zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:508/1196)

Pasta paprykowa 295

Kolejną moją propozycją, która nadaje się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs, świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica . Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania 276

kapusty  200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków ok. 1,5 litra bulionu olej do smażenia Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej wodę(...)stron na rozgrzanej patelni, na oleju. Obsmażone  przełóż do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej bulionem, dodaj pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy, koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Po prostu pizza 216

pizzę.  Dodatki według uznania. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru(...)jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła

prawdziwe jedzenie
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 261

dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka(...)posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok

prawdziwe jedzenie
Gulasz węgierski 251

klusek. Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Podlewamy zimną wodą i dusimy powoli pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę(...)Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę i sos pomidorowy (może być koncentrat). Gotujemy jeszcze chwilę. Sos powinien być dość gęsty. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ale zazwyczaj przy sporej ilości mięsa i warzyw nie jest to potrzebne (po dodaniu mąki jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia

prawdziwe jedzenie
Cukiniowe leczo z klopsikami 221

kiełbaską  a teraz zapraszam na inną wersję z mięsnymi kuleczkami. składniki: 4 średnie cukinie (dałam dwie zielone i dwie żółte) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody sól,pieprz do smaku oregano 450 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszy mammy ryż Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki(...)półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć

Monia miesza i gotuje
Weekendowy omlet śniadaniowy 193

kawałki sól, pieprz, bazylia suszona - do smaku 2 łyżeczki oliwy - do smażenia Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła . Posiekałam szczypiorek. Odkroiłam kawałek fety.  Tak przygotowana, zabrałam się za roztrzepanie jaj z 2 łyżkami mleka. Dopieprzyłam, dosoliłam, dorzuciłam warzywka i pokruszony

Grunt to przepis!
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 237

obiady co najmniej :) Także dziś i jutro objadamy się gołąbkami :) Składniki: główka białej kapusty, 50 dag mięsa mielonego, 3/4 szklanki ryżu,  cebula, jajko, przyprawy, Sos: cebula, masło, koncentrat pomidorowy, bulion, śmietana, mąka, przyprawy,  W pierwszej kolejności trzeba rozprawić się z kapustą. Wycinamy z niej głąb - u mnie zrobił to Mąż :) jak widać wyszło mu idealnie :)  Następnie kapustę(...)Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, na warstwie liści zbyt małych do zwinięcia i zalewamy sosem: Cebulkę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, a po chwili bulion. Zagotowujemy i zabielamy. Oczywiście przyprawiamy do smaku.  Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i przykrywamy je pozostałymi liśćmi.  Dusimy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Co w głowie piszczy
25 dań z pomidorami! 380

dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo

Moja smaczna kuchnia
22 dania z cukinią! 473

Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami

Moja smaczna kuchnia
Lasagne ze szpinakiem 459

temperatury 190C i pieczemy ok. 45 min. aż ser na wierzchu się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut i kroimy porcje. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym (jak do pizzy).   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pomidory 244

się ich objętość, ale zdecydowanie pomidory zyskują na smaku. Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w lodówce, ale ja polecam je zalać gorącą oliwą, która dodatkowo wzbogaci się o pomidorowe aromaty, które potem można wykorzystać do przygotowania różnych dań. Pomidory pieczone można również zamrozić. Można jeść pieczone pomidory np. jak chipsy, na chlebie żytnim z mozzarellą , albo na grzance

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z rydzów i kuskus 251

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 349

ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska 283

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania