warzyw... i kawa, koniecznie z mleczkiem sojowym... mmm... jeszcze kilka dni :) Muszę dotrwać co najmniej do 10 dnia (czyli zalecanego minimum) i zobaczymy co dalej ;) Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków - ogórki kiszone - jabłko II śniadanie: świeżo tłoczony sok z marchwi Obiad: - wczorajszy eksperymentalny ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku
pyszne zdrowościPomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i razem z chlebem i przyprawami wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką zupę krem. Ewentualnie doprawić i ponownie krótko zmiksować. Schłodzić w lodówce i podawać
wyzwania kuchennepierwszy ogień idzie więc wegańska knajpa w Warszawie (ul. Hoża 62) - W GRUNCIE RZECZY . W GRUNCIE RZECZY Adres: ul. Hoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły
Bananowe Polesmaku ciekawa, wyjątkowa. Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej
Moniki Smakołykiparownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni
Kolizje SmakówOlej roślinny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy
Kolizje Smakówchłodniejsze dni. W wersji nieco ambitniejszej można zamiast pomidorów z puszki użyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami . I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych
Kulinarna PokusaNajlepszy przepis na zupę krem z kukurydzy. Podany z chipsami z kindziuka i z popcornem zrobi piorunujące wrażenie na Waszych gościach. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero
CookYourselfCudownie rozgrzewająca, przepyszna zupa krem z dyni. Mimo, że czasochłonna, jest prosta do przygotowania i zawsze musi się udać. Drugie skrzypce grają marchew, korzeń selera i ziemniaczki a całość przegryziona jest curry i imbirem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis
Milion SmakówZupa-krem brokułowy przede wszystkim nie jest trudna. Na dodatek bardzo szybka do przygotowania, nie jest bowiem gotowana na mięsie (korpusie) i nie trzeba jej specjalnie doprawiać aby smakowała wyśmienicie! Skład: - 2 kostki rosołowe lub bulionetka - 1 marchewka - 0,5kg brokułów - ser żółty - mleko lub śmietana (opcjonalnie) - 1,5 cebuli - 3 ząbki czosnku - olej Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa
upichconaDziś na ekstra bulionie, na kurze, którą dostałem od cioci, a która chodziła sobie wolna po polu (kura, nie ciocia - chociaż i ona wolna po polu czasem hasa), zrobiłem zupę - krem z papryk i ciecierzycy. Działamy: -bulion na kurze ze świeżym lubczykiem 2litry -puszka ciecierzycy -2 duże papryki pomarańczowe pokrojone w paski -cebula posiekana -garść świeżych liści bazylii -sól, pieprz
BaRepasBlueberry Corner by "jagodzianka" Topinambur (słonecznik bulwiasty) – jadalna bulwa, pochodząca z Ameryki Północnej. Ma intensywny, lekko orzechowy smak, porównywany do smaku karczocha. Można … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z topinamburu pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Cukinię najlepiej kupować, gdy jest młoda, jej długość wynosi między 15 cm a 25 cm, a na jej końcu tkwi … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z cukinii z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" To ulubiona zupa mojego męża. Jest delikatna i zarazem ostra, z wyczuwalną łagodnością kokosowego mleczka i zdecydowanym smakiem imbiru. To … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z dyni z pikantnym kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner