warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2 litry bulionu warzywnego2 marchwie1 por biała część1 cebula1 pietruszka2 garście suszonych grzybów4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazankiWykonanie:Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnkawlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której(...)moczyły.Gotujemy ok godziny. Przecedzamy wywar. Połowę ugotowanych grzybówodkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki.Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy
Z Majeczką w kuchniczęsto, dlatego też staram się ją robić na różne sposoby aby Nam się nie znudziła. Ta przygotowana została na pomidorach z puszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka(...)puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki pomidory świeże i pomidory suszone. Wszystkie pomidory miksujemy razem i wlewamy do zupy. Dodajemy pastą paprykową, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z makaronem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierwsza myśl przy daniu ze schabu, to schabowy z ziemniakami plus surówka :) Moim zdaniem do makaronu tez świetnie pasuje. Dziś użyłem japońskiego makaronu pszennego Somen, który ma bardzo krótki czas przygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno z dressingiem i warzywami. Składniki : 2 plastry schabu 1 łyżka sosu sojowego 50g makaronu Somen 2 pieczarki
Parowar Facetawłaśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może być pyszny. Eksperymenty z nowymi smakami
Moja Mama Gotujedokładnie tyle samo co przygotowanie innych tego typy dań. Składniki: 3/4 średniej białej kapusty 500 g pieczarek 250 g makaronu łazanki 2 średnie cebule kawałek średniej kiełbasy lub mięso z zupy ( można pominąć) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do gotującej się w dużym garnku wody , lekko posolić. Gotować(...)dodać do smażącej się cebuli. Kiełbasę lub mięso , które pozostało nam z wcześniej ugotowanej zupy możemy pokroić w większą kostkę i również obsmażyć. Oczywiście składniki mięsne możemy w łazankach pominąć , nie są one głównym składnikiem tego dania , jednak z pewnością je urozmaicą. Makaron ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kapustę odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody. Usmażone pieczarki
Aromatyczne Podróżeostatnio zasmakowała tajska zupa grzybowa, że dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty(...)Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy ostatnie 5 minut. Gotowe! Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
Tajskie smakipół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim , liściu laurowym Przed końcem gotowania dodajemy koncentrant(...)śmietana nam się nie zważyła,a często tak się dzieje gdy wlewamy śmietanę bezpośrednio do garnka. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut Makaron gotujemy oddzielnie nigdy nie wrzucamy do garnka z zupą bo będzie mulista Smacznego
Viola cooks with passionzupę śliwkową ale na bazie świeżych śliwek. Zjedliśmy po dwa talerze i jeszcze wyjadaliśmy prosto z garnka. A pamułę będę kiedyś gotować wnukom za karę! Składniki: • 50 dkg dojrzałych śliwek, u mnie węgierki • 1 litr wody • 1 cukier waniliowy • 1-2 łyżki cukru • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • 1 łyżeczka mąki pszennej • ugotowany makaron(...)cukrem i cukrem waniliowym ok. 10 minut, nastepnie zmiksować. • Mąkę rozmieszać ze śmietanką i wlać do zupy, dodać kilka śliwek pokrojonych w ósemki i gotować 2 minuty. • Podawać z ugotowanym makaronem
To co kochamwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 4 szt · makaron muszelki 5 lyżek · papryka konserwowa 1-2 strąki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić
Camilla w kuchnicebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkami, przyprawą do makaronu, ugotowanym ryżem, kucharkiem, staretą marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać
W Mojej Kuchni Lubięwychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już
Zdrowie na języku :PChiński mini rosołek z mini makaronem dla mini smakoszy... no... dla tych większych też. Kolejna wersja azjatyckiego rosołku tym razem z makaronem i nna niż ostatnie
Czarnawisienkazdejmujemy z ognia. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki. Ja podałam zupę z ryżem, ale można ją podawać z makaronem, kluskami lanymi. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesłoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy, Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory umyć, włożyć na kilkanaście sekund do wrzącej wody, wyjąć
Obiad gotowy