część pokroiłam w cienkie krótkie paseczki, a część w dłuższe, ja robiłam to ręcznie .tzn.kroiłam nożem,ale można użyć także maszynki do makaronu..Mój makaron "wylądował " w zupie pomidorowej, mlecznej i spaghetti. 1 szkl. mąki 1 jajko szczypta soli 1- 2 łyżki wody Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajko,wodę i szczyptę soli.Wyrobi
Moje domowe kucharzenieDziś dla odmiany mam dla Was zupę pomidorową. :) Dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe! Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 400 g pomidorów całych w puszce, firmy Łowicz 250 g przecieru pomidorowego, firmy Łowicz 1 nieduża cebulka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki hiszpańskiej przyprawy do pomidorów
DominikaDolciostatnio siedząc u fryzjerki w Weranda Country nr.3/2017. Zaciekawiło mnie połączenie kopru włoskiego i pomidorów. Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek. Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica 1 fenkuł (koper włoski) 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. przecieru pomidorowego litr bulionu warzywnego sok z połowy cytryny kwaśna smietana pół szklanki ugotowanej czarnej
Dzieje kuchennej WiewióryMakaron zrobiłam spontanicznie. Ugotowałam klasyczną zupę pomidorową. Była tak dobra, że pomyślałam, że tylko taki domowy, ręcznie krojony makaron będzie dla niej odpowiedni. Makaron wyszedł mięciutki, a w domu każdemu smakował. A z czy Ty zjesz swój makaron? 2 szklanki mąki orkiszowej użyłam (Bio Planet) duże jajo 150 ml zimnej wody 1/2łyżeczki soli himalajskiej mąka orkiszowa do podsypywania
AZgotuj!przepyszne. Śledzie z rodzynkami składniki: 40 dag filetów śledziowych solonych, 1 cebula, 3 ogórki kiszone, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka ketchupu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. Śledzie z rodzynkami sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Odsączyć i pokroić na skośne paseczki. Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć
Pani domowaciasto dzielimy na części. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę (u mnie spód od tortownicy) smarujemy oliwą z oliwek. Nakładamy ciasto i ROZCIĄGAMY. Dodatkowo: Szynka Zioła prowansalskie Koncentrat pomidorowy 4 umyte i pokrojone pieczarki 150 g startej mozzarelli Kukurydza Nakładamy koncentrat i resztę składników. Posypujemy serem i ziołami. Pieczemy
Czarnawisienkacebula 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli natka pietruszki 100 g sera z chili olej rzepakowy pieprz czarny, pieprz czerwony sól 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 bułka 1 papryczka chili mała Wołowinę kroję na małe kawałki i obtaczam w mące. Na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję wołowinę i dalej smażę, dodaję chili pokrojone. Podlewam od czasu
wesoła kuchniahalibut 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki sól, pieprz olej Leczo: 4 papryki 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz, vegeta olej 1. Filety kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy obficie solą i pieprzem
Szefowa kuchniok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki 1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml parmezan tarty
Symfonia Smakówfiletów śledzia (marynowany) 1 duża cebula 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 70-80 g pieczarek (malutkich) olej do smażenia sól pieprz szczypta cukru natka pietruszki Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórko i smażymy na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami w całości kilka minut po czym dodajemy koncentrat i keczup , doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Gotowanie jest łatweśredniej wielkości cukinie 2 średnie papryki różnego koloru 2 cebule 5 świeżych pomidorów 2 średniej wielkości kiełbasy kawałek boczku ok. 10 dkg 4-5 szt. pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka oleju roślinnego sól, pieprz, papryka słodka w proszku, zioła wedle uznania (u nas bazylia, oregano,rozmaryn z domowego ogródka) WYKONANIE: Kiełbasę, boczek, cukinię, cebulę, pieczarki i paprykę kroimy
Fiołkowe Talerzeczosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5-2 kg mostka wołowego, zwinięty i zasznurowany* 1 cała gałka muszkatołowa 400 g krojonych pomidorów w puszce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Garść czarnych oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano Kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina * nie bójcie
Słodki KompromisSkładniki: Mąka pszenna 40 dag Olej rzepakowy 5 łyżek Drożdże 2 dag Mleka 1 szklanka Szczypta soli Składniki na farsz: Warzywa na patelnię z przyprawami 1 opakowanie Koncentrat pomidorowy 3 łyżki Wykonanie: Z mąki, drożdży, oleju, soli i ciepłego mleka zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do podrośnięcia. Warzywa na patelnię przygotować według opisu na opakowaniu
Tradycyjna Kuchniawraz z kurczakiem, cebulę czy paprykę. Do przyprawienia kurczaka można użyć samej słodkiej/ostrej papryki w proszku, bazylię zastąpić ziołami prowansalskimi, a nawet dodać curry czy łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka należy podawać na ciepło z ryżem, kaszą (np. kuskus) czy pieczywem. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można
Gospodyni Miejskaposmakuje każdemu :) Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " Szefowa w swojej kuchni ") 1 kg karkówki 2 duże cebule ok. 0,5 szklanki ostrego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka soli odrobina pieprzu 1/4 szklanki wody Mięso
Simply Food