zupa z porów - 5432 przepisów (strona:175/363)

Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 166

słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z cukini i topinambura 172

pasują do siebie idealnie, a zupa topinamburowo cebulowa zmienia się w moją ulubioną pokonując nawet gulaszową z papryką. Smak zupy jest bardzo delikatny i kremowy. Poniżej przepis. Skłaniki: trzy kubki rosołu [tu bedzie link do rosołu ;p] malutka cebula pól pora pól pietruszki korzeniowej startej na tarce. cukinia. topinambur w ilości tak żeby było trochę więcej od cukini. ja wziełam

Lubczyk i Wanilia
zupa cebulowa- zapiekana 92

Zupa cebulowa z grzankami z serem Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe(...)kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek, zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na ostatnie 20 min zdjąć pokrywę, by cebula nabrała złotego koloru. Od czasu

w mojej kuchni
Domowy rosół z kluseczkami 405

kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół  z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurawinowa wieża Pana Kejka 236

Małymi kroczkami staram się powrócić do starych nawyków kulinarnych i pichcę coś więcej niż tylko twarożek z Biedry albo zupę z gwoździa. Po szalonych dwóch miesiącach mam w końcu czas, aby spokojnie delektować się śniadaniem, a nie jak do tej pory żyć miłością do Pępka i Stwórcy. Zaczynam też pomału wprowadzać do posiłków "zakazany owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej

bastalena
Zupa dyniowo-serowa 162

inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni(...)kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem

To co kocham
Zupa szczawiowa z jajkiem 170

Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami . Składniki: 0,5 kilograma żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kilka ziaren pieprzu czarnego 0,5 kilograma szczawiu 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki maki pszennej sól,pieprz 5-6 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania: Do większego(...)miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy . Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski . Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut . Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami

Bajeczna Kuchnia
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 242

muszą ociekać tłuszczem, nie trzeba ich także zaciągać mąką. Takie dietetyczne, lekkie zupy są idealne jako pierwsze danie na jesienny obiad. Składniki: - 300g kapusty włoskiej - 150g ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z tego przepisu ) - 220g obranych ziemniaków - 400g warzyw (u mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego) - 300-500ml dowolnego bulionu, można zastąpić wodą - boczek(...)por i seler naciowy) pokrojone w kostkę, zalać wodą, dodać bulion (gdy dajemy), posolić i gotować kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną kapustę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wody dolewamy w trakcie tyle, by uzyskać pożądaną gęstość zupy

Smaczne Zdrowe
Pyszna włoska zupa minestrone 225

prosty, szybki obiad, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:50 gram wędzonego boczku w plasterkach,150 gram zielonej fasolki szparagowej,3 łodyg selera naciowego,2 marchewek,1 cukinii,2 ząbków czosnku,1 pora,200 gram fasoli cannellini (1 puszka),400 gram pomidorów w puszce (2 puszki),100 gram makaronu muszelek(...)minuty, tak, aby czosnek stał się szklisty, a boczek zaczął tracić swój tłuszcz, cały czas mieszając, aby czosnek i tymianek nie przypaliły się.Marchewkę, seler naciowy, białą część pora i cukinię pokroiłem w cienkie, około 3 milimetrowe plasterki, które dodałem do garnka z zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem końcówek i pokroiłem na kawałki

Wyprawy kulinarne
Zupa rybna 127

zupie pływało”, a całość doprawiona „na oko” i po swojemu. Zupę z tego przepisu na pewno jeszcze ugotuję! Składniki: 1 pstrąg patroszony 200g krewetek koktajlowych 150g łososia 150g dorsza norweskiego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 pora 1/4 kapusty włoskiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła 2 łyżki oleju(...)warzywa zmiękną, dodaję pokrojonego w kostkę łososia i dorsza oraz podsmażone krewetki. Teraz czas na sól, pieprz, sos rybny oraz ząbek czosnku. Gotuję całość jeszcze 10 minut. Gotowe! Artykuł Zupa rybna pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa krem z białej kapusty 201

zupę z kapusty - Malwina, Mopsik i Mikimama.  Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka.  Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować!  Składniki:  1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół niedużej białej(...)masłem i przesmażyć na nim pora pokrojonego w cienkie plasterki, drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.  Gdy cebula się zeszkli dodać poszatkowaną kapustę, chwilę smażyć po czym zalać bulionem, tak aby zakrył kapustę. Zagotować, a następnie dusić na niewielkim ogniu, do czasu aż kapusta będzie miękka.  Gdy kapusta będzie miękka zupę dokładnie zmiksować (blenderem ręcznym lub kielichowym), doprawić

Codzienne Gotowanie
Rosół drobiowo wołowy 382

już nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g   kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością ( szponder)3 l wody1 marchewka2 spore pietruszki1/2 dużego selera lub 1 małyporcebula 2 ząbki czosnku1 laska selera naciowego5(...)można zebrać łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchewkę , pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy umyć, przekroić na dwie części. Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod spodem zostawić, przekroić na pół i przypiec mocno nad gazem ze wszystkich stron

Stare Gary
Zupa dyniowa 244

pełnia sezonu dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków(...)ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ

Kuchnia Pełna Pasji
Ramen – japońska zupa 359

oraz potasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest(...)ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego

Kierunekuchnia
Sałatka ryżowa z tuńczykiem + filmik 248

Proponuję dziś przepis na kolejną sałatkę z tuńczykiem , ponieważ tuńczyka nigdy dość :-) Tym razem jest to sałatka ryżowa , dzięki temu odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej

Kawa z mlekiem