tego do robienia ravioli, a którego nie mam, zrobiłam kurczakowe nadzienie i połączyłam z dwoma rodzajami sosów. Jeden dla tradycjonalistów pomidorowy a drugi dla osoby otwartej na smaki czyli dyniowy. Ogólnie obiad wyszedł pyszny, a sos dyniowy z domieszka pomidorowa rewelacyjny. Szkoda ze u nas nie można dostać takiego falowanego gotowego makaronu do lazanii. Może jakaś firm jednak zrobi
Bernika - moj kulinarny pamietnikszczelnie zamknięta, doskonale się przechowuje nawet do 2 miesięcy. Jest to bardzo fajny przepis na zupę pomidorową :) Do zupy można użyć suszone, mrożone albo świeże tortellini. Używając świeżego tortellini, czas gotowania zupy należy odpowiednio skrócić. Ta domowa zupa pomidorowa jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Zupa jest ugotowana na lekkim bulionie, nie ma tu fantazyjnych(...)pomidorowej dodać szpinak, świeżą bazylię oraz parmezan, wymieszać w zupie, gdy zmiękną zdjąć garnek z ognia. Zupę podawać posypaną np. sezamem, natką pietruszki itp. Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Miłego gotowania! Zupa pomidorowa z tortellini
Moja Książka Kucharskatego się zaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie
Z butelką mleczka w tlemojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz niej bakłażana. Możemy zrobić wersję bezmięsną lub wymyśleć coś zupełnie nowego - na tym polega fenomen kuchni włoskiej :)- 1 litr domowego przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego- kilka suszonych pomidorów- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę- sól, cukier, pieprz, ostra papryczka
Z butelką mleczka w tlepodawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś mały eksperyment ..przed chwilką tylko smażone ...naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki pietruszki..wyszły całkiem smaczne...a do czego ja je wykorzystałam ..dowiecie się w następnym poście... Składniki można zwiększyć wedle uznania...mi akurat potrzebne było kilka naleśników...z tej porcji wyszły 4 sztuki.. 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
Moje domowe kucharzeniePyszne żeberka.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana sól, pieprz listki laurowe ziele angielskie majeranek Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę(...)gotować do miękkości.Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, a na sam koniec śmietanę i koperek.W razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniesmażenia jajko bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki (około(...)rozkłóconych jajkach, a później obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej
Moje domowe kucharzeniePost Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetrzeba jedynie kilka sekund, gdy posiłek znajduje się na ogniu, aby przemieszać sos i powrócić do bieżących obowiązków. W końcu koszule same się nie wyprasują Kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym ma jeszcze jeden atut. Mianowicie dobór składników do wykonania tego przepisu jest łatwy i są one dostępne dosłownie wszędzie, na dodatek przez cały rok. Nic tylko gotować Do przygotowania
Szybko Tanio Smaczniewydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli. Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Bakłażan faszerowany salsą pomidorową
Bon Appetit Małgorzatynastępnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".śledzie z pieczarkami
Bon Appetit Małgorzatyminut z każdej strony , do momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty sera i sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare GaryDanie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki),3 łyżki oleju,150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK<),150 ml salsy pomidorowo - paprykowej,400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się(...)masła,4 ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak - udusić
Codzienna kuchnia niecodziennaselera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu. Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić
zielonacukinka