inne przepisy na tradycyjne zupy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera
nietylkopasta.pltego dość banalnego przepisu. Najczęściej kalafiora zwyczajnie gotuję albo piekę. Lubimy bardzo tego kwiatka i w sezonie letnim często gości na naszym stole. Chętnie dorzucam go do różnych zup jarzynowych albo robię kalafiorową surówkę . To bardzo wdzięczny produkt, zdrowy i smaczny. A Wy, lubicie kalafiora? W jakiej postaci najbardziej? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku. Podawać z kleksem śmietany i odrobiną koperku. Smacznego! Artykuł Zupa jarzynowa wiosenna pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaskładnikiem włoszczyzny i trafiało wyłącznie do zupy. Jeśli wkładałam go w całości czy dużych kawałkach, tak jak do rosołu , to po ugotowaniu lądował w koszu. Dodawany np. do zupy jarzynowej musiał być pocięty drobno i nie mogło go być zbyt wiele. Po prostu nigdy nie przepadałam za porem. Z czasem, czyli w miarę jak się starzeję, smaki i upodobania
Smaczna Pyzakostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków BeatyPrzyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki
babka w formiemoich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na bieżąco bo jest świetny nawet w jakiejś jarzynowej zupie czy jajecznicy. Trochę szmaciaka zamarynowałam a dwa duże ususzyłam. Przyznam że na próbę bo wcześniej tego nie robiłam. Okazało się, że ten ostatni sposób jest bardzo dobrym pomysłem na zakonserwowanie
Smaczna PyzaPasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej kolejne pokolenia. Tak naprawdę odkryłam brukselkę na warsztatach w Villi
Ugotowane pozamiataneugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ja do gotowania dodaję 1 łyżkę masła. Odstawić do wystygnięcia Pietruszkę i seler ugotować. Ja miałam gotowe po ugotowanej wcześniej zupie jarzynowej . Ugotowane warzywa w miarę drobno posiekać (ewentualnie w małe kwadraciki) Wstawić garnek do gotowania na parze Mięso przełożyć do miski i dodać posiekane warzywa Dodać jajko i sól
Szczęśliwa kuchniaSkładniki: 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli 4 średnie ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1
Przepisy kulinarne babci Antoninyziołowy chleb jest pyszną przekąską. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Pokrojony w grube kromki można zajadać tak po prostu bez żadnych więcej dodatków. Może być też wsparciem do kremowej zupy jarzynowej lub pieczonych warzyw czy gulaszu. Dobrze smakuje z wędliną lub pomidorami. To Wy decydujecie jak go podać i z czym zjeść. Najważniejsze żeby smakował, prawda? Zamiast chleba możecie upiec
Smaczna PyzaBułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem 18. Zupa dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa z chipsami dyniowymi 21. Dynianka z pyzami 22. Dynia na słodko z anyżem do słoików na zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO 24. Szybka
Tradycyjna Kuchniakotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane
AZgotuj!