Składniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy
Aga w kuchnimleka kokosowego House of Asia 8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) pół opakowania krojonych grzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej, dwóch limonek(...)Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby warzywa były chrupiące. Na koniec dodać przekrojone pomidorki koktajlowe. Zupa ma mieć przyjemny słodkawy kokosowy posmak, z lekką nutką limonki i pikanterii. Trzeba znaleźć swój balans
Jemy PijemyKalafior w mojej kuchni dotychczas królował w zupie, ewentualnie jego różyczki polewałam masełkiem z bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki
Kuchnia w opałachKalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku. Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu(...)podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet
Kuchnia Elliezupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki
nietylkopasta.plzupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki
nietylkopasta.plbyła jednak z tych dań po które chętnie siegałam. Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz 250 ml śmietany 18% koperek Makaron(...)Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem
Kuchnia w oparachgotujemy długo, np. fasoli, dlatego do kielicha blendera wrzuciłam już ugotowane produkty (zwróćcie uwagę, na tę niesamowitą, aksamitną konsystencję zupy <3 ). Jeśli chcecie zupę krem prosto z blendera, bez wcześniejszego gotowania, użyjcie np. brokułów, kalafiora czy pomidorów i zalejcie gorącą wodą lub wywarem. Kielich spokojnie wytrzyma wysoką temperaturę zupy, w końcu między innymi do tego został stworzony zielona
Powiedz dietom nieściągamy z ognia. Zupa powinna chwilę odpocząć zanim trafi na stół, żeby wszystkie smaki mogły się połączyć. Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Czwartek: Włoska zupa – minestrone pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbrukselką. Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie. Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Zupa krem z pulpetami z brukselką 2 litry bulionu drobiowego 2-3 różyczki kalafiora 2-3 różyczki brokułu marchewka 30 dag brukselki jogurt do zabielenia zupy sól pieprz cytrynowy
Takie tam pichcenieSałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami. Stanowi bardzo malowniczy element stołu. Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi „Jerozolima”, którą dostałam
Polska ZupaTakie zupy lubię najbardziej, moi domownicy również. Zmieniam tylko zestaw warzyw jakie używam do zup i ciągle mam nowe smaki :) Składniki: mały kalafior i taki sam brokuł połowa małej białej kapusty kilka ziemniaków marchew, pietruszka, kawałek selera malutki por, cebula sól, pieprz czarny mielony, tymianek, estragon olej do smażenia natka pietruszki ewentualnie suszone warzywa Przygotowanie : Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler(...)ziemniaki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pokrojoną cebulę -gotować, następnie dołożyć pokrojony seler, umyty podzielony kalafior, brokuł, pokrojoną kapustę oraz mały kawałek pora- gotujemy Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, krótko przesmażamy wpierw marchew na patelni z olejem i dokładamy do zupy, potem robimy to samo z pietruszką, dodajemy zioła- gotujemy do miękkości warzyw Doprawiamy do smaku
Proste Potrawylekkie i bardzo sycące. Dziś proponuję Krem Kalafiorowy z Dodatkiem Ząbków czosnku oraz grzankami domowej roboty. Zupa ta jest bardzo łatwa i bez problemu zrobią ją wszyscy. Krem Kalafiorowy z Domowymi Grzankami Składniki: 2 Litry Bulionu Warzywnego Kalafior może być również mrożony 2 Marchewki 3 Ząbki Czosnku 2 łyżeczki pieprzu Sól(...)łyżki Czosnku Granulowanego 2 łyżki pietruszki ja dałam suszonej Grzanki własnej roboty według uznania przepis -- Klik Tu Sposób Przygotowania: Do Gotującego bulionu dodaję kalafiora (różyczki) oraz marchewkę Wszystko gotuję do miękkich warzyw Zupę zestawiam z palnika dodaję czosnek i przyprawy Zupa musi ostygnąć. Całość blenduję. Zupa musi ostygnąć inaczej blendując gorącą zupę możemy uszkodzić ostrza blendera. Krem Podgrzewam
Gotowanie Patkimłode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy naprawdę wystarczy 30 minut. Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior
W SMAKWczoraj mieliście okazję przeczytać recenzję książki „Szczęśliwe garnki extra” a dzisiaj mamy dla Was z niej przepis – zupę kalafiorową ze szparagami :)
Kuchenne Wariacje