żurawina - 4361 przepisów (strona:215/291)

Placek z zarodkami pszennymi Sante 175

swojemu gdyz sliwek nie mialam tylko jablka, dodalam rowniez zurawiny z wisniami ! Przepis podgladnelam z tylu opakowania  Zarodkow Pszennych SANTE .  I tu go wkleje- Zamiast sliwek zurawina i wisnie oraz jablka    i placek gotowy... jeszcze cieply

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami! 228

śliwkami. Jesień to taki okres, gdzie kruche robię bardzo, bardzo często, bo można je łączyć i ze śliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem.  Zawsze się udaje i każdy je lubi! Dzisiaj klasyk, kruche ze śliwkami! Mnniami! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
Owsiane ciasteczka z bakaliami 271

Składniki: 1 łyżka mąki 2   łyżki otrębów owsianych 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki dowolnych bakalii (rodzynek, daktyli, suszonego ananasa) 3 łyżki żurawiny suszonej 3-4 łyżki miodu lub innego słodzika 1 cukier waniliowy 4 łyżki ziaren słonecznika 5-6 suszonych śliwek 1 śliwka świeża (opcjonalnie, ja użyłam) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki

Mania Gotowania
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 196

oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 360

człowiek. Jak każdy inny. Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego! Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy

W kuchni Karmel-itki
Granola, czyli domowe musli 177

cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Po 50 g: ziaren słonecznika orzechów ziemnych wiórków kokosowych platków migdałowych rodzynek suszonych moreli suszonych brzoskwiń suszonej żurawiny suszonych fig Wykonanie: Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy do płatków. Dorzucamy resztę składników oprócz bakalii. Piekarnik

Kulinarne przygody Gatity
Granola, musli kokosowo-rabarbarowe 203

szklanki sezamu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczka soli 1 spora laska rabarbaru Bakalie 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki żurawiny 3 suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych fig Wykonanie: Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem. Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka

Kulinarne przygody Gatity
Chutney śliwkowy 204

więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego  schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli 70 ml octu winnego 100 g cukru 100 g rodzynek 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 407

cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny , jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów . Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH) : 2 jajka (całe) szczypta soli  2/3 szkl. cukru (150g

Grunt to przepis!
Przystawka z serów II 323

Polecam sery z musem jabłowym- wydobywaja z serów wszystko co najlepsze- raz spróbujecie i stanie się to Waszą ulubioną przekąską : ) Polecam  Składniki: ser camembert ser brie ser z żurawiną ser czosnkowo- bazyliowy ser wędzony winogron krakersy oliwki nadziewane papryką mus jabłkowy dip czosnkowy Wykonanie: Układamy sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy

Smaki Edyty
Dietetyczna sałatka z kaszą jęczmienną! 309

SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej - łyżka suszonych płatków pomidorów - 10-15 truskawek - 1/4 awokado - 2 łyżki żurawiny suszonej - świeża melisa - łyżka posiekanych pistacji - 2 pomidorki koktajlowe - 1/5 słodkiej czerwonej papryki - 1/3 banana dresing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz Przepyszna! SMACZNEGO! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

SMYKWKUCHNI
Babka cynamonowa - na święta 179

może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku

Proste Potrawy
Niedzielny Brunch Rodzinny w Restauracji Delight w andel's hotel Łódź 196

godzin:) Tak też było na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego. Serwowano  pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym. O pysznych lodach nie wspomnę:) Niedzielny Brunch

Proste Potrawy
Sernik na kakaowym spodzie 237

był bez cukru i innych dodatków lub po prostu homogenizowany 1 szklanka cukru 3 całe jajka 1/2 kostki masła - rozpuszczonego 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewentualnie bakalie - u mnie żurawina Przygotowanie: Cukier ucieramy z całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy

Proste Potrawy
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 739

ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę i jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem

Wyprawy kulinarne