zupa z pory - 1500 przepisów (strona:62/100)

Zalewajka na domowym zakwasie żurkowym 157

Wielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra

Kuchenne zapiski Edyty
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 197

Gotuje je z reguły od jesieni do wiosny a potem szlaban - wraz z nowalijkami wkraczają na salony zupki z młodej fasolki, botwinki i inne pyszne zwiastujące nadejście lata zupy.  Póki co jest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku.  Zupka(...)szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera  1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania

Walijskie Pichcenie
Mgliście jesnienny KREM Z CUKINII. 188

Przecieram jeszcze zaspane oczy.  Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora

W kuchni Karmel-itki
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 190

warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Mój wyciągnęłam tuż przed wstawieniem skrzydełek, część była nadal zamarznięta, ale okazało się, że to żaden problem :) Gotujemy wszystko przez(...)świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 198

lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki -1 cebula posiekana w drobne wiórki(...)posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona  jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy

BaRepas
Bulion rybny 302

bardzo esencjonalny i klarowny stanowi solidną podstawę pod rozmaite rybne zupy i galaretki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 – 2,5l bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi

Kulinarna Pokusa
Zupa warzywna z kaszą pszenną 167

Całkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Kapuśniak rozgrzewający 159

marchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej(...)wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona

Pociąg Do Kuchni
Szybka tarta z cebulą i tymiankiem 163

Dzień dobry!Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego

Pora coś zjeść
Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) 354

zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki  do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy(...)startą gałką muszkatałową, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżym majerankiem. Podajemy z chlebem. Smacznego! The post Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaczki wołowe 125

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por

R'n'G Kitchen
Rosół. 273

Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por

W kuchni u Moniki
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 278

dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek czosnku, przepołowionysól

Stare Gary
HAZELNUT MUSHROOMS NA MAŚLE 156

Lubicie brązową odmianę pieczarek?  Jeśli do tej pory nie jedliście polecam gorąco. Tu w UK ta odmiana jest bardzo popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami.   Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ). Ja podsmażyłam

Walijskie Pichcenie
zupa ziemniaczana z klopsikami z indyka... 196

por pokrojony w kostkę, liście i ziele, 1 łyżkę jarzynkę kucharka mielone indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką pieprzem i 1 łyżeczką jarzynką kucharka, cebulą drobno pokrojoną formować małe klopsiki i wrzucać do gotujących się ziemniaków na mniejszym ogniu gotować z 20 minut do smaku doprawić majerankiem, magą kucharka i śmietaną 18% słodką smaczna i syta zupa

W Mojej Kuchni Lubię