Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón. Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatakim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado
Karo in the KitchenPo upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBarszcz czerwony to jedna z klasycznych polskich zup. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by wprowadzić jego uproszczoną wersję do menu malucha już w pierwszych miesiącach rozszerzania diety. Warto zacząć od najprostszego przepisu i z wiekiem dziecka rozszerzać go o kolejne składniki i przyprawy. Roczne dziecko będzie mogło zjeść już normalny barszcz – doprawiony sokiem z cytryny i pieprzem. Składniki na 3 porcje(...)zupy: 1 średni burak ok 50 g mięsa z piersi kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy będą już miękkie dodajemy ugotowane mięso* oraz łyżkę oleju
Dieta bez mlekaTym razem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity. Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalaurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki. Zupę podajemy z dowolnym pieczywem. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkikroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając(...)podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych) 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek) 1 kg cebuli 1 łyżeczka cukru
Moja Książka Kucharskaprzecież kradzież z ogródka sąsiada nie jest do pochwalenia, ale naprawdę bawi do łez i może zaciekawić niejedno dziecko. Udowadnia, że niepozorny garnek zdrowej i pożywnej zupy może całkowicie odmienić życie ! I to bez jakichkolwiek czarów! Może ten fakt przekona jakiegoś niejadka lub małego przeciwnika warzyw do skosztowania tej "magicznej potrawy"? Jak ugotować magiczną zupę czarownicy Gryzminy
Di gotujeDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością(...)zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne! Ostatecznie zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek. Dynia makaronowa jest
Vegan TasteWybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i musy czekoladowe dla dbających o formę! Czekolada dobra jest na wszystko! Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka(...)jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki
Moja smaczna kuchniatylko do albo siedzenia pod kocem w całości (tak, żeby tylko oczka i czubek nosa wystawały), albo do gotowania. Bardzo, bardzo zachciało mi się słońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy
Kate's KitchenZa oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupie krem mówię stanowcze... CZEMU NIE! ;) Izabela serwuje zupę krem z marchewką, pomidorem i ziemniakiem. Zapraszam do przepisu ; Przepis na jedną porcję : dwa - trzy pomidory (bardzo je lubię więc wybierałam raczej sporej wielkości ;P ) duża marchewka (lub kilka małych) ok 200 g ziemniaka Do przyprawienia sól pieprz nasiona słonecznika listki świeżej bazylii Warzywa kroimy
BezglutenowaIzabela