ziemniaki - 38421 przepisów (strona:512/2562)

Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 219

sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz  sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. 2. Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub oliwę  i obsmażyć kurczaka(...)wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki. 7. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, podawać z koperkowo- maślanymi

DefinicjaSmaku
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 191

delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent. SKŁADNIKI 2 cukinie 2 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) 10 listków świeżej mięty 100 g sera gorgonzola / lazur 300g jogurtu naturalnego(...)gęstego sól pieprz suszona bazylia dodatkowo świeże pomidory groszek ptysiowy/grzanki/ płatki migdałów oliwa truflowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z ziemniakami zrobić to samo. 2. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać.  3. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć przez 2 min cebulkę i czosnek wraz ze szczyptą soli. Następnie dodać cukinie

DefinicjaSmaku
Cottage pie ze szpinakiem 229

pomidor 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (można więcej) pieprz sól warstwa szpinakowa 400g szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego 2-3 ząbki czosnku pieprz sól warstwa ziemniaczana 4-5 dużych ziemniaków 100 ml mleka 1 łyżka masła 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni(...)jeśli używamy mrożonego, wcześniej należy go rozmrozić i odlać wodę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy

DefinicjaSmaku
Zupa ziemniaczana z kalafiorem 226

klasycznej zupy ziemniaczanej po stanowiłam dodać lubiany w naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość.  Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora sól i pieprz 4 gałązki koperku 3 łyżki kefiru   PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy około(...)wody, solimy i gotujemy lekki drobiowy wywar. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Kiedy wywar jest gotowy wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i pora i gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa brokułowa z kaszą manną i ziemniakami + film 169

Letnia, smaczna, sycąca zupa brokułowa z kaszą manną i ziemniakami będzie znakomitą propozycją na obiad. To proste i tanie danie zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i  doda energii na cały dzień.  składniki na 6 porcji 50 dag skrzydełek z kurczaka 1 średni brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ćwiartka selera 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 ziarenka(...)angielskie, liście laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu, wlewamy 2 litry zimnej wody i całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie umytego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki a obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Po 30 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki oraz brokuła, wszystko gotujemy do miękkości po czym zupę zagęszczamy kaszą manną i dokładnie mieszamy. Pod koniec gotowania zupę

Smakowite Dania
Bary mleczne w Warszawie 225

rarytas, czyli drugie danie. Oczywiście kartofelki, mięcho i dodatek warzywny. Kotlet schabowy - 11,90 zł - dużo ale przy tym pokaźny w swojej wielkości. Smaczny, miękki, soczysty. Duży plus!!! Ziemniaki jak to ziemniaki, biała odmiana czyli najtańsze i nie najlepsze, posypane suszonym koperkiem. Porcja też spora, także nie będę się czepiała, kosztowały jakieś 3 zł, niech będzie. Zamówiłam jeszcze marchewkę(...)spojrzał w jego smutne oczy.. No dobra, nie będę się rozczulała, taki los wybrał. Kontynuując temat jedzenia, zupka ogórkowa. Pyszna!!! 3 zł, gorąca, gruba kostka ziemniaka i marchewki, lekko kwaskowa na tłustej śmietanie, gdyby nie ta pierwsza grzybowa zamówiłabym drugi talerz. Minęło kilka minut słyszę krzyk, wrednej baby. To mnie tak głośno woła po drugie danie

pieprzny smaczek
Burger ziemniaczany z komosą ryżową 146

Jedna z obiadowych opcji - czyli burger wegański. Dzisiaj na pierwszym planie ziemniaki, komosa ryżowa i marchewka, a jako dodatek pieczona cukinia i cebulka. Burgery ziemniaczane z komosą ryżową (quinoą) Przepis na 5-6 burgerów Potrzebujemy: - ok 4-5 małych ziemniaków (ok. 40 dag) - 3/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - 2 średniej wielkości marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 niewielka cukinia - pół(...)papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Trzymamy do momentu, aż cukinia się nie zarumieni. Warto kontrolować pieczenie, bo cebula "dojdzie" szybciej i trzeba ją wyjąć wcześniej. 5. Ugotowane ziemniaki ostudzamy, a następnie rozgniatamy. 6. Wystudzoną komosę ryżową mieszamy razem z ziemniakami oraz przysmażonym czosnkiem i marchewką. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, koperek, odrobinę oliwy i mąki ziemniaczaną i kukurydzianą (dosypujemy

Bananowe Pole
Barszcz prawie ukraiński 249

pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu(...)jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki

Jemy Pijemy
Patatas bravas i sos pomidorowo-paprykowy 196

wraz z dobrym hiszpańskim winem i stłumionym światłem świec, stworzą niezapomnianą atmosferę... Dziś kolejne punkty obowiązkowe tapasowego programu - patatas bravas z pysznym sosem pomidorowo-paprykowym. Patatas bravas 1 kg ziemniaków 2-3 szklanki oliwy z oliwek do smażenia (w żadnym z pierwszego tłoczenia!) sól Ziemniaki obieram, myję, tnę na duże kawałki (np. małe ziemniaki na ćwiartki) i wrzucam do wrzątku(...)były przykryte i obgotowuję ok. 7 minut. Odcedzam, zostawiam na sicie do odparowania i lekkiego przesuszenia. Na wysoką patelnię, albo do szerokiego rondla wlewam oliwę, mocno rozgrzewam, wrzucam ziemniaki, smażę jak frytki na ciemno złoto, wyciągam łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, po chwili przekładam do dużej ceramicznej miski, najlepiej cazuelo. Od razu podaję lub wkładam do gorącego piekarnika, jeśli chcę

Kuchnia Prezydentowej
Staroczeska kartoflanka z kurkami 157

swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom, bo z powodzeniem można zastąpić je suszonymi grzybami lub nawet pieczarkami. To aksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże(...)ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 gałązki tymianku 100 g gęstej, dobrej śmietany pieprz, sól szczypiorek Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z olejem kukurydzianym, wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę

Kuchnia Prezydentowej
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami 183

gotowana lub wędzona dobrej jakości  - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny,  łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet(...)masz to daj łyżeczkę musztardy). Szparagi obierz. Białe po całości, a zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie  dodaj zielone i gotuj jeszcze około

Pasje Jolki
Botwinka 131

Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i moglibyśmy jeść go codziennie i na różne sposoby czy to z ziemniakami, jajkiem czy grochem. Teraz mamy okres na botwinkę więc powstała z niej pyszna zupka z ziemniakami Składniki: - 2 pęczki botwinki - 1 średnia marchewka - 1 średnia pietruszka - 5 młodych ziemniaków - 1 podudzie z kurczaka - 1 l wody - 100 g śmietany(...)wrzucamy do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa

Kuchenne Wariacje
Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym 143

przygotowania użyłam ziemniaków sałatkowych. Nie jest to najlepsza odmiana na placki, bo zawiera dużo wody, ale w moim sklepie tylko takie teraz można kupić. Poradziłam sobie w ten sposób, że po starciu ziemniaków odlałam nadmiar wody, aby mieć właściwą konsystencję ciasta. Jej ilość będzie oczywiście zależna od gatunku użytych ziemniaków. U mnie przy porcji na dwie osoby było to prawie(...)Uzupełniłam też skrobię ziemniaczaną, bo pewnie jej część została usunięta z odlaną wodą. Wszystkie te zabiegi sprawiły, że placki wyszły bardzo smaczne, mięsiste i pulchne. Zdecydowanie lepsze niż z ziemniaków do pieczenia, bo te też już pod tym kątem przetestowałam. Doskonałym dodatkiem do nich okazał się dip chrzanowy na bazie jogurtu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kartoflanka z domowymi zacierkami 125

którego mogłabym je dodać. Zupa okazała się na tyle smaczna, że na życzenie domowników gotowałam ją już od tamtej pory kilkakrotnie :) Kartoflanka z domowymi zacierkami Składniki: 3 duże ziemniaki marchew mała pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu lub 2 drobiowe kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy(...)ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według  tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera

Kuchenne zapiski Edyty
Placki ziemniaczane z dedykacją :* 160

przepis wstawiam na specjalne zamówienie pewnej młodej damy w potrzebie. Buziaczki i smacznego Kochanie :) :* Placki ziemniaczane Składniki: ok. 1 kg ziemniaków duża cebula 1 jajko mąka pszenna do uzyskania odpowiedniej konsystencji sól pieprz olej do smażenia do podania: kwaśna śmietana 18% cukier kryształ Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, osączyłam. Cebulę obrałam. Cebulę i ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach(...)masy dodałam całe jajko, sól i pieprz do smaku oraz, mieszając, partiami mąkę. Ilość mąki jest uzależniona od tego jak wodniste są ziemniaki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, bo placki będą twarde. Najlepiej jest usmażyć jednego próbnego placka, skosztować go i ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba, dodać jeszcze mąki. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na nie ciasto

Kuchenne zapiski Edyty