zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:506/1196)

Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 242

Jagodziana Coffee) Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym  (definicja smaku) Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem  (Kropla Oliwy) Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym  (Silver Teaspoon) Jajecznica raz, dwa...: Jajecznica z kurkami  (Jemy Pijemy) Kurka i jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej  (Zaklęcie na szczęście) Różowa jajecznica z malinami  (Czarna

bastalena
Sos barbecue 205

cebula 1 duży ząbek czosnku 200 g ketchupu 125 ml wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy(...)chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier pomidorowy oraz masło - czyli wszystko na raz :) Mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jeszcze przyprawy oraz whisky. Gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy jeszcze odrobinę rozdrobnionego wędzonego dorsza, który nada sosowi słynny "dymny posmak". Sos miksujemy blenderem na gładka masę i dalej na wolniutkim ogniu pyrtolimy do zgęstnienia

Delicious Titbits
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 260

Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne

Kolizje Smaków
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 378

placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana(...)ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Makarony 213

pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach 206

Składniki:  pojedynczy filet z kurczaka  1/4 zielonej papryki  średnia cukinia  2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  oliwa  szklanka passaty pomidorowej  sól morska, pieprz kolorowy w młynku  Przygotowanie:  Obrany czosnek kroimy na plasterki, filet z kurczaka i cukinię w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek razem z kurczakiem, pokrojoną w kostkę

Moja smaczna kuchnia
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 212

Całość mieszamy i wyłączamy gaz. Teraz zabieramy się za przygotowanie słoików do przechowywania powideł. Z 3 kg śliwek wyszły mi cztery słoiczki. Trzy malutkie - 200 g (takie po koncentracie pomidorowym) i jeden większy - ok. 300 g. Słoiki wraz z nakrętkami należy wygotować. Ja swoje gotowałam przez ok. 15 min. W tym czasie musimy podgrzać powidła, które osiągną już wtedy

Ratunku obiad
Kurczak z patelni z warzywami 345

cała rodzina;)  Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem(...)kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Z mojego kuchennego okna 150

chciałabym prowadzić ten blog. Odkrywać nowe przepisy, dzielić się nimi, by stały się poezją dnia codziennego. Wkrótce ciekawe przepisy Na początek odsyłam do wypróbowanych: Pulpety w sosie pomidorowym Szarlotka

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety z ryżu 194

oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Bigos z młodej kapusty. 179

startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki,  podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane ze skórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Placek po węgiersku 245

węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - papryka w proszku, pieprz, sól - ząbek czosnku Na początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mące i dodajemy to do bulionu. Na tej samej(...)patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Placki ziemniaczane: - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.  Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy

Salonik smaków
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 224

duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Kaszkę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą(...)pokrojoną w kostkę.  Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego.  Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością

Moje Kuchenne Rewelacje
Wytrawne ciastka alpejskie 223

nich dwa średnie ząbki czosnku i 30 gram pokrojonego cienko parmezanu. Dolałem również około 2 łyżeczek oliwy, którą pomidory były zalane. Całość zmiksowałem dokładnie na jednolitą masę. Pasta pomidorowa powinna być dość gęsta, ale nie sucha, jeżeli jest zbyt rzadka polecam dodać więcej parmezanu, jeżeli zbyt gęsta - odrobinę więcej oliwy. Płat ciasta francuskiego rozłożyłem na blacie. Ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 219

kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia go z wszelkich błon i pokrojenia go w drobną kostkę(...)ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas zmniejszyłem ogień i dodałem wydrążone z pomidorów gniazda nasienne oraz miąższ. Dodałem również 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszałem. Po chwili miąższ pomidorów zaczął puszczać soki. Mięso z pomidorami gotowałem, aż do zgęstnienia powstałego sosu, który powinien dosyć znacznie się redukować. Nie należy przy tym zbytnio

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania