zimne zakąski - 65 przepisów (strona:2/5)

śledzie matiasy na zakąskę... 152

filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tatar wołowy, befsztyk tatarski 408

Tatar to jedna z moich ulubionych przystawek.  Mogłabym go jeść chyba każdego dnia.  W przygotowaniu nie jest zbyt skomplikowany, więc polecam go każdemu krwiożercy

Jemy Pijemy
Marchewkowa przekąska 299

Carrot snack Składniki. 10 dag marchwi 2 jajka 50 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 15 dag maki pszennej 2 łyżeczki proszku 1 łyżka orzeszków

Kulinarny karnet Christophera
Prosta pasta z wędzonej makreli z kiełkami rzodkiewki. 167

Składniki: 1 makrela wędzona filet ½ papryka czerwona 2 małe ogórki konserwowe 1 cebula 1 garść kiełki rzodkiewki 2 łyżki majonez 1 łyżka śmietana 18% Sól, pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Śledź opiekany. 189

Składniki: 1 kg śledź świeży Liść laurowy i ziele angielskie Food&Joy [TUTAJ] 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2

Kulinarny karnet Christophera
Śledź w śmietanie. 189

2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Śledziowa wieża. 180

Składniki: Papryka konserwowa firmy Food&Joy [TUTAJ] 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno

Kulinarny karnet Christophera
Małe "co nieco" z jajeczną pajęczyną. 199

Składniki: 3 jajeczka przepiórcze 3 plasterki ogórka   1 plaster szynki 2 łyżki "Ajvaru" 1 jajko listki kolendry Wykonanie: Roztrzepać jajko ,wlać do butelki z małą

Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 282

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać

Kulinarny karnet Christophera
Schab suszony w ziołach. 245

Suszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri ze szpinakiem. 214

Paccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe kanapki. 179

Kanapki są jedną z najpopularniejszych przekąsek w naszej kuchni. Z czystym sumieniem polecam poniższy zestaw ,bo Smakowita Pajda urzekła mnie  wspaniałym smakiem i aromatem, a

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio z ogórka. 216

Carpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka

Kulinarny karnet Christophera
Mus z ogórka kaszubskiego z egzotyczną pitają i ananasem. 173

Jelly with cucumber and pineapple with pitaya. Składniki. 2 ogórki 1 ananas 1/2 pitaji 4 łyżeczki żelatyny sól, pieprz, tabasco aceto balsamico krem Wykonanie. Obrany ogórek

Kulinarny karnet Christophera
Pâté z drobiowych wątróbek 225

Pâté of chicken liver Składniki. 50 dag wątróbka z kurczaka 1 gruszka 2 cebule 1 łyżeczka kapary 2 ząbki czosnku 50 ml brandy 15 dag masło

Kulinarny karnet Christophera
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 328

Bread lemon-pepper Składniki. 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 5 dag masła 1 łyżka cebuli

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z jajkiem. 244

tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym.  Jest to bardzo uniwersalne danie, można je podać na ciepło na obiad lub jako zimną przekąskę, czy imprezową zakąskę

Rozpustne gotowanie
tatar ze śledzia 203

jesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni  starta skórka z cytryny grzybki

na gazie
Placki z cukinii 2 190

Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki

Stare Gary
Zimne nóżki 288

Zimne nóżki, czyli galaretka z nóżek wieprzowych. Miłośników golonki u nas w domku nie ma więc dadaję też golonki, bo na galaretke zawsze znajdą się chętni. Doskonała zakąska pod wódeczkę i nie tylko. Ja bardzo lubię z dużą ilością marchewki. składniki: 2 nóżki wieprzowe z golonką 5-6 średnich marchewek 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule pęczek włoszczyzny

Monia miesza i gotuje
Śledzie w oleju 181

Śledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka). Zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem „więzi” wspólnie pijących. To tyle – wikipedia. Śledzie w oleju to również jedno z dań wigilijnych… i nie tylko.       Składniki: - śledzie matiasy ok. 500g - 2 cebule(...)hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły. Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi

mojewypiekiinietylko