Składniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie:Bulion doprowadzamy do wrzenia
Czerwona PorzeczkaKrem z batata to coś co ostatnio zagościło na stałe w moim codziennym menu. Zupę bardzo pokochałam za jej oryginalność dzięki dodatku w postaci masła orzechowego. Ten krem jest świetny zwłaszcza w chłodne dni ponieważ super rozgrzewa i dodaje energii. Natomiast aksamitny lekko słodkawy smak batata idealnie komponuje się z delikatnym masłem orzechowym – aż ciężko jest się oprzeć dlatego(...)por siekamy i podsmażamy chwilę w dużym garnku na rozgrzanej oliwie , aż por zmięknie. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata i marchew. Smażymy aż warzywa lekko się zeszklą. Dolewamy bulion warzywny i czekamy aż nasza zupa się zagotuje i warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i świeży imbir. Ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy
I LOVE LIFERewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła(...)gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem. Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą szynką. Smacznego
Wanilia i Kardamonm.in. kakao, czekolada, rabarbar, szczaw, agrest, mocna herbata. Jedna porcja zupy krem ze szpinaku z serkiem ricotta dostarcza około 172 kcal, 7 g białka, 11 g tłuszczów, 15 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia kawałek pora 1 cebula 2 ziemniaki 3 - 4 ząbki czosnku(...)Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. 4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy szpinak (jeśli używacie mrożonego to nie trzeba go rozmrażać) i gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. 5. Blendujemy zupę na gładki krem. Pod koniec blendownia dodajemy połowę serka ricotta. 6. Na koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinaku podajemy
W kuchni Katiem.in. kakao, czekolada, rabarbar, szczaw, agrest, mocna herbata. Jedna porcja zupy krem ze szpinaku z serkiem ricotta dostarcza około 172 kcal, 7 g białka, 11 g tłuszczów, 15 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia kawałek pora 1 cebula 2 ziemniaki 3 - 4 ząbki czosnku(...)Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. 4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy szpinak (jeśli używacie mrożonego to nie trzeba go rozmrażać) i gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. 5. Blendujemy zupę na gładki krem. Pod koniec blendownia dodajemy połowę serka ricotta. 6. Na koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinaku podajemy
W kuchni Katiezupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był
W mojej holenderskiej kuchniZima powoli się kończy, a ja mam dziś dla was z upę curry z pietruszki i jabłka . Jesienno - zimowe warzywa o tej porze roku idealnie
Codzienne GotowanieKrem w porów Składniki: 5 porów (biała, długa część) 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki seler (niewielki kawałek) pęczek natki pietruszki oliwa z
nietadietabyć zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę jakąś zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby
Ratunku obiadletnia zupa krem z cukinii, serka topionego podana z grzankami i prażonymi migdałami. Dodatek białego wina doskonale podkreśla jej smak i radzę z niego nie rezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli(...)minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia. Zupę miksuję blenderem na krem. Płatki migdałowe, prażę na suchej patelni
Wanilia i KardamonMoja ulubiona grochówka z grochu łuskanego połówek, przepis na pyszną i pożywną zupę na wędzonce. Jak zrobić najlepszą grochówkę na wędzonce? Klasyczna, prosta zupa krem z boczkiem, kiełbasą i chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Najlepszy przepis na grochówkę, każdy zapewne ma swój. Najpopularniejsze to grochówka wojskowa, grochówka na wędzonce i grochówka przepis Babci. Wiele razy słyszałam... eh najlepsza była grochówka Babci. Babcia(...)ziemniakami lub grochówka krem z grzankami. Do gotowania zupy grochowej ( często też tak się nazywa grochówką) można także użyć żeberek. Mogą to być żeberka białe surowe lub żeberka wędzone. I obowiązkowo warzywa, marchewka, pietruszka, seler, cebula oraz czosnek. Jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego? Jak doprawić grochówkę? Jak zagęścić grochówkę? Jak ugotować zupę krem z grochu łupanego? Zapraszam
Dieta moja pasjaKrem curry z dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: - ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry - kawałek pora(...)rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni
Wegańska kuchnia orientalnabiałego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście pora 2 małe ziemniaki kawałek kalarepki(...)ziół. Bulion zagotowałam, wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepkę, łodygę brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła. Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia
Kuchnia Prezydentowejserwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :) Składniki: 1 duży brokuł, 3 l wody, 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,kawałek pora, 1 skrzydło z indyka, 3 ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 2 liście laurowe, sól, pieprz(...)czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki i znów miksujemy, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią moc planika, dodajemy majeranek, doprawiamy wg uznania sola i pieprzem i gotujemy
Delicious TitbitsKorzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone kasztany to już klasyk, są naprawdę smaczne, zupa-krem z kasztanów też jest przepyszna, świetnie smakuje również w połączeniu z dynią. Słodki krem z kasztanów jest wykorzystywany do przygotowania różnych wypieków i deserów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska