zupa - 39353 przepisów (strona:1240/2624)

Przepisy na jesień 124

Jesień to czas grzybów, jadalnych kasztanów i warzyw korzeniowych. Kurki są wtedy najlepsze, ale jeśli się nam spieszy możemy zrobić też szybką zupę z suszonymi grzybami shitake. Stragany z warzywami są teraz najpiękniejsze i można upolować na nich takie cuda jak topinambur czy skorzonera. To warzywo wraca powoli do łask, bo jest pyszne i oryginalne. Można je zamarynować, żeby starczyło(...)cały rok jako przekąska lub nietypowy dodatek do sushi. Bulion z grzybami, kminkiem i uszkami Bogaty bulion z kminkiem to klasyka kuchni góralskiej i jedna z moich ulubionych zup. Jest jeszcze lepsza w wersji azjatyckiej. Dodawanie grzybów shitake i pasty tom yum do bulionu podpatrzyłam w książce “Jak smakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić

Ugotowane pozamiatane
Surówka z selerem naciowym 207

Lubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka(...)dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.       Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach

Kulinarne S.O.S.
Surówka z selerem naciowym 207

Lubię seler naciowy – zwykle dodaję go do zup lub gulaszy, ale w wersji „na surowo” jest również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka(...)dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.       Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach

Kulinarny S.O.S.
Drożdżowe ślimaki z makiem 163

Witajcie Kochani, co robi kulinarny bloger w czwartkowy poranek? Bladym świtem piecze drożdżowe bułki na śniadanie. Rumiane, pachnące i mięciutkie. Drożdżowe ślimaki z makiem. Ślicznie zakręcone

dolcevitainmykitchen
Domowy hummus z prażonym słonecznikiem i chili 141

Długo nie mogłam przekonać pana męża do hummusu.  Nie lubi i już. Woli pasztetową. Podobnie było z zupą z soczewicy i z dyni.  Nie to nie- myślałam.  Jego upór bardziej przypominał foch naszej najmłodszej córki, niż upodobania kulinarne.  Do zupy z soczewicy przekonała go nasza przyjaciółka Ania.  Nie wiedział

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Najlepszy przepis na sernik krakowski 158

Najlepszy przepis na sernik krakowski tradycyjny sernik z kratką Najlepszy przepis na sernik krakowski jaki kiedykolwiek jadłam. Cudownie maślany, dość ciężki, tradycyjny polski sernik, który nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Portugalia do zjedzenia – Bartek Kieżun – recenzja 130

już wiem że ryby są pyszne a do tego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy(...)mamut i szparagi), dorsz pod beszamelem, sałatka z pomarańczy i kolendry, oraz bifana, czyli kanapka z wieprzowiną. A na deser? Ciasto marchewkowe lub pomarańczowe, ryż z koglem-moglem i zupa nic. Portugalia do zjedzenia Autor: Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: twarda Artykuł Portugalia do zjedzenia – Bartek Kieżun – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Kto kradnie Twoje zdjęcia? 146

Dzisiaj będzie całkiem z innej beczki. Opowiem Ci ciekawą historię. I chociaż tytuł już zdradza na jaki temat, posłuchaj uważnie. Na moim podwórku stoi piękny, sportowy

dolcevitainmykitchen
Prosty jabłecznik na kruchym cieście + filmik 540

Proponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu

Kawa z mlekiem
Zupa z dyni 116

zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem, który tak bardzo kuszący wędruje do naszych kuchni. Continue reading Zupa z dyni at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Klasyczne amerykańskie coffee cake 170

Klasyczne amerykańskie coffee cake z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczne i mocno cynamonowe. Smakiem bardzo przypomina mi w domowe drożdżowki, chociaż ciasto jest na sodzie. Jak typowe

dolcevitainmykitchen
Pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku 98

pomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane, podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i „dekoruje” pomoćką. - Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle przecierane), od święta okraszona wędzonką, na co dzień z podsmażoną cebulą. Gotowało 6 drużyn. Dania tradycyjne przygotowywały dwuosobowe drużyny KGW (koło gospodyń wiejskich), ich nowoczesne wersje(...)mostu Olecko. Wszystkie dania tradycyjne były pyszne, ciężko było wybrać najlepsze.  Zresztą trudno porównać kartoflankę z farszynkami, jednak daniem bardziej skomplikowanym, pracochłonnym. Ale wbrew pozorom ugotowanie wyśmienitej, prostej zupy, nie jest takie łatwe i trudniej jest się nią zachwycić, a tu się udało.  Plince z pomoćką to takie niby proste danie, a jednak... placki też nie każdy umie

królestwo garów
Tureckie ciasteczka muszelki 163

Jak smakują tureckie ciasteczka muszelki? Jak z Księgi tysiąca i jednej nocy. Aromatyczne, bardzo słodkie, aż ciężkie od syropu. Struktura raczej piaskowa. Nie są to delikatne

dolcevitainmykitchen
Jak smakuje rok Marcin Molik 130

dobrym samopoczuciem i lepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw. "Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka zaczyna się od wiosny(...)pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą  warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę

Cynamonowe szczęście
Ciasto dyniowe, ciasto z dynią 104

czuć jeszcze długo po pieczeniu w całym domu. Długo pozostaje świeże i pachnące przyprawami. Przyznam szczerze, że dynia od kilku lat dopiero gości w naszym menu. Zaczęło się od zup, potem był sernik i… tak zadomowiła się u nas na dobre. Dynia ma na tyle neutralny smak, że świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych jak i tych na słodko(...)Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach. Artykuł Ciasto dyniowe, ciasto z dynią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania