Kluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo zdrowa(...)naszych ulubionych składników. Soczewicę łatwo przygotować, a poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego. Zrobiliśmy z niej zapiekankę z bakłażanem i gęstą, naprawdę gęstą zupę. W zestawie jest jeszcze ryż smażony. Polecamy ci tę właśnie technikę przygotowywania ryżu, czyli smażenie, dokładne smażenie, z dociskaniem ryży do patelni, tak żeby potem był ładnie usmażony i chrupiący
Niedzielny kucharzJesienna pora to doskonały czas na przygotowanie zupy z dyni. Dziś proponuję Wam przepis na zupę krem z dyni bez zbędnych dodatków, taka zupa jest łagodna, delikatna i kremowa. Z prostych składników, szybka w przygotowaniu. składniki: 500 - 700 g obranej dyni 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 litra wody lub bulionu 200 g śmietanki kremówki(...)już zeszklona dodaję pokrojoną w niewielkie kostki dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą. Duszę pod przykryciem 15-20 minut, następnie blenduję, dolewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Zupa krem z dyni jest już gotowa. Podaję ją z posiekanym szczypiorkiem i kostkami sera typu feta
babka w formieszatkuje (np. kapustę) , kruszy lód, kroi w plasterki i w kostkę, przygotowuje makaron z warzyw, ściera jak tarka, ubija pianę, śmietanę i masło, miksuje twarde i miękkie produkty oraz zupy na gładki, jedwabisty krem. Magimix pełni zarazem funkcję wyciskarki do soków oraz wyciskarki do cytrusów, posiada również przystawkę do puree. Jeśli masz dziecko, szybko to docenisz. Dzięki(...)Trzy misy o różnych pojemnościach ( 3.6 litra, 2.6 litra oraz 1.2 litra ) pozwalają na przygotowanie zarówno dużych, jak i małych porcji. W największej zagniatam i mieszam ciasta, blenduję zupy, siekam mięso, kruszę lód, ubijam śmietanę lub pianę z białek i kroję lub ścieram duże ilości warzyw do przetworów na zimę. W średniej misie przygotowuję surówki. Najmniejszą wykorzystuję do przyrządzania
Cztery FajeryPrawdopodobnie najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej – zupa pho. Niezwykle esencjonalny bulion o wyrazistym, mięsno-korzennym smaku zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem Składniki (4 duże porcje): 600 gram wołowiny z kością; 2-3 łyżeczki soli (ok. 10 gram); połowa nieobranej główki czosnku; 2 białe cebule średniej wielkości (ok. 150 gram); 50 gram korzenia imbiru(...)dymek; 500 gram ugotowanego makaronu ryżowego; przyprawy: 2 goździki, 2 anyże, łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu czarnego; Ddo dekoracji: garść posiekanego szczypiorku, garść kiełków fasoli mung, limonka pokrojona w ćwiartkę; Zupa pho – przygotowanie Wstaw mięso do garnka z zimną wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i pozostaw na godzinę. W międzyczasie przyprawy upraż na patelni przez 2-3 minuty, ostudź
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem proponuję Wam przepis na pyszną zupę ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola i orzechami zaczerpnięty z książki Roberta Sowy Esencja smaku, do którego dodałam własne sugestie. Oryginalna i wyrafinowana zupa krem na jesień, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 20 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 kg opłukanego, sparzonego i pokrojonego świeżego szpinaku(...)pozostaw do ostygnięcia. Na maśle podsmaż czosnek wraz z dobrze odciśniętym szpinakiem. Dodaj ser gorgonzola oraz śmietanę i gotuj do momentu rozpuszczenia się sera. Rozdrzedź bulionem do konsystencji gęstej zupy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj całość do konsystencji zupy kremu. Na suchej patelni upraż orzechy z dodatkiem odrobiny cukru. Podaj z ułożoną na wierzchu gruszką i uprażonymi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZupy są pyszne o każdej porze roku, latem gotujemy chłodniki i lżejsze zupy, teraz jesienią trochę treściwsze i bardziej odżywcze. Dziś proponuję zupę meksykańską która nie tylko odżywi ale i rozgrzeje organizm a do tego smakuje wybornie, polecam. Meksykańska zupa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj polecam zupę dyniową przygotowana z musu dyniowego. Składniki na zupę 4 porcje jedna mała dynia 2 ziemniaki 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki świeżego imbiru tartego bulion(ok 1-1,5 szklanki) sól, pieprz do smak przed podaniem posypać świeżo tartą gałką muszkatołową Przygotowanie musu z dyni Dynie pokroić razem ze skórka na mniejsze(...)marchewkę, wszystko zalać bulionem, tak aby przykryło warzywa i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie dodać mus z dyni i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku Artykuł Zupa dyniowa przygotowana z musu dyniowego pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniavotes ) Jesienny krem z pieczarek z prażoną cebulką i bekonem Zupy to idealny posiłek na szare jesienne dni, my szczególnie cenimy sobie jesienny krem z pieczarek, serwowany w towarzystwie chrupiącej, prażonej cebulki i bekonu. Idealnie rozgrzewa, a przy tym wcale nie jest ciężki. Pyszna, sycąca zupa, prosta i szybka do zrobienia. Doskonale smakuje, jeśli dodatkowo wzbogacisz ją np. parmezanem. Jednak(...)warzywnego w opcji wege 3 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny do smaku szczypta cukru 30 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki ( nie zwarzy się w zupie ) dodatki: prażona cebulka uprażone na patelni, na chrupko kawałki bekonu świeży tymianek do przybrania Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno, uduś na maśle ze szczyptą cukru, aż nabiorą ciemno złotej barwy. Jeśli
Ogrodnik w podróżyniż słodki aromat pieczonej dyni unoszący się po całym domu. Do tego cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia… Aż się rozmarzyłam. W moim rodzinnym domu obowiązkową pozycją z dyni była zupa dyniowa. Zupa ta pojawiała się w wersji, którą ja uwielbiałam i lubię do dziś, ale dla niektórych jest ona koszmarem z dzieciństwa. Mam na myśli bowiem zupę przygotowywaną na słodko(...)mleku, z domowymi, ręcznie robionymi zacierkami, które leciały prosto do garnka z bulgoczącym płynem. Jaka to była pyszota! Przygotowywanie tej zupy zostawiam mojej mamie, która robi to bezbłędnie, a sama dynię wykorzystuję na inne sposoby, np. w spaghetti z sosem dyniowym lub dyniowym gnocchi . Został mi chyba jednak sentyment do dyni na słodko, bo nie wyobrażam sobie października bez jakiegoś
Na-talerzu.plpieprzu,\r","2 li\u015bcie laurowe,\r","2 ziarna ziela angielskiego,\r","pietruszka (natka), lubczyk,\r","s\u00f3l."],"name":"Smoczy ros\u00f3\u0142 na skrzyde\u0142kach z kurczaka","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["W\u0142o\u017cy\u0107 do garnka skrzyde\u0142ka, marchewki, pietruszk\u0119, seler, cebul\u0119 i pora.\r","Zala\u0107 wod\u0105. Posoli\u0107 i wrzuci(...)przypraw i zi\u00f3\u0142.\r","Gotowa\u0107 1 godzin\u0119 na ma\u0142ym ogniu."],"recipeYield":"6","keywords":"cebula,kapusta,kurczak,marchewka,pietruszka,ros\u00f3\u0142,skrzyde\u0142ka,tradycyjne,zupa","totalTime":"PT1H10M"} Drukuj Smoczy rosół na skrzydełkach z kurczaka Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y Porcje: 6 Składniki: 2-3 skrzydełka
Bardzo Gruby SmokZupy w naszym domu to podstawa, coraz częściej te tradycyjne zastępuje zupami krem. I powiem, że jednak te drugie szybciej znikają z gara. Dziś zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Składniki; 1 kg pomidorów 1 cebula 1 udko marchew, pietruszka sól, pieprz do smaku 1-2 ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie 1 łyżeczka cukru Przygotowanie(...)garnku wodą zalać umyte udko. Tak aby było przykryte. Dorzucić ziele i liść laurowy. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do zupy. Gotować do miękkości. Pomidory pokroić na ćwiartki, przełożyć do drugiego garnka, dorzucić cebulę posiekaną w piórka. Gotować około 30-40 min, aż pomidory się rozpadną. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy. Następnie przekładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszna syta zupa grzybowa wege. Jest aromatyczna z duża ilością świeżych grzybów. Dodałam fasolkę szparagową bo bardzo ją lubię a dzięki niej zupa jest bardziej treściwa. Doprawiona curry, kurkumą. Jest obłędna w smaku. Składniki: 5 grzybów kani 20 dkg kurek 2 prawdziwki duże 5 podgrzybków 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 200 ml mleczka kokosowego(...)Dodaję marchewkę, seler, korzeń pietruszki i chwilę przesmażam. Dodaję fasolkę pokrojoną, wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam kurki, prawdziwki i podgrzybki. Przekładam do zupy. Na końcu przesmażam kanie ale tylko chwilę, dodaję kurkumę, curry i chwilę smażę. Dodaję do zupy. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, wlewam mleczko kokosowe. Zupę zagotowuję i odstawiam. Podaję z natka
wesoła kuchniaZielona pokusa to będzie pysznym, delikatny w smaku z odrobina pikanterii krem z groszku. Zupa bardzo sycąca, ale delikatna w smaku. Oczywiście, nie wszyscy są zwolennikami zup kremów, jednak ja tego typu zupy bardzo lubię, Przeczytaj także: Klasyczny krem z pomidorów Składniki 400 ml bulionu warzywnego 750 g zielonego (mrożonego) groszku 2 marchewki 1 mała papryczka chilli 1 pietruszka(...)ostry smak, to pozostawcie w niej nasionka. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion i gotujemy całość ok. 15 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Zupę blendujemy. Jeśli lubicie jedwabiście gładki krem blenderujcie odrobinę dłużej, jeśli natomiast wolicie mieć wyczuwalne kawałki warzyw- chwilę krócej. Krem z groszku przed podaniem możecie zabielić odrobiną śmietany. Zielona pokusa Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!