różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone(...)zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej
Smaczne Zdrowegłowę ryby. Najlepiej naciąć po obu bokach, a na samym końcu spróbować naciąć kręgosłup. Po nacięciu przy pomocy rąk łamiemy go do końca. Głowy nie wyrzucamy! Tylko zostawiamy do zupy rybnej. Krok szósty - krojenie w dzwonki. W tym miejscu możemy pozbyć się płetw. Jednakże my osobiście wolimy to robić już po pokrojeniu na części. Jest wtedy znacznie poręczniej. Kroimy
Kolizje Smakówświęta, coraz bliżej święta ... :)) A jak święta - to karp. A jak karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora(...)wrzucamy ponownie do rybnego bulionu. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Z obranej dokładnie ryby przygotowujemy masę na pulpeciki. Rybę blendujemy. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy ok 20 minut. Następnie zupę zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej
Walijskie PichcenieMniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki obrane ze skorupek, a skorupki wykorzystuję na wywar. Nigdy nie wyrzucajcie skorupek z krewetek(...)innych skorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty w smaku wywar, który idealnie pasuje do krewetkowej czy rybnej zupy. Zupa krewetkowa ma wyraźnie wyczuwalny smak krewetek i to właśnie dzięki wywarowi ugotowanym na skorupkach. Poza tym taki wywar oprócz fantastycznych walorów smakowych jest bogaty w cenne minerały. Skorupki
codojedzeniazasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy brata ) - grzybową z łazankami. Wiem , że u kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło. Pokusiło mnie w tym roku by ugotować prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać(...)przez całe Święta również taką wigilijną grzybową. Jedno jest nietypowe podałam ją z uszkami takimi jak do barszczu zamiast łazanek. Polecam miłośnikom zupy grzybowej szczególnie z uszkami podsmażonymi na rumiano. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitypowe dla gorących stron – a co tam, niech chociaż moje menu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich pomidorów oraz soczystych papryk, a treści nadały jej kąski białej ryby oraz pyszne krewetki. Całość była aromatyczna, lekka(...)należy dodać pozostałe składniki i kontynuować gotowanie według wskazówek powyżej (wówczas pomijamy sok z cytryny dodawany na końcu). Chcąc skrócić czas przygotowania zupy, papryki można upiec z wyprzedzeniem i obrane przechować w lodówce. The post Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Foodwłaściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory. płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)sól ok 1,5 łyżeczki pieprz Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę
AZgotuj!Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry(...)pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki
Mango Papajajesiotr niemal ich nie ma – tylko niewielką ilość dużych ości biegnących wzdłuż kręgosłupa, które bardzo łatwo namierzyć. Jesiotra można smażyć, grillować, marynować i wędzić, a także wykorzystywać w zupach rybnych. Szczególną sławą cieszy się jego ikra, czyli kawior – jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych przystawek na świecie. Filety z jesiotra wpadły mi w oko podczas zakupów w Lidlu
DietologPyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany(...)minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe
Niezły Młyneksklepach – i całe szczęście. Jest bardzo smaczna – delikatna, a kupowana w całości dodatkowo robi wrażenie wyglądem. Bardzo popularna ryba we Włoszech, często pieczona, dodawana do makaronu i zup rybnych. Tutaj w odsłonie cytrynowej marynaty. Składniki: 2 kurki czerwone (w całości, albo już przygotowane – bez głowy i wypatroszone) 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 2 gałązki rozmarynu
Pociąg Do Kuchniwielkich ich fanów. Myślę, że może warto zatem postawić na jakość, nie na ilość, na to by zjeść po kawałeczku dobrej ryby i do tego też zjeść inne, mniej rybne tradycyjne dania jak kapusta wigilijna, pierogi, krokiety itd. Karp – tradycyjna, wigilijna ryba. Inne ryby słodkowodne, oprócz karpia : pstrąg, sandacz, szczupak. Ryby morskie: dorsz, łosoś, morszczuk, jesiotr, mintaj, halibut, śledź(...)Bazyliowo czosnkowy pstrąg na parze Pstrąg na parze Pstrąg pieczony Sałatka z rybą wędzoną SANDACZ Sandacz pieczony w piekarniku Sandacz pieczony Sandacz vera cruse Sandacz pieczony w calości SZCZUPAK Zupa rybna DORSZ Dorsz smażony w panierce bez jajek Dorsz smażony Paluszki rybne z dorsza Sushi ze szpinakiem i dorszem smażonym Dorsz w sosie koperkowym Ryba po meksykańsku fit danie
Dorota Smakujejuż jedyną. Szukacie inspiracji na więcej takich zup krem? Musicie w takim razie odwiedzić blog Ani – nietylkopasta . Spora kolekcja przepisów, która w kilka sekund zainspiruje Was do działania. Zupę rybną znam od dziecka. Na święta Bożego Narodzenia Dziadek wkładał całe serce, kiedy przyrządzał swoją wersję. Mama zaś umie wyczarować przepyszną z łososiem. A przypomniała mi o tym Marta(...)zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się przetestować. Ogólnie lubię zaglądać na ich bloga. Dziewczyny dzielą się
Pink EnvelopePodczas majowego długiego weekendu, który spędziliśmy na półwyspie, każdego dnia jadłam zupę rybną. Z sentymentu do polskiego morza i długich weekendów, postanowiłam sama ją przyrządzić. Składniki: młoda włoszczyzna (seler, por, pietruszka, marchew 3 filety różnych gatunków ryb 2 średniej wielkości ziemniaki pieczarki, ok 8 - 10 sztuk 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarnach sól przyprawa(...)przykryciem na małym ogniu, by wydobyć ze składników maksimum smaku. Po +/- 15 minutach dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, jeśli chcecie by się rozgotował i naturalnie zagęścił zupę lub w grubszą by był bardziej widoczny i wyczuwalny. Oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy warzywa zmiękną, a wywar zyska smak, marchew, pietruszkę, seler i por kroimy i dodajemy do zupy
Taste Of My Dayczym poznamy, że ryba jest świeża, jak prawidłowo przechowywać ryby, skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu, jak zabrać się do ryby, poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się nie rozleciała), jak grilować i wędzić ryby oraz owoce morze, czym się różnią filet, dzwonko, płat..., czym doprawić rybę jaką techniką można(...)mnóstwo, a mnie najbardziej zaintrygował śledź (tak na marginesie - śledzie bardzo lubię), a raczej tatar ze śledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku
bistro mama