zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:56/167)

Zupa krem z buraków 214

litra bulionu (jeśli chcesz, aby Twój krem był naprawdę gęsty) 5-6 średnich buraków czerwonych 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2,5 łyżeczki majeranku 1 łyżka stołowa soku z cytryny śmietana 18% do zup i sosów sól, pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć następnie(...)Twoje buraki są mało słodkie – możesz dodać również do zupy trochę cukru. Gdy warzywa będą już miękkie, wymieszaj ze śmietaną kilka łyżek zupy, następnie dodaj ją do garnka. Zagotuj. Wyjmij z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie, następnie zmiksuj całość blenderem na gładki krem. Krem podawaj ze świeżym szczypiorkiem, dymką lub świeżymi ziołami – majerankiem lub bazylią. Smacznego

Garniec Magalie
Krem z pieczonych buraków 207

miłośników buraków polecamy krem z pieczonych buraków z dodatkiem fety Składniki: - 1 kg buraków - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 l bulionu mięsnego - 1 marchewka - ćwiartka selera - sól, pieprz - feta Najpierw przygotowujemy buraki – myjemy je, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i owijamy w folię. Do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki żeby się szybciej upiekły. Buraki wkładamy(...)czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę wody. Krem z buraków podajemy z kawałkami buraków i z fetą. Zamiast

Kuchenne Wariacje
Czerwona papryka,czarna fasola. Rozgrzewająca zupa krem. 166

Stanęłam kiedyś przed półką z warzywami strączkowymi i stwierdziłam: teraz albo nigdy! I zaczęła się fasolowa (i nie tylko) rewolucja w mojej kuchni. Próbuję ziaren, których

bistro mama
Krem z kalafiora na mleku z grzankami 128

zasmażki. Dzisiaj właśnie taka propozycja -  lekka dla żołądka i delikatna w smaku zupa krem z kalafiora. Krem z kalafiora na mleku z grzankami Umyć pod zimną wodą kalafior, odkroić różyczki (resztę zachować w razie Wu), przełożyć do garnka, zalać zimnym mlekiem aby prawie całkiem zakryło warzywo. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Zmiksować całość

Right Behind The Kitchen
Krem z zielonych warzyw 152

moim blogu pojawiło się już kilka zup-kremów, które sobie upodobałam tak bardzo, że obok pomidorówki są najbardziej częstymi gośćmi na stole. Dlaczego je tak lubię? Bardzo odpowiada mi ich konsystencja i fakt, że mogę w nich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag

ChilliJemy
Krem z pomidorów 173

Staram się, by dania z warzyw były kolorowe i nie kojarzyły się z nudnym jedzeniem. Dlatego wymyśliłam pyszną zupkę z pomidorów, papryki i włoszczyzny. Mój synek nie przepada np. za papryką, ale w tej zupce jej nie widać, więc zjadł z wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany(...)minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem.     Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Zupa - krem z porów + film 153

Aksamitna i gęsta zupa krem z porów z grzankami lub groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej  przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki masła roślinnego(...)pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia

Smakowite Dania
KREM SZPARAGOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 170

zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe jak i fioletowe łebki) - 0,8l bulionu (u mnie jarzynowy) lub wody - 200ml mleczka kokosowego - sól i pieprz do smaku - 2-4 ząbki czosnku - chili do posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy(...)szparag można odłożyć do dekoracji), dodać mleczko kokosowe, obrane przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość zblendować (używam ręczny blender). Zupę doprawić solą, delikatnie świeżo mielonym pieprzem i uzupełnić gorącą wodą do pożądanej konsystencji, ja otrzymałam 2 litry kremu. Gdyby zupa miała goryczkę można także doprawić ją ksylitolem lub cukrem, ja nie dodawałam. Podawać z kawałkami szparag, posypane pokrojonym świeżym

Smaczne Zdrowe
Lekka zupa pomidorowa 196

Arabska zupa-krem z okrą                Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w arabskiej knajpce, jako przystawkę. Po raz pierwszy jadłam też wtedy okrę, bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić sama taką zupę. Okra (ketmia jadalna) jest bardzo popularna w krajach arabskich i azjatyckich, u nas prawie(...)niezwykłe dla nas warzywo ma, jak się okazuje ;) dość zwykły warzywny smak. Mnie smak okry przypomina nieco fasolkę szparagową. Podobnie też się ją przyrządza. No, ale generalnie trudno jest określić smak okry, gdyż jest niezwykle delikatny, po prostu spróbujcie! Ja polecam arabską zupę krem z okrą : Składniki: 2 puszki pomidorów lub osiem świeżych, bardzo dojrzałych 30 dag okry, 1 kostka

Kuchnia Prezydentowej
Jak zrobić idealny krem z brokułów? 166

zielone warzywo, które doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, wytrawnymi oraz ostrymi. Serwowany krem z brokułów może więc zaskakiwać nas za każdym razem i pokazywać swoje kolejne wcielenie. Idealnie nadaje się dla smakoszy łagodności oraz amatorów ostrości. Kraina słodkiej rozkoszy - krem z brokułów Bounty Czy można sobie wyobrazić trafniejsze połączenie niż zielony brokuł i mleczko z kokosa? Nasz krem brokułowy(...)sól z młynka łyżka soku z cytryny łyżeczka startego imbiru szczypta lub dwie gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 duży ziemniak Brokuł dzielimy na różyczki. Bulion zagotowujemy, jeśli lubimy gęściejsze zupy, dodajemy najpierw ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Następnie dodajemy brokuł, pamiętając, że ten nie lubi długiego gotowania. Razem z brokułem w garnku ląduje także sok z cytryny oraz starty imbir

Moja smaczna kuchnia
WEGAŃSKI KREM Z CUKINII 245

Przepis na krem  z cukinii  jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna  zupa  przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku(...)cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy na szklisto na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem

Anioły w kuchni
Krem z dyni z dodatkiem tahini 187

cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini, dzięki temu zabiegowi zupa stała się aksamitna i kremowa. Krem podrasowałam prażonymi ziarnami czarnego sezamu, by nawiązać do tahini oraz olejem rzepakowym aromatyzowanym rozmarynem, który stał się wyrazisty i niebywale(...)posiekaną cebulkę. Dodaję przyprawy oraz pokrojoną dynię, marchew orasz ziemniaka. Całość smażę kilka minut na dużym ogniu. Wlewam cydr i redukuję jego ilość o połowę. Wlewam bulion i gotuję warzywa do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut. Po tym czasie wlewam mleko oraz dodaję tahini. Całość dokładnie mieszam, podgrzewam a następnie miksuję blenderem na gładki krem. Doprawiam jeszcze solą

Mango Papaja
Krem brokułowy z migdałami 174

Kolejny raz powitał nas mglisty poranek. Znad kubka kawy spoglądam sobie za okno i nic kompletnie nie widzę. W taki dzień nie chce mi się wychodzić

Przysmaki Karolki
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem 120

rozmarynem, solą i pieprzem. Można całość skropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe!   Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa krem z cukinii i pora 150

pora i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem podawać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje