Dzisiaj zapraszam na slodkie pardule z Sardynii. Dolci sardi, czyli bardzo popularne sardynskie ciasteczka wielkanocne. I oczywiscie skladam Wszystkim Najserdeczniejsze Zyczenia Wielkanocne. Zycze Wam zdrowych, pogodnych
dolcevitainmykitchenProponuję dziś przepis na przepyszne ciasteczka czekoladowo-orzechowe . Przepis dostałam od przyjaciółki i trochę go zmodyfikowałam. W oryginalnym przepisie była ciemna czekolada , którą wymieniłam na mleczną
Kawa z mlekiemsól – 1/2 łyżeczki zimny bulion lub woda rozmieszana z odrobiną naturalnej przyprawy do bulionu – 40 ml DO PODANIA śmietana 18% lub ocet lub roztopione masło (albo z zupą) pieprz czarny – świeżo mielony PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (10 min) Mąkę i sól wsyp do miski. Zagotuj wodę i wymieszaj ją z olejem, odstaw na minutę. Wlej wodę do miski(...)minuty. Następnie przenieś łyżką cedzakową do miski. PODANIE Gotowe pielmieni można podawać na kilka sposób – oprószone świeżo zmielonym pieprzem z kleksem śmietany lub odrobiną octu, a nawet w zupie. Najlepiej wkładać je w całości do buzi aby nie zostawiać pysznego bulionu z wnętrza pierożków na talerzu. Mikhail Viktor poleca tę specjalność kuchni rosyjskiej w wykonaniu restauracji Mikhail
Nerds Kitchenpomidorów SKŁADNIKI: - pomidory z puszki 800 g - 1 marchewka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - przyprawy (bazylia, majeranek, kminek, pieprz) - 1 łyżka oleju - 0,5 l bulionu warzywnego - śmietanka do zup Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy pomidory, rozdrobniony czosnek i zalewamy bulionem. Całość przyprawiamy bazylią, majerankiem, kminkiem i pieprzem
Związek na patelniłyżka mąka pszenna - 1 łyżeczka majeranek pieprz sól wywar zagotować, dodać pokrojona kiełbasę w plasterki i 3 ząbki czosnku, wlać zakwas i doprowadzić do wrzenia. odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić. cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć. zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku. doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem
przepisy- MilkiKaczka z pomarańczami i jabłkami aromatyczna kaczka na każdą okazję Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Połączenie magicznej
Cztery Fajerynastępnie mieli. 14. Różowe jajka będą hitem na moim wielkanocnym stole :) Możecie przygotować je na dwa sposoby: marynować obrane, bez skorupek lub w lekko obtłuczonej skorupce. 15. Zupa buraczkowa różowa . Pomysł na prostą i bardzo szybką do przygotowania zupę - buraczkową podaną z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami
UgotowaćMiałam ochotę na zupkę rybną, ale chciałam zrobić coś inaczej. Znalazłam przepis z Tanzanii. Bardzo dobra, mogę szczerze polecić. Rybę pokroić na kawałki i skropić sokiem
Kuchnia Pokoleńzakwas na żurek i gotuję 20 minut. Potem dodaję kiełbasę pokrojoną, suszone grzyby, czosnek sprasowany i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję śmietanę i majeranek roztarty. Nie solę zupy bo szynka jest słona. Grzyby nie moczę wcześniej bo pieczarki mają delikatne płatki które w zupie szybko zmiękną. Z ciasta francuskiego za pomocą foremki do ciastek kształt jajko wycinam
wesoła kuchniaBabka ponczowa francuska babka rumowa Savarin. Babka ponczowa Savarin, francuska babka nasączona rumem to lekkie i puszyste ciasto przesiąknięte aromatycznym syropem. Smakuje obłędnie na ciepło i
Cztery Fajerykozim 4. Indyk z ananasem i mleczkiem kokosowym. 5. Risotto z ośmiornicą 6. Krewetki w sosie kokosowym z tagliatelle marchewkowym 7. Makaron z zielonym groszkiem i krewetkami 8. Prawdziwa zupa pieczarkowa 9. Moja ulubiona zupa gołąbkowa
SMYKWKUCHNIWspaniały małpi chlebek z ziarnami i posiekanymi ziołami. Pachnący drożdżami, mięciutki i przepyszny. Upieczony w formie z kominem. Idealny na śniadanie, jako dodatek na grilla lub
dolcevitainmykitchenmięciutkie i bardzo syte. Podane z sosem nie wymagają już innych dodatków w postaci kaszy czy ziemniaków. Chociaż z dodatkami będą równie pyszne. Nadają się także do podania z zupą. Składniki (4 porcje) -2 puszki ciecierzycy -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 jajko -kilka łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -2 łyżki oleju -200 ml passaty pomidorowej -1 ząbek(...)składniki zemlec w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. W garnku zagotować osoloną wodę (można także użyć bulionu warzywnego lub zupy). Z ciecierzycowej masy formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na wrzątek, obgotować kilka minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek drobno posiekać
Zielona KuchniaPrzepis na keks świąteczny szybkie i dobre ciasto na święta. Przepis na keks świąteczny, który zawsze się udaje sprawdza się nie tylko na święta. Delikatne ciasto
Cztery Fajery