jabłka wyjmujemy, posypujemy szczyptą cynamonu i jeszcze gorące podajemy
Miód i pieprzMięso kaczki jest rewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili i imbiru, kwaskowatość żurawiny i soku z cytryny została przełamana słodyczą miodu i sosem sojowym. Kaczkę należy często polewać sosem z pieczenia aby nie wyschła i nie zrobiła się sucha. Jeśli pieczecie(...)wtedy polewać. Składniki: kaczka około 2kg. 1 łyżka majeranku kawałek świeżego korzenia imbiru ok 50g. sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy Składniki na glazurę: 1/3 szklanki żurawiny (gotowej ze słoiczka) 1 łyżka miodu sok z jednej cytryny lub limonki pół papryczki chili świeże gałązki tymianku 1/4 szklanka ciemnego sosu sojowego sok z jednej małej pomarańczy ( je nie dodałam
potrawyregionalnePrzepis dla lubiących śledzie na słodko. Składniki 500 g płatów śledziowych matiasów 3 duże czerwone cebule pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek 300 ml pomidorowej passaty pół łyżeczki tabasco 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny(...)wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki. Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut, odcedziłem na sicie. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem
R'n'G Kitchenmoją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) Składniki : 500g brukselki pół niedużej dyni 4 ząbki(...)czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz płatki chili (opcjonalnie) duża garść suszonej żurawiny Sos winegret : 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż na pół. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa, wraz z czosnkiem wysypać
Codzienne Gotowaniemięsko było soczyste i aromatyczne zamarynowałam je na dobę w przyprawach i żurawinie. Dzięki temu szybciej się upiekło i było naprawdę pyszne. Składniki: 4 pałki z kurczaka 3 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słodka i ostra papryka szczypta curry sól pieprz Olej i żurawinę wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Natrzeć mięso
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKurczak z ananasem często gości na naszym stole. Najczęściej dodaję do niego żurawinę i zapiekam z żółtym serem ale tym razem odrobinę zmieniłam przepis. Żurawinę zamieniłam dżemem wiśniowym a ser żółty mozzarellą. Wiśnie idealnie się sprawdziły, w zasadzie nie było czuć bardzo różnicy, bo tak jak żurawina są słodko-kwaśne. Do tego dania najlepiej użyć gęstego dżemu niskosłodzonego lub samych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZamarzył mi się deser, ale taki w zdrowszej wersji. Miałam gruszki, więc wykombinowałam, że je pokroję i uduszę do miękkości z rodzynkami i suszoną żurawiną. Gruszki ułożyłam warstwami z jogurtem greckim i przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą(...)dania. Zapraszam i przesyłam buziaki. DESER GRUSZKOWY Z JOGURTEM GRECKIM, PŁATKAMI OWSIANYMI I MIGDAŁOWYMI. Składniki 2 porcje: 3 gruszki garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 1 - 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu 200 g jogurtu greckiego
Zakątek rozkoszy kulinarnychSzybkie do wykonania. Bez dodatku cukru i mąki. Chrupkości nadają im ziarna słonecznika i migdały. Ciastka są słodkie dzięki bananom i żurawinie. Samo zdrowie Z przepisu wychodzi 14 średniej wielkości ciastek. 100 g płatków owsianych 2 dojrzałe banany 100 g suszonej żurawiny 50 g migdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać
BullioSkładniki : 2 kg owoców żurawiny 30 dkg cukru 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania : O woce żurawiny dokładnie umyć. Wycisnąć sok z owoców w sokowirówce. Wlać sok do garnka, dodać wodę i cukier. Postawić na małym ogniu, podgrzewać kilka minut ( nie gotować ! ). Następnie sok rozlać do czystych butelek lub małych słoiczków, szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 10 minut. Przechowywać(...)ciemnym, chłodnym miejscu. Tutaj dowiesz się więcej na temat zdrowotnych właściwości owoców żurawiny . Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneprzed np. rakiem! - niskokaloryczny napój pobudzający metabolizm Herbaciana owsianka: - 5 łyżek płatków owsianych górskich - najlepiej chłoną wodę. - saszetka herbaty - śliwka - banan - łyżka syropu dyniowego (przepis TUTAJ ) - łyżka suszonej żurawiny - łyżeczka cynamonu (właściwości CYNAMONU ) - łyżeczka stewii/cukru/miodu Wykonanie: 1. Zaparz herbatę według informacji na opakowaniu. 2. Połowę banana i połowę śliwki pokrój na drobną kostkę. 3. Przelej herbatę do rondelka(...)połową pokrojonego banana, śliwki, słodzidłem (jeżeli używasz miodu, dodaj go na końcu!) i cynamonem. 4. Wsyp płatki i mieszaj, aż do zgęstnienia owsianki. 5. Udekoruj syropem dyniowym, żurawiną, gorzką czekoladą(co najmniej 70%) i suszoną żurawiną. Smacznego
Pland based fillewróci, a sklep za jakiś czas się zwinie i każdy o nim zapomni. Składniki : 2 piesi kaczki 4 jabłka marynata szklanka czerwonego wina 2 łyżki miodu 3 łyżki żurawiny do mięs 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy surę układamy(...)pojemniku, który ma przykrywkę. W garnku rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek, dodajemy miód i klarujemy następnie dodajemy żurawinę i przyprawy, wszystko podsmażamy i dodajemy wino, zagotowujemy. Marynatę odstawiamy do ostygnięcia i zalewamy nią piersi. Tak przygotowane pudełko zamykamy i zostawiamy w lodówce na noc. Piersi wyciągamy z marynaty i układamy skórą do dołu na zimnej patelni, piersi podsmażamy
Niezły Młynekdyniowa granola przygotowana na bazie pure z upieczonej dyni. Nadała ona płatkom pięknego pomarańczowo-złocistego koloru. Na blogu znajdziecie także granolę pięć zbóż granolę kokosową pomarańczowe musli z żurawiną domowe musli z bakaliami granolę kokosowo-rabarbarową Domowa dyniowa granola (musli) Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 200 g płatków owsianych 200 g płatków jęczmiennych 200 g płatków żytnich(...)pieczonej dyni 50 g siemienia lnianego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 30 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych Wykonanie: W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Następnie płynne składniki przekładamy do miski z płatkami i wszystko dokładnie
Kulinarne przygody Gatity