zupa - 39805 przepisów (strona:251/2654)

Placki z kalafiora i batatów z raitą mango 80

jest konieczny, ale przyjemnie orzeźwia i dodaje jeszcz trochę letni akcent temu  … The post Placki z kalafiora i batatów z raitą mango appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami 70

wytypowałam kilka przepisów do zrobienia w kategorii KONIECZNIE. I przepis na tą zapiekankę  … The post Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Menu na tydzień: Idealne na jesień 73

Kurczak alla cacciatora, zapiekanka tartiflette, caserolle z indykiem, burgery wołowo-cukinowe i wreszcie – zupa z mlekiem kokosowym. Tak wygląda menu na jesienne dni. „Tymczasem nastąpiła jesień. Liście na drzewach pożółkły, ściemniały i zaczęły opadać; wiatr kręcił je w powietrzu i niósł gdzieś daleko, aby porzucić znowu. Powietrze stawało się chłodne, wilgotne, ciężkie chmury przesuwały się nisko po niebie, niosąc deszcze(...)warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi się chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe składniki: jeden to cynamon, a dokładniej kora cynamonowca, który wspaniale zaromatyzowała bulion. Drugi to pulpety

Niedzielny kucharz
Pistacjowo migdałowe ciasto ze śliwkami 66

mielone migdały trochę podnoszą koszt wykonania ciasta, ale myślę, że warto je zrobić mimo wszystko.  … The post Pistacjowo migdałowe ciasto ze śliwkami appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Zupa z brukselki po rotterdamsku 75

Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki sprzed lat autorstwa Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata". Książka jest skarbnicą zup bo jest ich w niej ponad dwa tysiące i zawsze znajdę jakąś do wypróbowania bo choć składniki czasami nietypowe można je trochę zmodyfikować. Dzisiejsza zupa rodem z Holandii, czy naprawdę? nie wiem, warto aby ktoś, jakiś Holender to zweryfikował(...)siak zupa jest pyszna i nawet jak holenderska nie jest warto ją ugotować. Zupa z brukselki po rotterdamsku przepis. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z pieczonymi warzywami 76

upiec dowolne, wasze ulubione warzywa. To sałatka która świetne się sprawdzi jako przystawka czy dodatek do grilla,  … The post Sałatka z pieczonymi warzywami appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Czekoladowe ciasto z cukinią 74

średnich. Powstały cienkie i długie paski. i tak polecam wam zrobić. Do jego przygotowania nie będzie  … The post Czekoladowe ciasto z cukinią appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Ketchup z kabaczka 70

cukinii? Co to za ketchup! Ale zanim ocenicie spróbujecie, bo może i wam przypadnie do gustu? Można go  … The post Ketchup z kabaczka appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Soczewica czerwona jak gotować? 72

stanie się miękka, ale nadal ma lekko chrupiącą konsystencję. Po ugotowaniu odcedź nadmiar wody, jeśli taka jest. Soczewica czerwona nie powinna pływać w nadmiarze płynu. Przepis na kremową zupę z soczewicy czerwonej Oto szczegółowy przepis na pyszną i kremową zupę z soczewicy czerwonej: Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, obrane(...)Dodaj soczewicę czerwoną i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej bulionu. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki. Zalety

Podstawy Gotowania
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 71

przygotowania użyjecie robota, to pracy przy nim nie ma prawie wcale, a efekt murowany. Oczywiście  … The post Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Zupa z bobem + film 76

Dzisiaj zanurzymy się w świat aromatycznej i pożywnej zupy z bobem. To pyszne danie wypełnione bogactwem smaków i zdrowymi składnikami. Prosta i aromatyczna zupa z bobem – idealna na letnie dni! Przygotujcie miski i łyżki, bo czas na prawdziwą ucztę dla podniebienia!   Film:   Składniki na 2 porcje: 500 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu 3 ząbki czosnku(...)często mieszając. Do cebuli i czosnku dodajemy ugotowany bób i całość chwilę podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Następnie wlewamy bulion, całość razem łączymy i gotujemy około 1o minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Do miseczki przekładamy śmietanę, wlewamy 2 chochle gorącego wywaru i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy przygotowaną zawiesiną, doprowadzamy

Smakowite Dania
Jagodzianki 72

muszą być jagodzianki. Nie wiem który to już będzie przepis na jagodzianki na blogu, ale przeciez jagodzianek nigdy za wiele.  … The post Jagodzianki appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Pierś kurczaka z piekarnika 75

odpowiednio upieczona nie ma prawa być sucha! 4 piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy  … The post Pierś kurczaka z piekarnika appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Szybka babka czyli coś słodkiego prawie z niczego 56

się coś słodkiego do kawy, dla gości czy po prostu na deser  … The post Szybka babka czyli coś słodkiego prawie z niczego appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Najlepsze przepisy na dania z sezonowych warzyw 74

miłośników zdrowego   odżywiania. Odkryj klasyczne   dania, które możemy   przygotować z sezonowych warzyw. Od prostych sałatek po aromatyczne zapiekanki i sycące zupy. Wykorzystanie świeżych warzyw w kuchni jest nie tylko pyszne, ale także korzystne dla naszego zdrowia i środowiska. Sezonowe warzywa w kuchni Korzystanie z sezonowych warzyw to kluczowy element zdrowej kuchni. Sezonowe warzywa(...)daniem jest tarta warzywna, w której sezonowe warzywa, takie jak pomidory, cukinia, bakłażan czy szparagi, tworzą pyszne i kolorowe nadzienie. Dania z sezonowych warzyw-tarta ze szparagami. Warzywa w zupach i gulaszach Warzywa są również doskonałym składnikiem zup i gulaszy. Dodają smaku i tekstury, tworząc aromatyczne i sycące dania. Możemy przygotować zupy kremowe z dyni, zupę jarzynową, minestrone czy klasyczną

Moja Książka Kucharska