kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Do zupy z dyni nie chciał się przekonać. A gdy skosztował tego ciasta stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę(...)łyżki do obsypania tortownicy 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswoją ukochaną połówką. Pozostając w miłosnych tematach chciałam wprowadzić Was nieco w temat kulinarnych afrodyzjaków. Może wykorzystacie kilka trików przygotowując swoją romantyczną kolację? Nazwa afrodyzjak wywodzi się od Afrodyty - greckiej bogini miłości. Choć w przeszłości afrodyzjaki były utożsamiane z magią, obecnie każdy może sprawdzić ich skuteczność wyczarowując w swojej własnej kuchni wspaniałe potrawy. Afrodyzjaki wyostrzają nasze zmysły, wprowadzają(...)chili, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, pieprz), owoce (truskawki, suszone owoce),owoce morza, kawa czy czekolada. Idąc tropem całej gamy składników jakie mamy do wyboru, proponuję kolację rozpocząć od zupy cebulowej. Cebula może być dla Was zaskoczeniem, jednak zaliczana jest do afrodyzjaków ze względu na to, że podnosi ciśnienie krwi. Na drugie danie obowiązkowo owoce morza. Stwierdzono, że znajdujące się
Mania Gotowaniawiosną w moje kuchenne progi zawsze wita botwinka. Uwielbiam ją w różnych postaciach, czy to zupy na ciepło, w sałatce, czy w chłodnikach. Przepisy z botwinką: Botwinka wiosenna Wiosenna sałatka z botwinki Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik(...)koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. A jutro wysyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChłodnik z czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący
Gospodyni MiejskaChłodnik z buraków jak w Ikea... Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie. Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Posypany szypiorkiem i koprekiem. Pycha! Składniki: 500 g buraków
Gospodyni MiejskaChłodnik wiejski... Chrupiący ogórek, rzodkiewka i pomidor. Dodatek czosnku, szczypiorku i koperku. Kremowy jogurt i maślanka. Aksamitny rarytas! Składniki: 2 zielone ogórki; Pęczek rzodkiewki; 1
Gospodyni MiejskaSupergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda(...)źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak
Truskawkowa FiestaDla ochłody w te upalny dni proponujemy przepyszny i orzeźwiający chłodnik. Przyrządza się go z zielonego ogórka z dodatkiem kefiru, jogurtu naturalnego i sera feta. Świeżości
Kolizje Smakówfont:minor-latin;} 800 ml bulionu wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki
kolorowotorcikowoochota na coś słodkiego to nie musimy przygotowywać wielkiej porcji, można zrobić porcję mini. Jak mówi Piotrek jestem mistrzynią „gotowania po niemiecku”, czyli ugotowania 1 talerza zupy lub zrobienia deseru dla 1 osoby. On niestety jest mistrzem gotowania dla pułku wojska, nie umie przygotować małej porcji. Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch(...)cheese cupcakes) , które piekłam na Sylwestra. Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą). Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki kopiaste jogurtu greckiego 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny Na spód: 2 babeczki 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła Babeczki rozdrabniamy dosyć drobno, Masło rozpuszczamy z kakao i cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewki. Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie. Pyszny dodatek do dań głównych! Składniki: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 duża marchewka; Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżeczka mąki pszennej; 50 ml zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić(...)wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek. Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając. Na koniec przyprawić pieprzem i solą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Z dodatku marchewki można zrezygnować. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też
Gospodyni MiejskaUf, jak gorąco! Puf, jak gorąco! Zupełnie jak w wierszu Tuwima. Kto wie, czy w szafie "nie siedzą grubasy, co zajadają same kiełbasy" , kto ich tam
W kuchni Karmel-itkiprzerobić na dania, cukinie i kabaczki rosną na działce jak zwariowane. Cukinia stała się ostatnio bardzo modnym składnikiem dań. Doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. U mnie też zawsze znajduje zastosowanie. Bardzo lubimy rumiane placki, zarówno ziemniaczane jak i cukiniowe. Takie mocno przysmażone najbardziej nam smakują. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, można(...)mąkę kartoflaną, doprawiamy solą i chili, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na ruminao, podajemy z kleksem jogurtu greckiego doprawionego płatkami chili z młynka. The post Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu
Kulinarne przygody GatitySprawdź inne wyszukiwania: