zupa z selera - 5925 przepisów (strona:315/395)

Gotujemy rosół wołowy w szybkowarze 302

Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym

Szybko Szybkowar
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 310

mięsa z rosołu (u mnie udko, ok 250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny) 250 g kapusty kiszonej warzywa z rosołu ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera) 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz 2 ziela angielskie, listek laurowy Ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko(...)stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pyszne-drozdzowo-kruche-pieczone-pierogi-z-miesem-z-rosolu-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku   Artykuł Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów 100

Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na

Kate's Kitchen
Barszcz czerwony na zakwasie z buraków - wigilijny 114

Uwielbiam ten barszcz na wigilię, chociaż niekoniecznie trzeba czekać cały rok, żeby go zrobić i zjeść ze smakiem. Jednak przynajmniej 5 dni wcześniej trzeba zrobić zakwas

Bułka z Chlebem
Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię 209

Czysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej

Pociąg Do Kuchni
Risotto z dynią 211

Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw(...)gałką muszkatołową. Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić

Mama Gotuje
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 278

Nie ma nic lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę

Poezja smaku
Sałatka z gruszką i kozim serem 307

Sałatka z gruszką i kozim serem sprawdzi się świetnie na kolację albo śniadanie. Przypomnieliśmy sobie o tej sałatce przeglądając przepisy w internecie. Do jej przygotowania potrzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na pasztet 277

kurczaka, 0,5 kg wołowiny, 1 kg karkówki) 0,5 kg surowego boczku 0,3 kg wątróbki drobiowej 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 selera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ok. 500 ml wywaru z mięsa Do przyprawienia: sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka gałki(...)Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku     Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krupnik z płatków owsianych 160

Tak sobie myślę, że po wczorajszym dniu pączkowej rozpusty, a przed jutrzejszą ostatnią sobotą przyda się przepis na coś lżejszego :-) Ja ostatnio głównie bazuję na różnych

Czary - gary w kuchni
Barszcz czerwony do słoików 340

Mój sposób na barszcz na dłużej... Witam ponownie. Za oknem robi się coraz zimniej,ciągle pada i nie wiem jak wy ale wtedy robię barszcz. Robię

Swojskie jedzonko
Ramen 152

Ramen nie lubi pośpiechu, a sekret tej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze, w którym powoli uwalnia się umami, legendarny piąty smak. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się zwykle pod postacią jego soli- glutaminianu sodu. Dokładnie tego samego, oznaczonego na etykietach jako E-621, kojarzonego z najbardziej przetworzoną, śmieciową pseudożywnością. Tymczasem glutaminian(...)kości wieprzowych 0,5 kg kurzych skrzydełek 2 marchewki, obrane przekrojone na pół 4 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry biała część pora 2 łodygi selera naciowego 2 szalotki 4 litry wody 150 ml sosu sojowego 6 suszonych grzybów shitake kawałek wodorostów kombu o wymiarach 10x20 cm (opcjonalnie) Dodatki: makaron ramen jajka ugotowane na twardo zielona część

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z pomidorów, jabłek i gruszek 154

Jestem absolutnie zakochana w wiosennych barwach i zapachach. Na każdym kroku i przy każdej sposobności staram się doceniać otaczajacą mnie przyrodę. Nauczyłam się ją chłonąć całą

Raj dla Podniebienia
Sloneczna zupa w pochmurny dzien 190

Pada snieg. Tej zimy nikogo to juz nie dziwi, bo pada co jakis czas. Rano szukamy swego samochodu pod pierzynka z bialego puchu. Brodzimy w sniegu

Przysmaki Karolki