Żur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany mlekiem, był podawany przez cały okres postu z jajkiem lub ziemniakami, czasem nawet ze śledziami. W Wielki Piątek młodzież miejska i dworska urządzała "pogrzeb żuru i śledzia". Na znak zbliżającego się czasu radości(...)żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Trudno jednak stwierdzić jak jest naprawdę, ponieważ
Pełny talerzKremowa zupa z zielonych szparagów Co tu dużo pisać... Post będzie krótki jak sezon na szparagi ;) Jedzmy je, dopóki jeszcze są. Zupa jest naprawdę dobra. Tak jak szparagi. Ja najczęściej wybieram opcję bez śmietanki, żeby było bardziej zielono. Składniki dla 4 osób: 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg) 1 średnia cebula 1 łyżka masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego(...)śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Zalać 2 szklankami bulionu, doprowadzić
Pełny talerzKtórą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek(...)sitku. Ryż ugotować na sypko. Mleko zagotować z kawałkiem cynamonu i cukrem. Dodać zmielone migdały, gotować na minimalnej mocy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać rodzynki. Jeżeli zupa ma być zaprawiona żółtkiem należy zahartować je 3 łyżkami zupy. Następnie cały czas mieszając wlać żółtko do garnka. Ryż przełożyć do wazy, zalać gorącą zupą. Od razu podawać. Smacznego
Pełny talerzminut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez jakieś 40-50 minut. Pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek, łyżeczkę chrzanu, szczypta soli, pieprz i łyżkę majeranku. Na koniec zabiel zupę słodką śmietaną 30 %. Ugotowane jajka pokrój wzdłuż(...)pół, a ugotowaną białą kiełbasę pokrój w plastry i wrzuć do garnka z zupą. Jajka ułóż w naczyniu do zupy i zalej zupą. SMACZNEGO
Kredowe Menupietruszki) 1/3 białej części pora 1/2 cebuli 3 średnie ziemniaki 4 łyżki pokrojonego kopru ( 1 mały pęczek zimowego) 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 2 listki lubczyku przyprawa do zup ( ulubiona ) 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 5 szklanek wody 1 pełna szklanka wody z kiszenia ogórków Obrane i umyte warzywa i ziemniaki pokroić lub utrzeć(...)pokroić w plasterki, por i cebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże
Buniabaje w kuchniAromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków 1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól(...)dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy
Ugotowaćfrancuski postanowił podczas swojej wyprawy odwiedzić biedne domostwo. Gospodyni przerażona tym, że miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych(...)pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy do sprawdzenia przepisu na rosół podstawowy na naszym blogu w dziale Zupy. Pamiętajmy jednak by nie gotować do Pavese makaronu- nie będzie on nam tutaj potrzebny, nie dodajemy również do środka mięsa. Link poniżej: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy
KreatywnePinyJeśli marzycie o bardzo aromatycznej a zarazem delikatnej zupie to francuska odsłona zupy pieczarkowej sprawdzi się idealnie. Oczywiście będzie jak zawsze: bez kostek rosołowych i sztucznych dodatków. Zupa dodatkowo jest bezmięsna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250g pieczarek najlepiej BIO 100g masła 1,5 łyżki śmietany 18% tł do zup Suszona
Kuchnia PROzdrowotnaznam osoby, która by nigdy nie jadła, bądź nie lubiła zupy pomidorowej. Niby ta sama zupa a u każdego smakuje inaczej i można ją przygotowywać na różne sposoby. Pomidorowa to też ulubiona zupa mojego męża, mógłby jeść ją bardzo często, dlatego też staram się ją robić na różne sposoby aby Nam się nie znudziła. Ta przygotowana została na pomidorach(...)puszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPokazywałam Wam już moją wersję na danie strogonow. Tamta wersja jest bardziej sycąca, bardziej gęsta, nie aż tak jak sos, ale znacznie bardziej niż zupa. Strogonow cieszy się dużą popularnością u nas w domu, ale chciałam zrobić trochę lżejszą wersję tego dania. Wieprzowinę zamieniłam na pierś z kurczaka, zupa jest bardziej płynna, lżejsza i znacznie szybciej się przygotowuje. Zupa(...)przez zmianę mięsa. Można jeść ją z bułką, ale dzieciom dużo bardziej smakowała z dodatkiem makaronu. Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra
dom-agi.plZupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew 5 łyżek masła 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku(...)garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki(...)topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy) Smacznego
IMPRESJA SMAKUjaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą. Stwierdziła, że zna już taki smak, ale już dawno nie jadła podobnej potrawy. Poprosiła o dokładkę(...)wiem, czy to przez sentyment do minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól
Proste Potrawypozostawiamy na kilka godzin do napęcznienia (jeśli brakuje nam na to czasu to od razu po przelaniu gotujemy). Przed gotowaniem wylewamy zimną wodę i zastępujemy ją gorącą, dzięki czemu zupa szybciej się zagotuje. Dodajemy sól, listki laurowe i ziele angielskie. Po zawrzeniu zupę gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 40 minut, co pewien czas mieszając. Kiełbasę kroimy w kosteczki(...)wrzucamy do zupy, gdy groch jest już prawie gotowy. Na koniec gotowania dodajemy podpieczoną na margarynie cebulkę i robimy zasmażkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondlu, w którym wcześniej podpiekaliśmy cebulkę. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczka. Dolewamy po trochu chochlą płynnej zupy i mieszamy. Gdy powstanie nam gęsta zawiesina przypominająca sos, dodajemy ją do zupy. Wszystko
Smakowy Rajzrobienia zupy z dyni zainspirowała mnie moja koleżanka z czasów studiów, również Ola. Umieściła ona już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni(...)kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne
Smakowy Raj