zupa z ryżem - 1500 przepisów (strona:27/100)

Zimowa zupa z wołowiną 221

zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.Do zupy dodajemy osobno ugotowany makaron lub ryż . Smacznego

Stare Gary
rosołek z makaronem "zacierki"... 244

Składniki: 80 dag szponder wołowy, 1/2 sztuki kurczak, 5 litrów woda, 1 sztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3

W Mojej Kuchni Lubię
Lekka zupa warzywna z indykiem. 186

Wszystko, co trzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa smakowała bardzo, a na drugi dzień jeszcze bardziej. Tak to już z dobrymi zupami jest - smacznego! :) Składniki: 400 g piersi lub polędwiczek z indyka 150 g brązowego ryżu 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 garście krojonego jarmużu 2 pomidory 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw.  Zupę podawać gorącą. Najlepiej smakuje po odgrzaniu

zadanie-gotowanie
Ryż 174

Ryż to jednoroczna roślina należąca do rodziny traw. Jest podstawą wyżywienia przeszło połowy ludzi na świecie. Rocznie zbiera się ponad 350 ml ton ryżu, to znacznie więcej niż jakiegokolwiek innego zboża. Największym jego eksporterem są Stany Zjednoczone, chociaż powszechnie uprawiany jest w Azji i Afryce. Kraje takie jak Chiny czy Indie większość zbiorów przeznaczają na własne potrzeby. Jego uprawy można(...)ziarno, które w procesie łuszczenia traci niestety znaczną część białka i witamin. Może stanowić samodzielne danie l ub służyć jako dodatek do zup, dań mięsnych, budyniów i deserów.Na całym świecie uprawia się około 8 tysięcy odmian ryżu. Sztuka kulinarna dzieli ryż na : - krótkoziarnisty zawierający dużo protein dzięki czemu jest kleisty i łatwo się rozgotowuje, dobry do zup i risotta

Wiem co jem
Zupa koperkowa 210

wspomnienia. Jedyne czym różni się moja zupa, to koper z osiedlowego warzywniaka, a nie z grządki w ogródku u Babci. Tak jak kiedyś moja Mama stawiała ciepły talerz koperkowej na stole dla mnie i mojego rodzeństwa, tak ja teraz podaje go swojej rodzinie. Garnek dla 4-5 osób: 3 pęczki koperku 20 dag ryżu, (2 woreczki ) 3-4 litry bulionu(...)drobno kroimy, dodajemy do wywaru. Ryż gotujemy osobno wg.przepisu na opakowaniu. 2. Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy podprawkę i łączymy z koperkowym wywarem. Wsypujemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą i pieprzem wg. upodobań. Zupę podajemy gorącą posypaną świeżo pokrojonym koperkiem

Apetyczna babeczka
Pomidorówka na warzywach 166

Wegetariańska i przede wszystkim zdrowa zupa pomidorowa gotowana na warzywach, bez mięsa! Bardzo prosty i szybki przepis na zupę, która zaspokoi każdego. U nas gotowana jest na ryżu, ale można pominąć ten krok i zjeść ją samą lub z makaronem, wybór jest Wasz.  Składniki * 2 marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora (opcjonalnie) * 2 saszetki ryżu białego * 2 puszki(...)trakcie dodajemy przyprawy (około 1/2 łyżeczki pieprzu i soli oraz 2 łyżki wegety). Kiedy warzywa są już pół miękkie, wsypujemy ryż i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dajemy zmiksowane pomidory w puszce i gotujemy kolejne 30 minut. Zupę zatrzepujemy śmietaną (3 łyżki śmietany mieszamy w miseczce z 2 łyżkami zupy, po czym dolewamy do zupy). Zupę mieszamy

Klasyka Gotowania
Rosolnik- tradycyjna zupa rosyjska 162

Rosolnik to tradycyjna zupa rosyjska z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjnie podawana z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przepis ze starego zeszytu :) Składniki: 0,5 kg Rostbefu wołowego 1 kalarepka 1 marchew 1 pietruszka ½ selera z liściem 2 ogórki kiszone z ½ szklanką wody z ogórków 2 ząbki czosnku Pieprz ziołowy , sól Wykonanie: Mięso dokładnie opłukać i zalać 1 i ½ litra wody, posolić(...)gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Włoszczyznę oczyścić, pokroić- następnie włożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. Następnie dolać wodę z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszą manną lub ryżem

Tradycyjna Kuchnia
Zupa gołąbkowa 219

spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy. Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera(...)angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę.  Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa

O kuchni z uczuciem
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 318

zones" opisał, między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe, ja trochę  sobie ułatwiłam życie i dodałam do niej fasolę i ciecierzycę ze słoika. Źródło

Kulinarne przygody Gatity
Zielona zupa paprykowa 141

Pyszna, sezonowa zupa paprykowa. Składniki: 8 szklanek wywaru warzywnego, 5 zielonych papryk, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, 1 woreczek ryżu, 1 szklanka śmietany, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie(...)Ryż ugotować w wywarze warzywnym. Papryki oczyścić z nasion, pokroić, wypłukać i posiekać blenderem, następnie usmażyć z cebulą na smalcu. Włożyć do wywaru z ryżem zaciągnąć śmietaną, posolić do smaku i posypać natką pietruszki. Zupa wyśmienicie smakuje podana również z upieczonym kurczakiem

Tradycyjna Kuchnia
Piekielna pomidorowa z czekoladą 198

chyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy (poza niedzielnym rosołem) niż poniedziałkowa pomidorowa z ryżem. I chociaż tradycja ta powoli odchodzi w zapomnienie, to jednak nadal jest pierwszą odpowiedzią na niedzielne pytanie „co by tu jutro zrobić na obiad”. Proponuję Wam inną, piekielną odmianę zupy pomidorowej. Jej bazą jest

Gotuj z Blue Raven
Piekielna pomidorowa z czekoladą 194

chyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy (poza niedzielnym rosołem) niż poniedziałkowa pomidorowa z ryżem. I chociaż tradycja ta powoli odchodzi w zapomnienie, to jednak nadal jest pierwszą odpowiedzią na niedzielne pytanie „co by tu jutro zrobić na obiad”. Proponuję Wam inną, piekielną odmianę zupy pomidorowej. Jej bazą jest

Gotuj z Blue Raven
Zupa gołąbkowa 540

gdyż nie to jest ważne, a smak, a tego jej odmówić nie można. Jedyne co na pewno zmienię następnym razem, to ilość ryżu. Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej(...)solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30 minut, do miękkości kapusty. Następnie wsypujemy suchy ryż i gotujemy według czasu potrzebnego na jego przygotowanie. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy jeszcze zupę solą i pieprzem

Smaki Na Talerzu
Lekki bulion cytrynowy z szafranem 187

biała część 1 cytryna i skórka z niej 2 żółtka od zielononóżki  szczypiorek liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta szafranu pieprz ryż jaśminowy  sól i pieprz  W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż skrzydełka, ziele, szczyptę szafranu  i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler, krążki

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania