zupa z kurczakiem - 3392 przepisów (strona:146/227)

Pulpety w sosie marchewkowym 120

Pulpety z kurczaka w sosie marchewkowym Moje dzisiejsze klopsiki z mięsa mielonego to pulpety z kurczaka - delikatne, ale bardzo wilgotne, soczyste i mięciutkie. Wilgoci dodaje im odrobina jogurtu i starta na papkę cebula wraz z sokiem - te dwa proste patenty sprawią, że drobiowe pulpety zawsze wychodzą idealnie.  Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami Jeśli wolicie, kurczaka możecie zastąpić indykiem(...)który sprawdzi się w tym przepisie tak samo dobrze jak kurczak. Możecie ich nie obsmażać, tylko ugotować w sosie - będą jeszcze delikatniejsze. A może dietetyczne pulpety z indyka to nie Wasze smaki? Zamieńcie drób na wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę różnych rodzajów mielonego mięsa.  Kotlety mielone z marchewką w sosie Pulpety w sosie marchewkowym mogą być doprawione łagodnie

Lekcje w kuchni
Niskokaloryczny makaron z sosem pomidorowym 348

Jest cieńszy od tradycyjnego makaronu, nie pęka tak łatwo i ma żelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje(...)potrawy. To czy będzie komuś smakować zależy od indywidualnego gustu każdego z nas. Ja zdecydowanie jestem na TAK :) Składniki (2 porcje): opakowanie makaronu  Skinny Noodles 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów  1 słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób przygotowania: Kurczaka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Skrzydełka - palce lizać! 201

moją słodką tajemnicę. Ale stwierdziłam, że warto podzielić się! Niech i Wam też tak smakuje! I uwaga! Oto sekret! Tajemnicą idealnego przyrządzenia skrzydełek to przede wszystkim przyprawy. Gotuję kawałki kurczaka w przyprawach orientalnych i takie same przyprawy dodaję do ciasta naleśnikowego. Ot! i cały sekret :) Ale po kolei: Składniki: skrzydełka - zależy ile, dla jednej osoby około 6 kawałków, czyli(...)pachnieć - tymi właśnie przyprawami będzie smakować nasze mięsko.     2. Skrzydełka dzielimy na trzy kawałki - dwa z mięskiem zostawiamy (lotki - końcówki skrzydełek pakuję w woreczek, gotuję na nich zupę). Kawałki skrzydełek myjemy, wrzucamy do garnka z przyprawami, zalewamy wodą. Gotujemy z 20-25 minut. 3. W tym czasie w misce z przyprawami robimy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy mąkę, trochę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie 216

żołądkach i wołowinie Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs. Składniki: 20 dkg żołądków drobiowych plaster chudej wołowiny ok 10 dkg 1 noga z kurczaka 3 litry wody włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki

Blog z Apetytem
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 226

części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak

Moje Kuchenne Rewelacje
zdrowa zupa z brokula 198

Składniki 1 brokuł ugotowany na parze 1-2 awokado,(zależy od wielkości,małe 2 ,duże 1) 1 całą marchewka ugotowana na parze ¼ łyżeczki kurkumy 3 ½ szkl

w mojej kuchni
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 193

Składniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką

W Mojej Kuchni Lubię
Zupka shrekowa ;) 186

krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku.  Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra i słodka  Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone(...)słodką i ostrą.Ja lubię bazylię, więc wsypałam ok. 3-4 łyżek, ale warto samemu sprawdzić jak bardziej smakuje. Można też użyć świeżej bazylii, wtedy dorzucamy ją przed blendowaniem ;)Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotowe :)Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem. Można także podawać z grzankami :)SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Botwinka. 150

własnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję(...)mówi się botwina, czy boćwina? Składniki:  1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze 1 pęczek włoszczyzny 3 duże ziemniaki 2 litry wody wg uznania: ćwiartka kurczaka, kawałek innego mięsa, 2 bulionetki, 2 łyżki masła lub oliwy ocet spirytusowy (około 1 - 2 łyżki) cukier (około 2 - 3 łyżki) sól 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki

zadanie-gotowanie
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 192

wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :)Składniki:- 3 skrzydełka z kurczaka- plaster selera- 1 duża marchewka- 1 pietruszka- dwie kostki warzywne (można zastąpić solą)- kawałek pora- opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki(...)świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć

Kulinarne zapędy Kokosa
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 228

zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską z baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony jakością dań. Już sam smak rosołu podpowiadał, że kolejne potrawy mogą być całkiem przyzwoite. Dania główne dostaniemy w rozsądnych cenach - od 17 do 33 zł. W karcie znajdziemy(...)lokal serwuje alkohole piwa, wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach.  Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę

Right Behind The Kitchen
Bogracz 183

wręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka  - ziemniaki - papryka czerwona

Tanio smacznie i prosto
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 157

często, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe sól

Mój Smak na Życie
Pasztet tradycyjny 192

szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek

Pełny talerz