Kompot z rabarbaru smaczny napój na lato. Kompot z rabarbaru kocham ponad wszystko. No może z wyjątkiem męża, jeszcze by się obraził, że jakieś badyle
Cztery Fajerycebulę i czosnek, dodajemy szczaw, Chwilkę smażymy i zalewamy bulionem.Doprawiamy ew. maggi, pieprzem i cukrem. Gotujemy 10-15 minut, dodajemy kilka łyżek śmietany (3-4). Jaja należy rozbełtać, gdy zupa jest gotowa-powoli wlewać jajka (mniej więcej- jak lane kluski).Zupa powinna mieć kwaskowy smak, przełamany odrobiną cukru
Kopystką po garachMłoda kapusta kiszona sprawdzony przepis na kapustę kiszoną z marchewką i koperkiem. Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem nie ma sobie równych. Jest fantastycznie chrupiąca
Cztery Fajerysię bowiem okazuje, potrawy serwowane w Sowiduchu przygotowywane są ściśle według tradycyjnych przepisów, a ich podstawę stanowią produkty od lokalnych dostawców. Swoją kulinarną podróż rozpoczęłam od rozgrzewającej kwaśnicy pasterskiej. Zupa okazała się niezwykle aromatycznym, sycącym wywarem z wyczuwalną nutą wędzonych żeberek. To pozycja obowiązkowa po ciężkiej, męczącej podróży i prawdziwy ratunek dla przemarzniętych wędrowców. Po zupie przyszła kolej na drugie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Połączenie pomidorowego sosu ze słodką kukurydzą i pikantnym chili to coś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszcze wieczory ;) Składniki: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 passaty pomidorowe 2 puszki czerwonej fasoli 1 duża puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 300 ml wody 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka(...)płuczemy pod wodą - dodajemy do garnka. 9. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do garnka. 10. Gotujemy jeszcze 5 minut. 11. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i chili. Zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi. Po wierzchu można posypać świeżą kolendrą. Smacznego
Prosto z Kotłakolejnym po koftach z soczewicy i bulguru przepisem wykorzystującym bardzo tam popularną czerwoną soczewicę. Tym razem proponujemy smaczną, szybką, prostą, pożywną i tanią turecką czorbę (czyli gęstą zupę) z czerwonej soczewicy, czyli kırmızı mercimek çorbası 🇹🇷 Składniki (4 porcje): - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 4 szklanki wody - 1 duża cebula - 1 mały ziemniak - 1 spora marchewka - 1 łyżeczka
Roślinożerni urlopowiczelokalnego sera zalane rumianym masłem, sinori , czyli cienkich płatów chleba lawasz przekładanych wiejskim serem, polanych (a jakże!) masłem o żywym bursztynowym kolorze. Jednak na mnie największe wrażenie zrobiła zupa Doszorwa. Jest to danie zbliżone do chłodnika, choć na ciepło. Zupa przygotowana na bazie jogurtu maconi, czosnku i wielu ziół. Mogą być to zioła powszechnie występujące jak natka pietruszki, kolendra
kuron.com.plzupa jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z makaronem ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki! Składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty(...)limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego miejsca w kuchni. Galangal to przyprawa o charakterystycznym imbirowo
w mojej kuchnizupa jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z makaronem ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki! Składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty(...)limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego miejsca w kuchni. Galangal to przyprawa o charakterystycznym imbirowo
mojej kuchniSzybki i prosty jabłecznik 12 łyżek ciasto dla początkujących Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek jest moim tajemnym sposobem na cukierniczy sukces w niespełna 10 minut
Cztery Fajeryszparagów? No jak? Trzeba się nimi nacieszyć, póki są, bo sezon wiadomo - krótki. Była już zupa z białych szparagów, bo w sumie inaczej ich nie podaję. Bywają gorzkie i łykowate, a w zupie zawsze dobrze wyjdą. Najlepsze wg mnie są zielone, cieniutkie, choć nie mam na to wielkiego wpływu, bo zakupy spożywcze robi mąż ;) Na pewno jeszcze przed nami
bistro mamatłuszczu, prościej i taniej już się nie da! Na blogu znajdziecie również bardziej wyszukane potrawy z makaronem jak krewetki , czy inne owoce morza z makaronem, oraz przepisy na: Orientalną zupę z krewetkami i mleczkiem kokosowym Tajską zupę z owocami morza Polecam do makaronu przygotować jakieś błyskawiczne sosy lub inne dodatki. Poniżej znajdziecie 12 propozycji na tanie i Proste przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKawa po kubańsku kubańskie espresso cafecito. Kawa po kubańsku jest fantastycznym sposobem na powitanie weekendu. Słodka, kremowa pianka i mocne, aromatyczne espresso przeniosą Cie wprost na
Cztery Fajerypowodu użycia proszku z papryczek chili. W Korei to popularna przystawka i ważny element każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi). W 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę - kimjang - został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ja przygotowałam kimchi wg przepisu(...)strony , zmniejszając tylko ilości i proporcje i pierwsze co z niej zrobiłam to pyszną i ostrą zupę. Rozgrzała nas maksymalnie. Przepis wkrótce. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzekałam na niego przez cały rok! Dla mnie maj jest miesiącem najbardziej wiosennym, pachnący konwaliami, rozśpiewany słowikami, smakujący racuchami z rabarbarem, zupą z pokrzywy oraz młodą kapustą. I to właśnie kapusta jest bohaterką dzisiejszego przepisu. Zapraszam na bigos z młodej kapusty z kiełbasą! W przygotowaniu młodej kapusty ważne, by jej nie rozgotować, inaczej wyjdzie nam papka o kapuścianym smaku(...)kiełbasa sprawiają, że danie jest bardziej treściwe i syte. Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty Młoda kapusta z chorizo Modra kapusta Zupa krem z kapusty Leniwe gołąbki (bez zawijania) Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Składniki (na 4 porcje): 1 główka młodej kapusty
Obiad gotowy