przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły
Karo in the Kitchenpieprz czarny mielony 1 łyżeczka, tymianek Prymat 1/2 opakowania, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka cebulę pokroić w piórka, wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać przyprawy, olej rzepakowy, sok z cytryny, wymieszać umyte i osuszone pałki kurczaka włożyć do cebuli, dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięsmaków. Czysta egzotyka. Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego pomysłu na smak Tajlandii. Z pudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka(...)pastę, dwa suszone listki kaffiru i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli
AZgotuj!Zestawienie caprese czyli połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii można wykorzystać klasycznie w sałatce, ale także w zupie – zobacz mój przepis na pomidorową caprese , kotlety mielone z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym, a dziś mam dla Was nowy przepis w tym stylu na kurczaka caprese. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne
nietylkopasta.plPyszna i bardzo szybka zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną. Na prawdę Warto zpróbować. Nie tylko znakomicie smakuje ale również bardzo syci na cały dzień. SKŁADNIKI: 2 l wody 1 Filet pojedynczy z kurczaka 150 g mrożonego kalafiora(same różyczki) Marchewka Liść laurowy, Kostka drobiowa rosołowa Przyprawy do smaku - pieprz, sól, wegeta, lubczyk Natka pietruszki Pół szklanki kaszy jęczmiennej SPOSÓB(...)wrzucam kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę oraz filet z kurczaka. Gotuję aż filet będzie miękkawy. Następnie wrzucam kaszę jęczmienną i gotuję dalej ok 15 min a następnie wrzucam kalafiora. Całość gotuję do miękkości kalafiora ok 10min. Pietruszkę drobno siekam i wrzucam do zupy. Doprawiam. Całość podaję na gorąco
Gotowanie PatkiCały rok czekam na malinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól(...)łyżki margarynyok. 3 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennejbazylia albo natka pietruszki Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i zagotować. Wyłowić szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W drugim garnku rozpuścić margarynę, dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam grzyby i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki(...)czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą, można
Gosia gotujelitra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Bulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso z kurczaka 30%), warzywa suszone: marchew, cebula, seler, czosnek, pietruszka, ekstrakty warzyw (zawierają seler) , tłuszcz z kurczaka, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła(...)Sposób przyrządzania : do około 1,2 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,5 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 6 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Używaliście już bulionów Krakus? Jakie jest Wasze zdanie na ich temat? Jako wielbicielki
two broke sistersZupy to nasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa
Taste Of My DaySkładniki: 1 główka kalafiora 1 ćwiartka kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny 6 szt. ziemniaków 3,5 litra wody 400 g śmietany 18% 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego sól do smaku natka pietruszki, koperek Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę(...)warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy np. w krążki i dodajemy do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy (około 1 łyżki wazowej
Qchnia po prostuzwłaszcza teraz kiedy na straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw. Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką Składniki: 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 2 udka z kurczaka 1/3 brokuła 1 mały kalafior 1/4 dużej, młodej kapusty białej 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek dymki sól, pieprz(...)wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Gdy powstanie wywar, dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora oraz brokuły. Gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z kawałkami rzodkiewki i posiekaną dymką
Moja smaczna kuchniakrem mocno zaskakuje. Przepis mam od znajomego. Spróbowałam i wpisałam tą zupę do naszego domowego menu. Składniki: 2 cukinie pokrojone w kostkę 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 kostki masła crostini lub inne grzanki -opcjonalnie 1 opakowanie serka mascarpone- małe Do garnka z wodą wkładam skrzydełko z kurczaka, gotuję(...)chwilkę duszę. Dodaję cukinię z cebulą do garnka z warzywami, wyjmuję skrzydełko. Dodaję serek mascarpone, sól, pieprz, (sprawdzam czy warzywa są miękkie) miksuję. Podaję z grzankami. Polecam Artykuł Zupa krem z cukinii pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plm.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM Składniki - 2 litry musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw - warzywa z gotowania wywaru - pieprz cayenne - kardamon - imbir - sól - 3 ząbki czosnku - 100 mililitrów słodkiej
Życie zamknięte w smakuZupa Króla Artura Rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne dni z dodatkiem mięsa oraz aromatyczną przyprawa curry. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 cebula · ½ kg pieczarek · 2 papryki czerwone(...)paseczki papryki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Łączymy z ziemniakami i mięsem. 4. Następnie dodajemy groszek odlany z zalewy i chwilkę gotujemy. 5. Na koniec zagęszczamy zupę śmietaną rozrobioną z mąką. 6. Zupa gotowa. 7. Smacznego
Kulinarna ChwilaZupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na zupę krem z groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała(...)tydzień! Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Składniki: 450 g mrożonego groszku Ząbek czosnku 2 łyżki oliwy
Niedzielny kucharz