Kolejne pyszne danie pochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również(...)tego kremu. Polecam. Składniki: (5-8 porcji) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 1 duża cebula lub 2 mniejsze 700 g selera (korzeń) 350 g ziemniaków 2 duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały
Moja Delicjaokoło 150 g) 1 duża pietruszka – najlepiej razem z natką kawałek pora (50 g) – najlepiej zarówno zielonej jak i białej części kawałek selera korzennego (100 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 nieduża cebula pęczak jęczmienny (50g lub 75g jeśli zupa ma być bardziej zagęszczona) 2 łyżki oliwy 1,5l wody sól Przyprawy pieprz czarny ziarnisty kilka ziaren ziela angielskiego(...)zbliży się do wrzenia, odszumowujemy. Dodajemy przyprawy (bez soli) i gotujemy ok. 45 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obieramy warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę. Cebulę drobno siekamy, pora kroimy w półplasterki. Kaszę przepłukujemy w sitku zimną wodą – ten krok możemy pominąć jeżeli chcemy uzyskać zupę gęstą. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy połowę oliwy
Kulinarna Pokusamuszą być tłuste i niezdrowe. Najlepszym dowodem jest dzisiejsze danie z piekarnika, które broni się samo. Pokochacie je! Lista zakupów (2–3 porcje) 2 piersi kurczaka 600–650 g ziemniaków mieszanka „Trio warzywne” (750 g). Warzywa należy wcześniej rozmrozić 90 g płatków kukurydzianych 2 jajka 4 łyżeczki soli (2 do mieszanki warzywnej, 1 do ziemniaków, 1 do mięsa(...)łyżeczki słodkiej papryki 1 niecała łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Mięso myjemy i kroimy w medaliony o grubości ok. 1 centymetra. Ziemniaki obieramy lub myjemy (polecam wersję bez obierania, skórka jest zdrowa) i kroimy w talarki. Dosypujemy do nich łyżeczkę soli oraz tymianek i całość solidnie mieszamy. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżeczkę
Proste-przepisy.plSkładniki: 1 kg obranych ziemniaków 1,5 łyżeczki soli 80 g masła 4 gałązki rozmarynu Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy pozostałą wodę. Do ziemniaków dodajemy masło oraz listki rozmarynu (bez łodyg). Całość miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy
Qchnia po prostuhttps:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-krem-warzywna-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-krem-warzywna-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-krem-warzywna-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["80g marchewki,\r","100g selera,\r","120g ziemniak\u00f3w,\r","60g pietruszki korzenia,\r","troch\u0119 szczypiorku,\r","700g wody,\r","odrobina oliwy,\r","s\u00f3l, pieprz, lubczyk."],"name":"Zupa krem warzywna","recipeCategory":"fit, vege, warzywa, zupy","cookTime(...)u0142ki.\r","Zalac wod\u0105. Przyprawi\u0107.\r","Gotowa\u0107 30 minut.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107 dok\u0142adnie."],"recipeYield":"8","keywords":"marchewka,pietruszka,seler,warzywa,wege,ziemniaki,zupa,zupa-krem","totalTime":"PT0H40M"} Drukuj Zupa krem warzywna Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 40 minut/y Porcje: 8 Składniki: 80g marchewki, 100g selera, 120g ziemniaków
Bardzo Gruby SmokKopytka, kluski albo leniwe, każdy jakąś nazwę dla nich ma. Nawet mój Niejadek, który w przedszkolu zjada praktycznie albo kaszę albo suche ziemniaki (nie daj, żeby ktoś nieopatrznie sypnął na nie koperek albo polał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola i na pytanie(...)matka od razu postanowiła zrobić takie coś w domu. I zjadł :D Kopytka w sosie malinowym Składniki: Kluski 1) 250 g ugotowanych ziemniaków 2) 200 g twarogu 3) budyń śmietankowy 4) 1 jajko
Na kulinarnym poligonieakurat mamy w lodówce, albo tak, jak mój Niejadek wybierać co poniektóre składniki .... ;) Ziemniaczane talarki smażone z warzywami i serem Składniki: 1) 6 średnich ziemniaków 2) duża marchewka 3) cebula 4) mała papryka(...)sól 8) suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano) 9) olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w paseczki, a boczek i ser żółty w kostkę. Następnie wszystko prócz boczku i sera żółtego smażymy na patelni na głębszym tłuszczu. Pod koniec
Na kulinarnym poligoniesosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kopytka Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj sałatka śledziowa z buraczkami, zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z buraczkami Składniki 6 płatów śledziowych 4 średnie buraki 4 średnie ziemniaki 1 cebula cukrowa 1 jabłko 3 ogórki konserwowe sól pieprz Sos: 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka oleju Instrukcje Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez minimum(...)godzinę, raz zmieniamy wodę. Buraki gotujemy w skórce do miękkości, studzimy, obieramy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy. Ziemniaki i buraki kroimy w kostkę, śledzie w paseczki, ogórka w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, jabłko w kostkę. Całość delikatnie mieszamy. W małej miseczce mieszamy musztardę, majonez, olej, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz
To co lubię - gotuję i polecamsię starać, chyba, ze to Wasza kuchnia społeczna, pisałem tutaj . W każdym razie znów trzeba było wymyślić coś prostego, więc to danie nadawało się tam idealnie. Podstawa - moje ulubione ziemniaki :) Podbitych Szkotów i Irlandczyków, którzy dali ostatecznie się napuścić na siebie, zresztą też :) Składniki: - cebula - ziemniaki - groszek - kiszone buraki Wykonanie: Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę
Kryzysowa Książka KucharskaGrubo ciosane ziemniaki i nie tylko one. Wyrazista sałatka w której dominuje ona, nowa królowa stołu, kiszona rzodkiewka. Musicie to wypróbować! Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 150 g szynki konserwowej 10 sztuk kiszonych rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pełne łyżki majonezu (wg upodobań) pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku
R'n'G Kitchenkrewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża cebula 0,5 kg kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą Kwaśnica – przepis Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra(...)godziny. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy całość ok. 10 minut. Następnie do zupy dodajemy kapustę kiszoną. Możecie dodać wraz z zalewą będzie znacznie bardziej aromatyczna. Kwaśnicę gotujemy przez kolejne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 200 ml mleka 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 250 g twarogu półtłustego 220 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku olej do smażenia Sposób wykonania: Twaróg łączymy ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Miksujemy ręcznym blenderem i odstawiamy do lodówki do momentu podania. Ziemniaki razem z cebulą ścieramy(...)tarce, a następnie na sitku odciskamy z nich sok za pomocą gazy. Mleko podgrzewamy do 36°C. W dużej misce łączymy odciśnięte ziemniaki, mleko, jajka, mąkę, sól i pierz. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy łyżką porcje ciasta formując okrągłe placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły
Qchnia po prostutrochę przypraw. Na stole było też mięso, ale to właśnie warzywa zniknęły jako pierwsze. Takie są pyszne. Przepis na bałkańskie warzywa z patelni Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka pepperoni oregano, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić warzywa bałkańskie z patelni? Ziemniaki obierz i pokrój w około 0,5 cm plastry. Na dużej patelni rozgrzej(...)się zrumienią i zmiękną. Zdejmij i odłóż. Czosnek obierz, przekrój ząbki na pół i smaż przez minutę (chodzi o to, żeby oddały smak oliwie), zdejmij i daj do ziemniaków. Bakłażana pokrój wzdłuż w około 1 cm plastry – smaż około 4 minut z obu stron, zdejmij i także odłóż. To samo zrób z cukinią. W razie potrzeby dolewaj oliwę. Razem
Kulinarna Polska