ciasteczka i tak mają piękny równy kształt. Składniki (na około 22 sztuk) 250g maki tortowej 70g cukru pudru szczypta soli 2 łyżki mleka 170g miękkiego masła 50g suszonej żurawiny 15g jagód goji 40g posiekanych orzechów (dowolnych) Sposób przygotowania Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem(...)solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc
Pyry na Gazczasie poleżeć na kanapie! To co, poleniuchujemy razem? Dziś też czwartek - jeśli zmiksujecie dziś, w sobotę możecie już "po duńsku" leniuchować:) DANISZE Z SYROPEM KLONOWYM, PEKANAMI I ŻURAWINĄ /cytuję za Dorotus/ Na ciasto 60 ml ciepłej wody 125 ml mleka, o temperaturze pokojowej 1 duże jajko, o temperaturze pokojowej 350 g mąki pszennej chlebowej(...)golden syrup (można zamienić na miód) 40 g masła 40 ml kremówki 1 duże żółtko 120 g posiekanych orzechów pekan, podprażonych garść suszonej żurawiny Wszystkie składniki (oprócz orzechów) wymieszać, szczególnie dokładnie rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia (niedługo). Na końcu wmieszać orzechy. Odstawić z palnika, wystudzić (masa będzie tężała z każdą minutą, gdyby okazało
KUCHARNIADziś kolejny ciekawy i bardzo prosty przepis :) Nie wymaga dużo pracy i do tego czas parowania jest bardzo krótki. Użyłem ser camembert, gruszkę i żurawinę :) Camembert to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający z porostem białej pleśni. Jest formowany w krążki o masie ok. 250 g. Bardzo smaczny, aczkolwiek wysokokaloryczny :) Ale czasami można sobie pozwolić ;) Składniki : 1 krążek 250g sera(...)camembert 1 gruszka 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 2 łyżki żurawiny Przyprawy : cynamon Camembert wyjmujemy z pudełka, odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej w parowarze. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, po czym również wkładamy do parowaru. Włączamy na 10 minut. Po 10 minutach krople wody, która się pojawi na powierzchni sera
Parowar FacetaGrejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z alkalicznym działaniem na organizm to cechy naszego koktajlu!. Dziurawiec to ukochana polska roślina bardzo doceniana przez naszych dziadków a obecnie zapominana. Co najciekawsze dziurawiec jest bardzo tanim ziołem które ma zaskakujący wpływ na nasze samopoczucie. Okres(...)suszonej żurawinyDo przybrania plaster smoczego owocu i jagody gojiPrzygotowanie:1/ Zaparzamy 2 torebki dziurawca w 100ml wrzątku pod przykryciem2/ Do pojemnika blendera wrzucamy pokrojonego grejpfruta, banana, jabłko a następnie żurawinę i ksylitol3/ Napar dodajemy do reszty składników i miksujemy na jednolitą konsystencję. NA ZDROWIE
Kuchnia PROzdrowotnałyżki soku z limonkipół łyżeczki curry w proszku1 ząbek czosnku4 cm obranego imbiru1 średnia, czerwona papryczka chili4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka płynnego mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie(...)typu feta kroimy w dość drobną kostkę. Kostki przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy ją sezamem. Ruszt z szaszłykami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30min. na środkowej półce. Po połowie czasu pieczenia
Symfonia Smakówracuszkach ryżowo jabłkowych zostało mi otwarte mleko kokosowe i rozpoczęty jogurt. Najszybciej i najprościej zużyć je na koktajl… żurawinowo bananowy. Składniki: - garść mrożonej żurawiny- 2 banany- 200 ml mleka kokosowego- 2 łyżki jogurtu greckiego- 2 łyżki syropu waniliowego- kilka truskawek 3-4 szt. Zamrożoną żurawinę miksujemy z mlekiem, jogurtem i syropem. Dodajemy pokrojone dwa banany, ponownie miksujemy. Dla koloru(...)koniec, dodałam do zmiksowania kilka truskawek.Słodkie mleko kokosowe, kwaśny jogurt. Słodkie banany i kwaśna żurawina. Tak bardzo kontrastujące ze sobą smaki połączył syrop waniliowy. Koktajl żurawinowo bananowy pełen witamin. Jak zwykle - bez wielkiego wysiłku - wyszedł pyszny. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Koktajl żurawinowo bananowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoAbsolutna konieczność na świątecznym stole - Cranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi(...)cukrem z wanilią na puszystą masę.Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość.Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj dwa wałki około 30 cm długości.Wałki ciasta posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz
Słodko-Słony Świat Ilonyowocowej jeszcze nie jedliście:) Jest wyjątkowa, bardzo jesienna, pięknie pachnie prażonymi owocami, słonecznikiem i chrupiącymi płatkami owsianymi, które ogrzane na patelni uwalniają wspaniały orzechowy aromat. Do tego soczyste mandarynki, żurawina, orzechy włoskie i bardzo zdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. Możecie(...)powstałym "sosie". Praż owoce na patelni przez około 3-4 minuty, aż odrobinkę zmiękną. Po tym czasie przerzuć je do miski. Dodaj odsączone z zalewy mandarynki, suszoną żurawinę, posiekane orzechy i siemię lniane. Wszystko delikatnie wymieszaj. Rozdziel do pucharków lub miseczek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonygenialnie!:))) Przyprawy, których użyłam, czyli mielona kolendra, gałka muszkatołowa i pieprz cayenne, nadają mięsu cudowny smak, dlatego nie pomijajcie ich w przepisie! Te przepyszne mięsne kuleczki smakują cudnie z żurawiną albo dżemem borówkowym, tak jak jest to podawane w sklepie i koniecznie zaserwujcie je z którymś z tych dodatków. Ja polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki(...)Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyMożecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishPierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym(16 pierożków)Przygotowanie: 50 minutSkładniki na pierożki:2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej(...)cukru1 szklanka śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej1 łyżeczka zimnej wodyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj.Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi jajkiem
karmelowyulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii.Chrupiące , kruche … delikatne!Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych …Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów.Nie tylko smaczne , ale również zdrowe i pożywne! SKŁADNIKI:- orzechy laskowe – 0,5 szkl- płatki owsiane – 0,5 szkl- płatki migdałów(...)szkl- słonecznik – 0,3 szkl- sezam – 0,3 szkl- żurawina – 0,5 szkl- mąka – 2 łyżki- masło – 60 g- śmietana 30 % – o,5 szkl- cukier puder – 0,5 szkl- aromat śmietankowy – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Orzechy siekamy.Na suchej patelni prażymy na złoty kolor: sezam, płatki migdałowe i płatki owsiane.Mieszamy z orzechami , żurawiną
Ostra na Słodkomile zaskakują!1. ZUPAJa wybrałam : Krem cebulowy z grzankami i parmezanemMama : Krem grzybowy z łazankami w chlebie2 DANIE GŁÓWNEJa : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama : To samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała(...)zdecydowanie dla głodnego!( nie jak to w niektórych restauracjach, gdzie menu jest raczej degustacyjne ).Obydwa dania bardzo gorące!Moje fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną przepyszne!Mięso delikatne …. niesamowicie soczyste … przepyszny sos , który świetnie komponował się z kwaskową żurawiną.Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku.PYCHA!Zraziki cielęce równie
Ostra na Słodkosię błyskawicznie … nie trzeba nastawiać go kilka tygodni przed … i smakuje fenomenalnie!A zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu.Dodatek orzechów laskowych … prażonych migdałów i żurawiny sprawia , że już po pierwszym kęsie mamy ochotę usiąść w fotelu i powiedzieć : „Chwilo trwaj! „Zróbcie!Koniecznie!SKŁADNIKI:(keksówka około 25cm)* mąka pszenna – 2 szkl* cukier(...)muszkatałowa – 0,5 łyżeczki* powidła śliwkowe – 6 łyżek* mleko – 1 szkl* miękkie masło – 125 g( imbir , cynamon i gałkę możemy zastąpić przyprawą do piernika )DODATKOWO:* żurawina suszona – 1 garstka* orzechy laskowe – 1 garstka* płatki migdałów – 1 garstka* lukier Dr.Oetker* srebrne perełki Dr. OetkerSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Miękkie masło , mąkę , cukier i sodę i pozostałe przyprawy
Ostra na SłodkoKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki(...)pieczenia wrzucamy wszystkie składniki, ustawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta i czekamy aż się "samo zrobi". :)Przygotowujemy nadzienie miksując składniki na gładką masę. Dodajemy ewentualne rodzynki, żurawinę, orzechy czy kto co lubi.Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy
Z butelką mleczka w tleprzecież je lubi, rezolutnie odpowiedział: Nie, to ty lubisz rodzynki. I jak tu z tym dyskutować...?Jeśli więc rodzynek nie lubicie, możecie je pominąć. Zamiast możecie dać więcej żurawiny, jakieś orzechy, albo smażoną skórkę pomarańczową, którą proponowano w oryginale, a którą wolałam pominąć, bo bałam się, że mały smakosz będzie kręcił nosem. Ciasteczka pomimo rodzynek zostały skonsumowane, więc wnioskuję(...)masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko.Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać
Pożeraczka, czyli raz adobrze