ziemniaki - 38421 przepisów (strona:622/2562)

Wielkanocna sałatka z chrzanem i kukurydzą 145

warto. Żur od Piskorka na Zakwasie zawiera tylko naturalne składniki i powstaje w trakcie naturalnej fermentacji! Składniki: (na małą miskę sałatki, ilość zwiększamy wg potrzeb) 3 jajka 1 średni ziemniak 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki majonezu 3 łyżki kukurydzy 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaka gotujemy w mundurku w lekko(...)osolonej wodzie. Studzimy i wszystko obieramy. Jajka i ziemniaka kroimy w kostkę lub przeciskamy przez sitko do warzyw. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, kukurydzę, majonez, chrzan i doprawiamy całość do smaku pieprzem i solą.  Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sałatka gotowa. Smacznego   The post Wielkanocna sałatka z chrzanem i kukurydzą first appeared on Słodkie

Słodkie okruszki
Zupa chrzanowa krem 109

32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Zupa chrzanowa krem – prosty przepis Składniki: 1 łyżka tartego chrzanu 1 cebula 1 nieduży seler (korzeń) 2 pietruszki 4-5 ziemniaków 2 ząbki czosnku ok. 1 litr bulionu warzywnego 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy(...)obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do smażącej się cebuli. Całość podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól. Przykrywamy i gotujemy około 5 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do gotującego się wywaru z warzywami. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około kwadrans). Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy chrzan i cukier, a następnie miksujemy

Wiszniówka
pyszne z rękawa udka kurczaka z warzywami,ziemniakami... 139

Składniki: świeże udka kurczaka 4 sztuki średnie, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, ziemniaki 1 kg, marchew 4 sztuki większe, cebula 2 sztuki duże, ząbki czosnku 8 sztuk większe Świeże udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, w misce wymieszać pikantną przyprawę do kurczaka z olejem, przyprawą w płynie, mocno natrzeć marynatą(...)udka i schować do lodówki na całą noc. Obrane ziemniaki, marchew, cebule, ząbki czosnku pokroić na talarki i włożyć do rękawa, z całą marynatą do warzyw dodać udka kurczaka, rękaw zawiązać. Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, rękaw włożyć do blaszki i piec 50 minut, po tym czasie rękaw na środku rozciąć wzdłuż i na termoobiegu w 160C

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone jabłka Hasselback ze słodką posypką 109

Magda Dla tych co jedli kiedyś pieczone ziemniaki Hasselback, hasło użyte w tym przepisie nie jest im obce. Hasselback jest to sposób pieczenia, w której cieniutko nacina się ziemniaki i piecze na złocisto. Jednak w tym przepisie nie chodzi o ziemniaki tylko o pyszne, soczyste, pieczone jabłka, na których ten patent wypróbowałam. Jednak same pieczone w ten sposób jabłka

Smaczna Strona
Żurek na domowym zakwasie 118

dodać również ze 2 liście laurowe i z 5 ziaren ziela angielskiego. Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na żurek na domowym zakwasie: 2 l wody 2 ziemniaki 1 marchewka 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 2 - 3 łyżki majeranku 500 ml zakwasu domowego do żurku 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku 200 g wędzonki lub boczku(...)dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek oraz roztarty w dłoniach majeranek, gotować około 7 minut. W międzyczasie wrzucić pokrojoną w plasterki wcześniej wyjętą kiełbasę. Jeśli lubimy żurek z ziemniakami, to dodać również ugotowane wcześniej i pokrojone ziemniaki.  Do garnka wlać zakwas i ciągle mieszając, gotować na małej mocy palnika około 5 minut, aż żurek zacznie delikatnie gęstnieć. Żurek

Kuchcik gotuje
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 235

czym podawać Śledź, jak i każda sałatka śledziowa lubią pieczywo. Chleb, bułki, grzanki doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatki śledziowej, tej z burakiem i jabłkiem też. Pieczone ziemniaki, czy ziemniaki z wody także będą znakomicie smakować z sałatką śledziową.    Śledzie przepisy Podobno Polacy lubią ryby, tak deklarujemy. Niestety z przykrością stwierdzam, że ryby lubimy tylko w okolicach(...)świąt. Jedynie śledzie to ryby, które chętnie jemy przez cały rok. I to właśnie przepisy na śledzie, a nie na inne ryby staram się publikować. Sałatki śledziowe: z ziemniakami, z jajkiem, z burakami, z orzechami, z pomidorami, jabłkami, ogórkiem, sałatka warstwowa. Śledzie marynowane w oleju, w śmietanie, occie, z żurawiną, cebulą. To tylko kilka z wielu propozycji. I bym zapomniała

Dieta moja pasja
ZUPA CHRZANOWA 130

prostsza, bo nie trzeba dodawać zakwasu. Robi się ją błyskawicznie.  Składniki: 1 i 3/4 l bulionu drobiowego ( u mnie rosół) 200 g wędzonego boczku 3 białe kiełbasy 4 ziemniaki  1 cebula 5-6 łyżek chrzanu  3 - 4 ząbki czosnku  3 liście laurowe sól,pieprz  majeranek  1 łyżka masła  jajka ugotowane na twardo szczypiorek(...)Razem zeszklić na tłuszczu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do zrumienienia. W garnku zagotować bulion, dodać  podsmażony boczek z cebulą, białe kiełbasy, liść laurowy, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz majeranek.  Całość gotować ok 20 min,aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyjąć białą kiełbasą, pokroić ją w plasterki i wrzucić spowrotem do zupy

Niespełnione zdolności kulinarne
Obiady na tydzień: Kuchnia wege rządzi 88

dzień następny. Przykład: kurczaka adobo podaliśmy z kaszą, której ugotowaliśmy więcej, żeby następnego dnia zrobić z niej burgery. Do takiego crossowego gotowania najlepiej nadaje się właśnie kasza, ryż, albo ziemniaki, które potem można twórczo przetworzyć w inne danie. Można ugotować, jak w zrobiliśmy w środę, więcej sosu, żeby następnego dnia posłużył za bazę do gulaszu. Więcej naszych pomysłów(...)pół godziny ogarnąć zestaw BigMac z frytkami? Da radę. Na dodatek w zdrowej wersji, bo burger jest wegetariański z kaszy, boczniaków i orzechów nerkowca, frytki z ziemniaków, marchewki i pietruszki, pieczone a nie smażone. Bułeczka na zdjęciu jest z mąki pełnoziarnistej, ale zrobiliśmy je również z mąki żytniej i wyszły super – tyle tylko, że nieco bardziej płaskie. Zestaw można

Niedzielny kucharz
Zupa brukselkowa z parówkami 106

jeśli jecie i gotujecie sezonowo zapewne też to czujecie. Marzą mi się już szparagi, botwinka czy chociaż pokrzywa . A tym czasem wyjmuję z lodówki brukselki, włoszczyznę, ze spiżarni ziemniaki i cóż – dobra zupa nie jest zła. Tą polecam szczególnie bo smaczna wychodzi. PRZEPIS ZUPA BRUKSELKOWA Z PARÓWKAMI Składniki: 300g brukselki 250g parówek 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ghee(...)ziemniaków 2 łyżki ryżu brązowego 3 łyżki soczewicy czerwonej 2 marchewki 2-3 łyżeczki soli himalajskiej pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki natki pietruszki suszonej 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę brukselkową z parówkami: Zaczynamy od cebuli. Najpierw w garnku rozgrzewamy ghee. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka

Dorota Smakuje
Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem 97

kolorową wersją, czyli różową. Jestem pewna, że najbardziej spodoba się ona  dziewczynkom, które przecież kochają róż. Taki piękny kolor klusek  uzyskamy dzięki dodaniu do ziemniaków buraków. Oczywiście do śląskich musi być też sos, tym razem więc wystąpią one w duecie z gęstym i aromatycznym sosem grzybowym. Powiem Wam, że to przepyszne danie. Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem(...)zmywarce. Został wyprodukowany w Niemczech przez markę WMF.   Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem Czas przygotowania: 40 minut Składniki Kluski: 500 g ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków  150 g ugotowanych i zblendowanych buraków sól mąka ziemniaczana Sos grzybowy: 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych mrożonych podgrzybków  sól pieprz 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Sentymentalna sałatka z porów 101

jednak tego, co mają tamte, majonezowe sałatki: z ich smakiem powiązane są wspomnienia Ja mam takie właśnie wspomnienia związane ze smakiem sałatki ze świeżych porów z jajkiem, ogórkiem kiszonym, ziemniakami i groszkiem. Z czasem nauczyłam się robić jednak nieco inną wersję sałatki ze świeżych porów i ta zagościła na stałe w naszym domowym jadłospisie, dlatego tym właśnie przepisem chcę się(...)oraz mnóstwo nostalgii, która jest jedną z moich ulubionych przypraw SAŁATKA Z PORÓW Składniki: 2 duże pory – biała i jasnozielona część (ok. 300 g) 300 g ugotowanych, całych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 puszka kukurydzy (ok. 300 g) 1 słoik selera marynowanego (ok. 200 g) na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka cukru

Wiszniówka
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 101

Można użyć specjalnych kamieni do tego przeznaczonych lub duży talerz obciążony kilkukilogramowym kamieniem polnym, kilkukrotnie wyszorowanym i wyparzonym. Drewniana łyżka, z długą rączką, żeby mieszać kapustę. Drewniany tłuczek do ziemniaków – do ubijania kapusty. Kapusta – najlepsza będzie kapusta głowiasta. Im bielsza tym lepiej. Po kupieniu kapustę należy umieścić w ciemnym, zimnym miejscu na 3 dni, aby kapusta zbielała, zielone(...)kapustę, marchew, jabłka, sypiemy sól, kminek. Ugniatamy, tak długo, aż kapusta puści soki, przyda się tu męska ręka, gdyż jest to proces pracochłonny i czasochłonny. Ugniatać można tłuczkiem do ziemniaków, można deptać czystymi stopami. Następnie układamy kolejną warstwę analogicznie do pierwszej i tak aż się składniki nie pokończą. Na sam koniec kapustę przykrywamy talerzem, następnie obciążamy kamieniem, żaden kawałek kapusty

moj przepis na
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 123

Można użyć specjalnych kamieni do tego przeznaczonych lub duży talerz obciążony kilkukilogramowym kamieniem polnym, kilkukrotnie wyszorowanym i wyparzonym. Drewniana łyżka, z długą rączką, żeby mieszać kapustę. Drewniany tłuczek do ziemniaków – do ubijania kapusty. Kapusta – najlepsza będzie kapusta głowiasta. Im bielsza tym lepiej. Po kupieniu kapustę należy umieścić w ciemnym, zimnym miejscu na 3 dni, aby kapusta zbielała, zielone(...)kapustę, marchew, jabłka, sypiemy sól, kminek. Ugniatamy, tak długo, aż kapusta puści soki, przyda się tu męska ręka, gdyż jest to proces pracochłonny i czasochłonny. Ugniatać można tłuczkiem do ziemniaków, można deptać czystymi stopami. Następnie układamy kolejną warstwę analogicznie do pierwszej i tak aż się składniki nie pokończą. Na sam koniec kapustę przykrywamy talerzem, następnie obciążamy kamieniem, żaden kawałek kapusty

moj przepis na
Ogórkowa od serca 105

warzywa jej smak stał się jeszcze lepszy. Podaję ją z kiełkami bo witamin nigdy za wiele.     1 por biała część 1 kawałek korzenia selera 2 marchewki 3 ziemniaki 50 dkg ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 40 dkg serc drobiowych 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz czerwony 100 m śmietany do zupy 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej masło(...)klarowane kiełki mix Wszystkie warzywa obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w talarki. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej.  Na głębokiej patelni przesmażam na maśle por, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej przesmażam chwilę. Do garnka wlewam wodę zimną około 3-4 litra, dodaję ziele, liść laurowy serca

wesoła kuchnia
Kwaśnica góralska 120

warto. Smacznego!   Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 400 g kiszonej kapusty 2 l wody 500 g ziemniaków 5 szt. suszonych grzybów 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku Wykonanie: Surowe żeberka myjemy, osuszamy i kroimy(...)gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy pianę, zmniejszamy ogień i gotujemy wolno ok. 45 minut. W międzyczasie wędzone żeberka kroimy na mniejsze części z 1 żeberkiem. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Obieramy czosnek. Kapustę kiszoną siekamy. Sok zostawiamy, aby dodać do potem do smaku do kwaśnicy. Suszone grzyby gotujemy ok 10 minut. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze

psgotujemy