zupa z skrzydełkami - 418 przepisów (strona:17/28)

Barszcz czerwony z ziemniakami. 193

danie, mnie kojarzy się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka majeranku(...)wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru mięsnego. Gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem a jeśli używacie to przyprawą uniwersalną, a także startym czosnkiem lub przeciśniętym przez praskę. Dodajemy także majeranek. Jeśli kolor nas nie zadowala , lub za mocno

Radość kipiąca uśmiechem.
Rosół z indyka 173

Od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z

Kuchnia domowa Ani
Zupa ogórkowa 210

coś więcej niż tylko zupa. To zupa, która smakuje każdemu dziecku. Nie wiem na czym polega jej ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z takich urwisów. I pod tym względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego(...)selera słoik ogórków kiszonych (litrowy) przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min., następnie z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Te ostatnie kroimy od razu w kostkę i gotujemy w osobnym garnku

Ania i Marcin gotują
Krem Z Zakochanych Marchewek 180

uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza

Luźna Kuchnia
Rosół drobiowo wołowy 124

Oj! Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny.   Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia

R'n'G Kitchen
Mulligatawny. 192

już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny  także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule(...)marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle

Kulinarny karnet Christophera
Botwinka 186

zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki 3 skrzydełka(...)litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka Instrukcje Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso

Wędrówki po kuchni
Krem z cukinii z szynką 121

skrzydełek ) 2 duże marchewki pół średniego pora 1 cukinia 10 dag szynki 2 łyzki masła pół pęczka koperku 1 szkl. śmietany 22 % 2 jajka sól i pieprz Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej 1,5 l wody. Doprowadż do wrzenia, odszumuj. Marchewki oczyśc , pokrój w plasterki. Umyj połókę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój(...)krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze smietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z jajkami na twardo. Życzę smacznego

Słodkości i nie tylko
Krupnik z grzybami shitake 217

tylko zaczynałam ciągać nosem, na stół wjeżdżał krupnik lub rosół. Rozgrzewająca i sycąca zupa to było coś, czego właśnie wtedy potrzebowałam. Ostatnio znów zapragnęłam tego zapachu i smaku, postanowiłam więc przygotować krupnik sama. Wyszedł fantastyczny, a dodatek shitake tylko wzmacniał walory zapachowe. Potrzebne nam: - 60 dag skrzydełek z kurczaka - włoszczyzna - 2-3 duże ziemniaki - 2 listki laurowe - 3 sztuki ziela

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa fasolowa 246

wspomniałam uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju zupy. Kolejną propozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :) Składniki: 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem) 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka  1/2 pietruszki kawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego

Truskawkowa Fiesta
Rosół z włoskimi akcentami 200

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego(...)jedynie delikatnie „pyrkać”,9.      przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe białko, ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa kalafiorowa 195

przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki dla 4 osób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka(...)obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić na bok. Do gorącego bulionu włożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Śmietanę posolić, rozrobić z niewielką ilością wywaru

Pełny talerz
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 173

większej ochoty na zupy. Najlepiej takie konkretne, z mięsna wkładką i aromatyczne. Taki jest też ten krupnik. Pełny aromatu a jednocześnie lekki dla naszego żołądka. Takie połączenia bardzo mi odpowiadają. Przyznam, że kiedyś krupniku wręcz nie znosiłam, ale tutaj zgadzam się z twierdzeniem, że do pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa(...)grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Na końcu przyprawić zupę solą, pieprzem

My simple kitchen
POWIEW WIOSNY CZYLI KREM ZE SZPARAGÓW 207

lubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności.  Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna!  Nie mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ... Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych) 3 ziemniaki 1 mała cebula ząbek czosnku jogurt

Walijskie Pichcenie
Czernina 169

moja zupa z dzieciństwa - ulubiona zupa, do czasu, dopóki nie zorientowałam się z czego tak naprawdę się ją robi. Oszczędzę Wam szczegółowego opisu pozyskiwania głównego składnika owej charakterystycznej zupy, którym jest kacza krew. Pamiętam, że ja dodatkowo, za przykładem mego dziadka słodziłam ją sobie obficie cukrem i zjadałam, aż mi się uszy trzęsły. Dziś jestem wstanie przygotować ją tylko(...)zamówienie bliskich, którzy ją uwielbiają, minie nikt nie przekona do jej zjedzenia, ale może Wy się skusicie ;-)         Porcja dla 4 osób: 2 kacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki 300 ml kaczej krwi 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora - ok. 10 cm garść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe

Jadło i czytadło