zupa - 39353 przepisów (strona:371/2624)

Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem 99

Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem to pyszna i pożywna zupa wegetariańska. Dzięki różnorodnym przyprawom jest bardzo aromatyczna i pachnie Indiami. Przyjemnie rozgrzewa, idealnie sprawdzi się w zimne dni. Bardzo polecam! Składniki: 1 średni batat 3 średnie ziemniaki 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka mleka kokosowego(...)puszce (razem z zalewą) i pastę tamaryndową. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Indyjskie rybne curry → Korma z kurczaka → Curry Laksa → Tajska zupa rybna → Curry z kurczakiem, dynią i papryką Artykuł

Oryginalny smak
Grochówka 130

Sycąca , rozgrzewająca idealna na zimę grochówka domowa. Uwielbiam tą zupę. Do tego domowy chleb na zakwasie i czego chcieć więcej.       70 dkg mięsa wieprzowego biodrówka 30 dkg boczku wędzonego 4 ziemniaki 3 marchewki 1/2 korzenia selera 1 korzeń pietruszki 1 kawałek por biała część 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranki sól(...)czasie warzywa obieram i kroję w kostkę. Por przesmażyłam na patelni, dodałam resztę warzyw i też przesmażyłam chwilę.Warzywa dodałam po około godzinie gotowania się grochu i gotowałam zupę dalej. Boczek pokroiłam i też delikatnie przesmażyłam, dodałam do zupy. Na końcu jak wszystko jest już miękkie doprawiam zupę sola, pieprzem, dodaję majeranek. Zupę podaję z natką

wesoła kuchnia
BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie 103

Prosty przepis na barszcz biały. Barszcz biały na zakwasie - prosty przepis. Barszcz biały to tradycyjna polska zupa wielkanocna, pełna smaku i wykonana z prostych składników.      Prosty przepis na smaczny barszcz biały gotowany na kiełbasie i zakwasie pszennym.  Tradycyjny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami to po prostu doskonała, bogata i sycąca zupa, jednocześnie jasna i delikatna(...)Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina śmietanki przed podaniem.  Przepis na tą polską wielkanocną zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie . Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc rozejrzeć się

Moja Książka Kucharska
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 98

tych warzyw, na które wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi(...)dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę/koncentrat oraz majeranek i gotować jeszcze około 3 minuty lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę doprawić pieprzem i ostrą papryką, ewentualnie dosolić. Podawać posypaną świeżym koperkiem lub pietruszką. Smacznego! Zupa przygotowana na 1 l płynu jest dość gęsta – jeśli preferujesz rzadszą, dodaj więcej wody/bulionu

Even Better Food
Zupa grzybowa 96

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula(...)czubate łyżki masła, 4 łyżki mąki, 150 ml słodkiej śmietanki 18% (do zup i sosów) sól,  pieprz. W jednym garnku podgrzać bulion. W drugim garnku zagotować wodę. Grzyby (mogą być mrożone) umyć i wrzucić na chwilę do gotującej się wody. Po około 3 minutach grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do bulionu. Dodać listki laurowe i ziele

Świat Domowej Kuchni
Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone 71

Niedługo w końcu wrzesień i normalna pogoda. W takich temperaturach mogę wchłaniać zupy. Przy pracy nad blogiem, najbardziej lubię doświadczać nowych smaków. Kto by pomyślał, że do zupy z cukinii niezbędnym dodatkiem będzie świeża bazylia. Jeżeli już zaciekawicie się tym przepisem, nie możecie jej pominąć. I nie chcę słyszeć: a po co? a nie można zastąpić czymś innym(...)dodajemy do niej upieczoną cukinie i wyciśnięty upieczony czosnek. Po jakichś 2 minutach, zalewamy bulionem, doprawiamy według uznania solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie zupę studzimy, miksujemy na krem, z powrotem gotujemy, przelewamy na talerze i dodajemy trochę mascarpone. I teraz najważniejsze. Bazylię rozdrabniamy z odrobiną soli w moździerzu, dodajemy łyżeczkę oliwy. Wlewamy odrobinę tego

Kardamonovy
Zupa z brukselki 80

Koniec walk o brukselkę, podczas jedzenia zupy jarzynowej. Mamy tu tyle brukselek, ile dusza zapragnie. Smak tej zupy jest dokładnie taki jak zakładałam. Jeżeli lubicie te małe kapusty tak bardzo jak ja, będziecie zachwyceni. Zastanawiam się, czy w tej zupie jest jakiś zbędny składnik lub czy jest coś, co można by dołożyć. Chyba nie. Jeżeli macie pomysły jak ją udoskonalić(...)bulionem. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i chwilę obsmażamy na patelni. Do garnka wrzucamy całe brukselki i zmiksowaną zupę. Dodajemy do tego pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, ziemniaki i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przelewamy do talerzy, posypujemy natką i kawałkami szynki. Artykuł Zupa z brukselki

Kardamonovy
Zupa pomidorowa 76

Zupa pomidorowa to klasyka. Lubię czasami do niej wracać, tym bardziej, gdy prosi mnie o nią Jegomość My. Wczoraj zapytałam, dostałam szybką odpowiedź – po mi do ro wa. Ok. Mówisz, masz. Zupa, znana wszystkim. Jedzona z różnymi dodatkami, najczęściej z makaronem lub ryżem. Ja obstaję przy drugiej opcji. Lubię gdy jest lekko kwaśna, z wkrojoną ugotowaną marchewką i dużą(...)ilością natki pietruszki. Dokładnie taką dziś wyprodukowałam. Nie wiem ile litrów tej zupy musiałabym zrobić, żeby satysfakcjonowała mnie jej ilość. Zawsze jest jej za mało. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka z bulionu pół szklanki jogurtu naturalnego pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) 1 liść laurowy garść natki pietruszki ryż/makaron sól pieprz (przepis na 6 porcji

Kardamonovy
Zupa z soczewicą 77

końcu zima. A jak zima, to rozgrzewająca, pikantna zupa. Przyjemnie będzie jutro wrócić z pracy i napełnić brzuchy czymś takim. W pierwszej wersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje(...)czasie, do warzyw wlewamy wodę, passatę, doprawiamy liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i poszatkowaną chili. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy pod wodą i dorzucamy do zupy. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy solą. Zupę można posypać natką pietruszki.  Artykuł Zupa z soczewicą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą 78

Przemycania ciąg dalszy. Bo soczewica to zło, kasza to zło… dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę(...)amatorów zup. No i muszę się w końcu zając naprawą obiektywu i zrobić nowe dechy. Same się nie zrobią. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pół małej główki kapusty włoskiej biała część małego pora 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka zielonej soczewicy kawałek ulubionej kiełbasy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz

Kardamonovy
Zupa z botwinki z ziemniakami 75

wątróbkami i krewetkami. Nic z tego. Przez gliwicką mamę, zostałam hojnie obdarowana w ogrodowe warzywa. Dziękuję! Wszystko to jest takie pachnące, chrupiące, „weź mnie zjedz”. Dziś botwinkowa zupa z ziemniakami. Nawet nie wiedziałam, że skubana jeszcze gdzieś może rosnąć (botwinka znaczy). Rośnie, rośnie i jest przepyszna. Dzisiejsza zupa jest o tyle fajna, że można sobie ją zjeść(...)ewentualnie buraczki) botwinki dokładnie myjemy, siekamy, wrzucamy na patelnię z masłem, smażymy jakieś 2 minuty (jeżeli macie obawy, że liście botwinki będą finalnie rozgotowane, dodajcie je do zupy, surowe, dopiero pod koniec gotowania ziemniaków). Po tym czasie dodajemy rozdrobniony czosnek i ziemniaki, smażymy minutę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, do miękkości ziemniaków.  Na koniec, zupę

Kardamonovy
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami 84

Znowu mam taki porąbany czas, że nic mi nie smakuje. A gotować trzeba. Jest więc prosta zupa pomidorowa, którą to lubi większość z nas. I żeby nie było znowu walk o to, czy ma być z ryżem czy z makaronem, jest z lanymi kluskami. Dobra odmiana. Zupa jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek – idealna. Do zupy(...)minut. Z jajek, mąki i szczypty soli wyrabiamy w misce lejące ciasto, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie odrobinę wody. Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do lekko gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Lubczyk możecie zastąpić świeżą natką lub koperkiem. Artykuł Zupa pomidorowa z lanymi kluskami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z burakami 78

Znowu zupa, bo nadal zima. Część wchłonęliśmy, część zawekowaliśmy. Jarzynowa z burakami wyszła baaaardzo spoko. Jeżeli lubicie barszcz i zajadacie się zupami, zróbcie koniecznie. Za jakiś czas wyczaruję może podobną z makaronem. Składniki: 1,5 l wody 300 ml zakwasu z buraków 3 ziemniaki 2 buraki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego(...)minut. Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy. Dokładamy resztę składników (poza jogurtem), gotujemy 10 minut. Zupę wlewamy na talerz, dolewamy do niej łyżeczkę jogurtu. Artykuł Zupa jarzynowa z burakami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z fasolką szparagową 79

Zupę zrobiłam jakoś tydzień temu. Klasycznie było na nią za ciepło, więc ją zawekowałam i czekałam na ochłodzenie. Ochłodzenie nadeszło, zupę wchłonęłam. Fajna, letnia zupa. Nie musicie nawet jej jakoś drastycznie podgrzewać, lekko ciepła też była pyszna. Przepis wzięłam od chłopaków z  rng kitchen , czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam(...)fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw, potrwa to jakieś 5 minut, zabielamy śmietaną. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem. Artykuł Zupa z fasolką szparagową pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z brukselką i makaronem 92

powinnam. Prócz tego, że nie chciało mi się jeść ani gotować, przepadł mi rajd Śląska, który miałam prawie pod nosem. Ech…  Zebrałam się jednak do ugotowania zupy, która okazała się szybka i banalna. Żeby nie było, że tylko leżę i leżę. Mięsożerca wrócił do domu, wchłonął w sumie dwie porcje wegetariańskiej zupy, wszystko gra. No prawie wszystko(...)smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji dodajemy trochę ugotowanego makaronu i łyżkę jogurtu. Jeżeli chcecie zupę zabielić wcześniej, zróbcie to śmietaną, inaczej wszystko się zważy.  Artykuł Zupa z brukselką

Kardamonovy