Spróbujcie tej zupy krewetkowej. Ma mnóstwo orientalnych smaków, a jednocześnie dzięki mleku kokosowemu jest bardzo aromatyczna. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Za to lubię ją jeszcze bardziej. Przepis na zupę krewetkową Składniki: 250 gramów krewetek bez pancerzyków – im większe, tym lepsze, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mała czerwona papryka lub pół dużej, kopiasta łyżka proszku(...)pasty – można użyć też pół na pół, puszka mleka kokosowego, sok z połowy cytryny, 1 dojrzały pomidor, olej, sól, ugotowany azjatycki makaron – ramen lub ryżowy. Jak zrobić zupę krewetkową? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, smaż aż się zeszkli, dorzuć posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w paseczki, smaż jeszcze chwilę. Wsyp proszek curry, wymieszaj, aby połączył
Kulinarna Polskaprzygotować je w sposób zdrowy i smaczny. Barszcz czerwony z uszkami: kwintesencja wigilijnego smaku Pierwszą potrawą, jaką warto umieścić na wigilijnym stole, jest barszcz czerwony z uszkami . Ta zupa z buraków, przyprawiona czosnkiem i majerankiem, jest prawdziwym symbolem polskiej kuchni. Barszcz czerwony podaje się z uszkami, małymi pierogami, wypełnionymi farszem z grzybów i cebuli. Przygotowując barszcz, warto zwrócić uwagę(...)cukier. Wszystko razem gotować przez około 15 minut, aż składniki dobrze się połączą. Podawaj kutię na zimno, można również dodać posiekaną skórkę pomarańczową, aby nadać deserowi bardziej wyrazistego smaku. Zupa grzybowa: aromatyczne danie na wigilijnym stole Zupa grzybowa to kolejna zupa, która świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Przygotowana z suszonych grzybów, takich jak borowiki czy podgrzybki, zupa grzybowa
sierotka maRysia w kuchniZupa gajowego z fasolą i kiełbaską Pożywna, gęsta, aromatyczna oraz przepyszna zupka z dobrej jakości wędzoną kiełbaską, kruchym mięskiem, fasolą i warzywami. Taka propozycja obiadowa z pewnością zachwyci wszystkich domowników! Składniki: 400g fasoli Piękny Jaś ok 450g łopatki wieprzowej 5-6 cienkich kiełbasek wędzonych (u mnie frankfurterki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka krojonych(...)włoszczyznę), mieszamy i znowu smażymy przez chwilę *** *** Na koniec dokładamy pomidory z puszki, mieszamy i jeszcze smażymy przez około 2-3 minuty *** *** Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez około 25 minut – do miękkości mięsa i warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz odrobiną
Blog z Apetytemadwokatem, tutaj też sparawdzi się doskonale. Wiem, bo próbowałam. To jedno z tych ciast, które … The post Babka Baileys z polewą pistacjową appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaPrzepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego ” The Cookbook „. Przepis poniżej jest z moim zmianami. … The post Sernik karmelowy z orzechami makadamia appeared first on Polska Zupa
Polska Zupamielone może być mieszane wieprzowo – wołowe, ale robiłam je już wiele razy, w różnych kombinacjach i … The post Szwedzkie klopsiki – Köttbullar appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaMoże nie jest to najpiękniej wyglądająca zupa, ale smakiem zdecydowanie się broni Choć kalendarzowa wiosna już nastała, to jednak pogoda za oknem wydaje się mało wiosenna. Niechaj na talerzu zagości więc choć trochę zieleni. 1 op. mrożonego szpinaku (450 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera 2-3 duże ziemniaki(...)dodajemy cebulę i szklimy ją na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy czosnek oraz szpinak. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy do zupy. Gotujemy razem jeszcze przez kilka minut. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką kremówką i jeszcze chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub szczyptą gałki. Zupę podajemy razem
Smaki Na Talerzudobra bułka to podstawa. Zapewniam was, że te bułki burgerowe są idealne. Przepis oparłam na recepturze z książki … The post Bułki do burgerów appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaZupę krem z czerwonej soczewicy po raz pierwszy zrobiłam chyba z 15 lat temu za namową koleżanki. Wówczas koleżanka tak bardzo się nim zachwycała, a mnie nie zasmakowała wcale. To jedno podejście na lata skutecznie zniechęciło mnie do dalszych prób. Aż wreszcie nadszedł dzień, by kremu z czerwonej soczewicy spróbować ponownie. No i zrobiłam. Mocno aromatyczną od ziół (dałam(...)łyżeczki oregano i 1 łyżeczkę rozmarynu, co ostatecznie okazało się lekką przesadą ;)), mocno kremową, dość szybką do zrobienia. Podaną z pokruszoną fetą i posiekaną natką. Pyszną. Zupa miała dość mocno ziołowy smak, co na szczęście „naprawił” dodatek płatków chili. Ostatecznie zupa bardzo mi smakowała (zjadłam 2 miseczki – na obiad i kolację), choć poniżej, na przyszłość
Smaki Na Talerzuprzepisy, bo jakby mogło zabraknąć kultowego piernika staropolskiego czy piernika litewskiego, które są klasyką. Kiedy jednak zapomnicie … The post Piernik na ostatnią chwilę appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaNajwięcej praca jest ze zrobieniem kuleczek z ciasta i obtoczeniem ich w orzechach. Przy obtaczaniu pamiętajcie, że trzeba … The post Ciasteczka z pisatcjami appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaPolsce, o tyle ten ciemny dostepny jest w nielicznych sklepach internetowych w dość wysokiej … The post Fińskie ciasteczka z syropem z brązowego cukru appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaprzepis na ciasteczka które wiedziałam, że muszę upiec zaczęłam się przyglądać co to takiego właściwie jest. I po przeanalizowaniu … The post Ciemny syrop appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaswoje wady. A właściwie jedną wadę, ale znaczącą, za jego przygotowanie trzeba się zabrać wiele tygodni przed świętami. … The post Piernik litewski appeared first on Polska Zupa
Polska Zupa