Serusia zupa Bardzo pyszna a zarazem smaczna zupa, którą możemy poczęstować gości. Składniki: · Wywar rosołowy lub kostka · ½ kg ziemniaków · 1 słoik papryki konserwowej · 10 dag szynki · 3 serki topione Hochland(...)gotujemy. 3. Paprykę kroimy w paseczki i pod koniec gotowania dodajemy do ziemniaków. 4. Szynkę również kroimy w paseczki, obsmażamy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy. 5. Wrzucamy serki topione, doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Gotujemy do chwili rozpuszczenia się serków. 7. Zupa gotowa. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilamiałam kilka podejść i najczęściej kończyła ona jako dodatek do drugich dań. Sama pamiętam kaszę jaglaną gotowaną na słodko na mleku przez mamę, podobnie jak ryż albo zacierki. Słowem - zupy mleczne serdecznie przeze mnie w dzieciństwie znienawidzone. Ale jak to w życiu bywa, do wielu rzeczy w życiu trzeba dojrzeć i tak jak w haśle "tylko krowa nie zmienia(...)zdania" - po latach przyszedł czas, że zupy mleczne stały się słodkim wspomnieniem dzieciństwa , chętnie serwowanym własnym latoroślom. Jednak historia kołem się toczy i zgadnijcie teraz... Oni też nienawidzą :) Biorę ich jednak pod pióro, nie mówię, że to potrawa, którą sama kiedyś jadłam i którą przygotowywała moja mama... bo wiecie, to jakbym powiedziała, że razem ze mną z miski te zupy
bistro mamaKrupnik to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną, ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn….ale nie o tym dziś będzie. Krupnik to rodzaj wódki lub likieru o smaku miodowym, oparty na tradycyjnym litewskim napoju z XVII wieku o nazwie „krupnikas” czasem można ją znaleźć pod przepisem na krupnik Litewski lub litewski krupnik(...)Krupnik, tak jak wcześniej wspominałem to także nazwa polskiej zupy z jęczmienia, więc należy uważać, aby się nie pomylić! Tradycyjnie napój ten podaje się na gorąco, z dodatkiem gałki masła. Zapraszam na swojską nazwę zupy, Krupnik, która nie jest zupą, ale równie dobrze potrafi ogrzać. 👥 – ciężko powiedzieć ⏰ – 30 minut ➕ 24 godziny 🥩 – ❌ Składniki 200 ml dobrej wódki
RafalCookświątecznym dogadzaniu sobie warto zjeść coś lekkiego, zdrowego i szybkiego w przygotowaniu. Polecam zupę krem z zielonych warzyw. Jeśli nie macie świeżych warzyw możecie wykorzystać warzywne mrożonki. Zupa będzie równie smaczna. Dla osób, które lubią mieć mięsny dodatek w takim daniu polecam wzbogacić zupę chipsem z salami czy hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCheese balls to nic innego jak kulki serowe, bogato nadziane dodatkami, popularne w kuchni amerykańskiej. Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie i trochę go zmodyfikowałam pod siebie
Kuchnia MagdaLenyKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i
Kuchnia MagdaLenyRoladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które
Kuchnia MagdaLenyPizza w innej wersji... przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami - serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki
Kuchnia MagdaLenyPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy
Kuchnia MagdaLenyBardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy
Kuchnia MagdaLenyPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z
Kuchnia MagdaLenynajlepsze z owoców, poza sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Jestem przekonany, że obdarowana osoba będzie Wam wdzięczna za taki prezent. Prezent, który jest wielofunkcyjny, pomaga zadbać o zdrowie i stosunkowo mało kosztuje. Link do odpowiedniego(...)kielichowe Kolejnym gadżetem, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni jest dobrej jakości blender kielichowy. Dzięki temu urządzeniu poszerzysz swoje menu o nowe cenne pozycje: koktajle, szejki, smoothie owocowe, zupy krem, pesto, hummus, mleko sojowe, masło orzechowe i wiele, wiele innych. Moja mama np. używa swojego ukochanego blendera kielichowego do przygotowania najlepszych naleśników na świecie. Dzięki specjalnym ostrzom z jednej
kuron.com.plKulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego
Kuchnia MagdaLenyKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jakie potrawy goszczą na Waszych stołach wigilijnych? Jeśli znudziły się Wam już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku(...)mozzarella - chleb tostowy Pieczarki podsmażamy na oleju wraz z dwoma ząbkami czosnku. Gdy woda z pieczarek wyparuje, wrzucamy je do bulionu warzywnego. Bulion wraz z pieczarkami gotujemy do miękkości. Zupę odkładamy do ostygnięcia i blendujemy na krem, następnie zabielamy jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty na nasze grzanki. Paprykę, oliwkę i czosnek drobno kroimy, dorzucamy trochę
Związek na patelni