makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów nie zwaliło mnie z nóg to do tego gulaszu pasują idealnie i mam ochotę dalej z nimi eksperymentować. Czerwoną soczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama nie wiem dlaczego. Niedługo planuję zrobić z niej zupę, bo myślę
Ze smakiem i z pasjątakże wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu(...)całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy
Ogrodnik w podróżyW tym roku przeziębienia czepiają się mnie i mojej rodzinki bardzo często , kichanie , katar ,kaszel , gorączka , a grudzień to już jest sam szczyt
Mój Smaktrawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.Polecany do przyrządzania różnego rodzaju potraw, może być dodawany do zup, sałatek. Jest lekkostrawny ze względu na korzystna kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.Oprócz zastosowania w kuchni, możemy używać go również w kosmetyce, ma właściwości natłuszczające i nawilżające.Z najnowszych doniesień wynika(...)moja propozycja sałatki z użyciem oleju z pestek dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu 1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól
Proste Potrawysię do duszenia i smażenia. Tę dynię warto jeść, ze względu na wysoką zawartość witaminy A i karotenu. Jeśli chodzi o smak, jest lekko słodka. Warto zrobić z niej zupy i upiec. Calabaza squash Jest to duża dynia zimowa. Pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki. Spotkać ją można przede wszystkim na Karaibach, jak i na obu kontynentach amerykańskich. Kolor skórki(...)pieczeniu) rozdziela się na nitki. Jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Dzięki jej strukturze, dynia nadaje się nie tylko jako danie główne – dyniowe nitki można potraktować jak makaron i podać je z warzywami i ulubionym sosem. Prowansalska dynia muszkatołowa Jej miąższ jest delikatny, aromatyczny, o lekko muszkatołowym smaku (pachnie bardzo owocowo, melonowo). Jest pięknie żebrowana, zielona
Smiling Shrimpprzepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna w smaku. Robi się ją na prawdę bardzo szybko , ma niecodzienny, oryginalny smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem
Pobite gary Barbaryzupę, która będzie wiernym odwzorowaniem japońskiego smaku, lub luźną inspiracją formą. Albo czymś pomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron
zadanie-gotowaniezwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków. Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :) Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską. Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka 350g mrożonej mieszanki(...)bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 125g chińskiego makaronu (chow mein) sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeZupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego "szechuan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron
Zainspiruj się kuchniąstraciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika i wrzuca do tego jednego wspólnego(...)Potem gmera pałeczkami, wyjmuje i zjada. I tak cały czas. Fantastyczna sprawa! I zaskoczyła mnie kapusta pekińska. Ugotowana w takim wywarze smakowała doskonale. To właśnie skłoniło mnie do zrobienia zupy z kapusty pekińskiej. A dodam jeszcze, że ta potrawa jest absolutnie doskonała, wszyscy wyszliśmy potężnie najedzeni. Ale właśnie nie przejedzeni jak po ciężkim europejskim żarciu, tylko bardzo przyjemnie nasyceni
Marder&Marder Manufactureskładniki: ok. 1500 g świeżych, mięsistych pomidorów (ja użyłam malinówki i bawole serca) 3 – 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 125 -200
Domowy Smak Jedzeniareguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)odżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa
Kulinarne przygody Gatitymakaronu , ryżu , kaszy , a nawet do świeżego pieczywa . Doskonały na początek tygodnia , kiedy nie chce nam się wydziwiać w kuchni , a z braku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie Składniki : 1 świeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy
Ogrodnik w podróżyzup, które bezwzględnie stanowiły pokarm klas wyższych. W zamożnych domach używało się przy tym dużo cukru, którym obtaczano sery i pieczenie. Sałatki natomiast, podawane po daniu mięsnym, miały ostatecznie zaspokoić głód. Dodawano do nich wszystko, co mogło się zmarnować i nie zostało wykorzystane do innych potraw, nie pomijając w tym zwierzęcych mózgów i wątrób. Tak jak i dzisiaj, uwielbiano makarony
Bon Ton Italiailościach. Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz(...)chciałam zachęcić Was do przygotowania passata di pomodoro, jak Włosi mówią na przecier pomidorowy. Pomyślcie, jak miło będzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny. Dzisiejszy przepis jest
Chilli Czosnek i Oliwa