Pomidorowa Składniki: - skrzydełko - 2 szt. marchewki - 2 kostki rosołowe Knorr - koncentrat pomidorowy Pudliszki - makaron - śmietana - sól, pieprz Bardzo lubię tę zupę. Jest ona moją ulubioną zupą jeszcze z dzieciństwa gdyż moja babcia gotuję ją boską. Mnie nigdy taka nie wyjdzie bo ja gotuję z przecieru a babcia ze świeżych pomidorów ale cóż(...)marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt.,koncentrat pomidorowy Pudliszki cena ok. 2,00 zł., makaron opakowanie cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł. Przygotowanie: Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść laurowy
Tanio smacznie i prostoSzybkie zupy to jest to co często króluje na naszym stole bo jak wraca się z pracy późno, to takie dania to skarb aby szybko przygotować
Moje Małe Czarowaniebulionu warzywnego60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków)sól do smaku3-4 łyżki śmietany 18 %3 łyżki mąki pszennejłazanki Czaniecki (lub inny makaron)Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, ok 1-2 godzinki. Nastepnie grzyby osączyć z wody, zalać bulionem i ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Potem grzybki wyłowić lub po prostu wywar przecedzić przez(...)śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem
Monia miesza i gotuje10 najpopularniejszych przepisów w 2014 rokuDzisiaj robię małe posumowanie tego co się wydarzyło na moim blogu w 2014 i zamieszczam przepisy, które najchętniej czytaliście. Królują
Kulinarne przygody GatityPropozycja na lekki, pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty. Składniki 1 mała kapusta 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 3 ziemniaki 200 g makaronu łazanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego koperek kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler(...)kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości. Całość doprawimy kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenSzybka ,prosta i sycąca zupa serowa z jednym z ulubionych serów. Składniki 200 g sera gorgonzola 100 g serka topionego śmietankowego 2 marchewki pietruszka mały seler 1,25 l bulionu warzywnego por (biała część) oliwa z oliwek 3 łyżki gęstej śmietany szczypiorek 500 g makaronu wstążki (u mnie Tagliolini z papryczką peperoncino) Przygotowanie Obraną marchew ,pietruszkę i seler kroimy(...)gotujemy do momentu ,kiedy warzywa staną się al dente. Dodajemy ser gorgonzola oraz serek śmietankowy ,rozpuszczamy i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Makaron porcjujemy do talerzy i zalewamy ciepłą zupą. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
R'n'G Kitchencebula 1, 5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku mąka do zagęszczenia 100 g makaronu łazanki natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać(...)laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Dodać makaron ugotowany w osolonej wodzie al dente. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką
Ala piecze i gotujekroimy w drobną kostkę . Pieczarki i cebule smażymy na oliwie na dość mocno brązowy kolor - dodajemy do zupy i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy , pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz śmietanę - podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego
na gaziesoczewica była tylko w nazwie, bo zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jest to cudowne warzywo. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niego przyrządzić chipsy pieczone w piekarniku ( uwaga, można zjeść ich całą miskę!), przygotować pesto do makaronów czy gnocchi, lub wykorzystać w zupach czy daniach jednogarnkowych typu kaszotto czy pęczotto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego zdrowego warzywa, warto go zakupić i przygotować to danie! W większości to danie zawiera składniki
JaglusiaZazwyczaj przygotowuję ciasto w większej ilości i mrożę. Dzięki temu zawsze mam gotowe plastry ciasta, gdy tylko przyjdzie mi ochota na lazanię! Czasem też, gdy zrobię zupę i chcę do niej dodać makaron, wyjmuję parę plastrów lazanii, odmrażam, kroję na cienkie paski i gotowe! Jeden plaster lazanii ma 40,41 kcal, w tym: Węglowodany: 29,08 kcal Tłuszcz
Szybko SzybkowarKapusta pak choi ...pierwszy raz miałam z nią do czynienia.. no i oczywiście zrobiłam pyszną zupkę. pierś z kurczaka 1 marchew kawałek selera kawałeczek
Moje domowe kucharzenieJedna z potraw na wigilijnym stole Składniki kompot z suszu: 200 g suszonych jabłek kilka suszonych gruszek wedle uznania inne suszone owoce 2-3 łyżki miodu
czarrna od kuchniPulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku
królestwo garówjest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie – co kto woli, będzie smaczne w każdej
Martyna Cooks