krój w plastry. Na rozgrzanym oleju smaż krążki cukinii na rumiano, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Można podawać też na zimno i maczać w dipie, np. pomidorowym
Zasmakuj Kuchnismakuje wręcz wyśmienicie. składniki dla czterech osób 12 dużych pieczarek 300 g konserwowej szynki 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 5-6 łyżek oliwy 100 g żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił(...)oddzielnego naczynia. Teraz do rondla dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę pociętą w cienkie paski. Całość smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodając koncentrat pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszamy, doprawiamy solą, oraz pieprzem i przekładamy zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Teraz do każdej pieczarki nakładamy odłożony wcześniej farsz
Miód i pieprznieduże cukinie 2 nieduże cebule 3-4 ząbki czosnku odrobina oleju ( u mnie kokosowy rafinowany ) 2 kawałki kiełbasy (u mnie jakaś śląska) 1 szklanka kaszy bulgur pszenny przecier pomidorowy sól pieprz papryka mielona ostra lub łagodna koperek świeży cukier kurkuma liść laurowy ziele angielskie ciecierzyca konserwowana Sposób przygotowania: No to lecimy. Zaczęłam od krojenia. Cukinię w półksiężyce, kiełbaskę trochę(...)poszła kiełbasa, smażyłam chwilkę, potem czosnek i po chwili cukinia, podlałam odrobiną wody i przykryłam garnek. Dusiłam do momentu, w którym cukinia była lekko miękka, wtedy wlałam przecier pomidorowy, wrzuciłam odcedzoną na sicie ciecierzycę z puszki, przykryłam garnek i dusiłam na wolnym ogniu. W tym czasie kaszę bulgur przepłukałam na sicie, wsypałam do garnka, zalałam dwoma szklankami wody
Blondynka Gotujemielonego wieprzowego * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki bułki tartej+ do panierki * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze(...)bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych
Zrób to smaczniewarzywami. Czemu jestem z tego taka dumna??? Powód jest jeden, ostatnio nie mam siły na nic, gotowanie to czynność ostateczna... ale jest! Zapiekanka z cukinii, sosu pomidorowego i makaronu a wszystko zwieńcza oscypek :) Polecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 10 plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy je lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą
Dzieje kuchennej Wiewiórywody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram(...)około godziny. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. 2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko
Tradycyjna kuchnia Kasimąki pszennej * 1 jajko * 4 dkg drożdży świeżych * pół szklanki mleka+ pół szklanki wody * 2 łyżeczki oleju * szczypta soli * 1 łyżeczka cukru Na sos: * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki ketchupu * po pół łyżeczki oregano i bazylii Dodatki: U mnie były pieczarki pokrojone w plasterki, salami, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni z ulubionymi przyprawami, papryka(...)wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze zagnieść. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem (u mnie była to blacha prostokątna z piekarnika). Na ciasto posmarować sos ( koncentrat pomidorowy wymieszać z ketchupem i ziołami). Na to posypać warstwę startego żółtego sera, ułożyć ulubione dodatki i wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30 minut
Zrób to smacznieSkładniki: 1,4 kg mięsa mielonego, 2 woreczki ryżu (po 100g), 1 młoda kapusta, 2 jajka, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz. sos: 2 x sos pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj w Biogo.pl , 1-2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie, sól, pieprz. Przygotowanie: Z kapusty młodej wycinamy ostrym nożem głąb. Główkę(...)liść od dołu, potem od góry i boki. Na blaszce układamy 2-3 liście kapusty i na nich układamy ciasno gołąbki złączeniami do dołu. Sos: W rondelku gotujemy sos pomidorowy z przyprawami. Gorącym sosem zalewamy gołąbki, przykrywamy folią aluminiową (u mnie wyszło ok. 12 dużych gołąbków). Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze
Aga w kuchniprzepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu(...)piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać przysmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, zagotować. Podprawić niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę podgotować. Przyprawić solą do smaku. Pamiętacie jeszcze inne faszerowańce? Schab z oscypkiem
Tradycyjna Kuchniacebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek gałązka świeżego oregano pieprz, sól suszona papryczka chili; Marynata ziołowa: 2 cebule dymki łyżka … Czytaj dalej Tortellini z sosem pomidorowym i kurczakiem
czarrna od kuchniczubata łyżka naturalnej Vegety (warzywa i przyprawy, bez glutaminianu sodu i soli) 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku 1 duża cebula 1 kg marchewki 70 g koncentratu pomidorowego pół płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 3 czubate łyżeczki oregano 1 duży ząbek czosnku makaron spaghetti 440 g (4 porcje) Wykonanie: Mięso podsmażamy na oleju około 5- 6 minut. Dodajemy(...)gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, oregano oraz ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę i całość gotujemy jeszcze około godziny. W międzyczasie sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smak mojego domuryżu, lub kaszy jaglanej 1 cebula 200 g pieczarek 250 g surowego boczku 400 g wieprzowej łopatki 1 duża gałka mozzarelli 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy sól, pieprz dodatkowo natka pietruszki i szczypior sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wnętrze(...)smażymy pięć minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wieprzową łopatkę i smażymy dalsze 7-10 minut Do przesmażonego mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i same pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w cząstki. Całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem nakrywamy rondel przykrywką i dusimy przez 12-15 minut, dodając na koniec ugotowany ryż
Miód i pieprzUgotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z wody (najlepiej na ręczniku papierowym) i ułożyć na wyjętej z piekarnika grzance. Posypać solą i pieprzem. Moja kanapka została podana z salsą pomidorową. Składniki salsy: 1 większy pomidor 1/3 papryczki chili 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki sól 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki posiekać bardzo drobno. Dodać oliwę i wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj(...)olejem kokosowym. Piecz 20 min. Po pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie kładę ser mozzarella, pieczarki, tuńczyk, pomidorki i cukinię. Posypuję przyprawami. Zapiekam około 15, 20 min w temp. 180 stopni. Pychota
Bike By Lifeteż jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz w wytrawnych daniach, to nie omijajcie tego kroku
Chilli Czosnek i Oliwa