więc jeśli ktoś się będzie burzył to możemy równie dobrze posłużyć się inną nazwą jak pańćkraut, ciapkraut, ciaper kapusta, ciapkapusta czy typowe dla opolskiej prowincji kartofelkraut albo w końcu ziemniaki z kapustą kiszoną :) Składniki: - ziemniaki - kapusta kiszona - cebula - mąka Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy. Kapustę kroimy, wrzucamy na patelnię, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem(...)zmięknie. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki traktujemy tłuczkiem, a następnie mieszamy z kapustą, cebulą i małą ilością mąki
Kryzysowa Książka Kucharskamiało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang - długo, tak długo jak stali ludzie na przystankach. Cały proceder zdawał dobrze egzamin, niestety(...)się tak nie wściekł, ale Jara Cimrman musiał zadbać o to, żeby oryginał i kopia się nie spotkali, dlatego doprowadził do uwięzienia tego prawdziwego :) Składniki: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - szklanka mąki - 1/4 kostki drożdży - woda - olej Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki
Kryzysowa Książka Kucharskainne kolory, np. najtańsza biała, też dadzą radę :) Nazwałem ją po chorwacku, bo nie miałem lepszego pomysłu :) Składniki: - świeże (tzn nie przetworzone, bo mogą być i podpsute :) ) papryki - ryż - ziemniaki - czosnek Wykonanie: W paprykach wycinamy otwory po obwodzie ogonka i usuwamy gniazda nasienne tak, aby powstały nam puste skorupy. Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobno(...)kroimy lub przeciskamy przez wyciskarkę. Mieszamy ze sobą surowe ziemniaki, ryż, i dużo czosnku. Wkładamy taką mieszaninę do pustych papryk na ok 3/4 wysokości i tak napełnione warzywa wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Na jakieś 2-2,5 h. Ryż powinien wsiąknąć wodę z ziemniaków o ile używamy zwykłego białego. Inne odmiany radzę wcześniej ugotować
Kryzysowa Książka Kucharskaidzie dobrze, także cytując klasyków הַלְלוּיָהּ i do przodu. Wyspy Kanaryjskie to taka grupka wypaczeń wulkanicznych koło Afryki. Prawdopodobnie, z racji tego, że Hiszpanie, którzy przywieźli do Starego Świata ziemniaki, położyli ręce na tych wyspach, właśnie to warzywo stało się tam tak popularne. Typowe danie z tej części świata to ziemniaki z mojo picón. Tam jest ciepło, więc miejmy namiastkę(...)serdecznie zachęcam. Dla starszych czytelników będzie to podróż sentymentalna, a młodsi nabiorą nowych umiejętności, które być może im się niedługo przydadzą ;) Ogólnie to niezła frajda zrobić coś samemu. Składniki: - ziemniaki - zmielony stary chleb, zwany bułką tartą - olej - ocet (mało!) - papryka słodka w proszku - ostra papryka (wedle uznania) - woda - czosnek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą miksujemy z papryką
Kryzysowa Książka Kucharskalatach, a konkretnie w tym samym roku w którym Katowice zmieniły nazwę na Stalinogród (było to jedyne miasto z KAT w nazwie), pewien szwedzki kuchcik wymyślił urozmaicił nudne pieczone ziemniaki, powodując, że stają się one chrupiące na wierzchu, a kremowe w środku. Jak to zwykle bywa, sukces został przypisany jego pryncypałowi :) Szwedzcy marketingowcy poszli za ciosem i dorobili do tego(...)legendę, jakoby ziemniaki powstały w XVIII wieku, a jak mawiał największy amant w historii Niemiec - Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. - dlatego taka właśnie jest oficjalna wersja . Składniki: - średnie ziemniaki - olej - czosnek granulowany Wykonanie: Ziemniaki myjemy i nacinamy w plasterki. To najtrudniejsza część, bo trzeba pociąć w plasterki, ale jakby nie do końca. Coś jak z bułką do burgera
Kryzysowa Książka Kucharskajest tam hinduizm, zasadniczo nie jedzą krów, co nie zmienia faktu, że też chcieliby zjeść burgera. Z pomocą przyszedł Ashok Vaidya, który w 1971 roku wymyślił burgera na bazie ziemniaków. Swoje stoisko miał w okolicy dworca, dlatego takie rozwiązanie doskonale sprawdziło się dla poruszających się w pośpiechu ludzi, którzy muszą rozważać czy stopień ich głodu jest wyższy niż chęć pośpiechu(...)Indiach podział na klasy jest bardzo wyraźny. Więc w myśl zasady "chleba i igrzysk" oraz "podaruj sobie odrobinę luksusu" robotnicy też dostali coś swojskiego do jedzenia :) Składniki: - ziemniaki - natka pietruszki - ostra musztarda - bułki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Nać drobno szatkujemy. Kiedy ziemniaki ostygną, gnieciemy, mieszamy z musztardą i pietruszką, ewentualnie dodajemy trochę mąki. Formujemy płaskie okrągłe placki
Kryzysowa Książka Kucharskaostatnio nawet zaczęli udawać Indian z Ameryki Północnej. Peruwiański sposób na frytki. Co prawda same frytki zostały wymyślone w Belgii, ale nic by z tego nie było, gdyby nie ziemniaki, które pochodzą właśnie z Peru, gdzie do tej pory istnieje tam kilka tysięcy ich odmian. Zresztą znajduje się tam International Potato Center, w skład którego wchodzi największy na świecie bank(...)genów ziemniaka. Z ciekawostek kulinarnych mogę dodać, że popcorn również został tam wymyślony :) Samo danie jest proste i podawane koniecznie z Coleslawem (edit po interwencji, wcześniej było Colesławem), który przedstawię Wam w ciekawszej wersji. Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - olej - biała kapusta - marchewka - chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy jak frytki, w grube słupki. Parówki kroimy w plasterki. Podsmażamy
Kryzysowa Książka Kucharskafilmów przedwojennych. Oprócz tego jest sporo pomników, więc każdy znajdzie coś dla siebie, w tym mój ulubiony - pomnik łosia :) Samo danie to technicznie rzecz biorąc pierogi z ziemniakami, tyle, że nie z gotowanymi, tylko smażonymi. Wyczytałem, że zwyczajowo, jadało się je też na drugi dzień, pokrojone przed smażeniem i bardzo mnie ten sposób zaciekawił, dlatego właśnie w taki(...)sposób chce je przedstawić. Składniki: - mąka - woda - ziemniaki - cebula Wykonanie: Mąkę na pierogi zalewamy małą ilością wrzącej wody. Mieszamy, dolewając od czasu do czasu gorącej wody, aby powstało nam jednolite sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy na stole i wykrawamy spore kółka. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy starte ziemniaki i jeszcze smażymy. Tak powstały farsz
Kryzysowa Książka Kucharskaprzecież tak dobre. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :) Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy(...)zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę chrupiące. 2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody 3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy 2 jajka, i po 3 łyżki z każdej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. 4. Smażymy na głębokim
Mój pomysł naPyszna zupka ogórkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej.. kilka ogórków kiszonych 1 -2 marchewki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej 2 łyżki masła bulion lub wywar z kurczaka ziemniaki 2-3 łyżki śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki, kaszę.Dodać listek, ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Ogórki zetrzeć na tarce i poddusić na maśle, dodać do gotujących się prawie miękkich ziemniaków.Gotować razem jeszcze około 10 minut.Doprawić śmietaną , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzeniearomacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 cienkie łodygi selera naciowego • 3 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce(...)ogórków. Posolić do smaku. • Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. • Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem. • Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy. • Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając. • Przykryć blachę folią aluminiową. • Piec w piekarniku nagrzanym
To co kochamPuree ziemniaczane w nowym wydaniu czyli z ziarnistą musztardą, np. francuską. Musztarda nadaje ziemniakom zupełnie innego smaku i ostrości. W gładkim puree trafiają się strzelające między zębami ziarenka gorczycy, co nadaje im nowej struktury i stanowi niespodziankę dla degustatora dania. Takie ziemniaki są idealnym dodatkiem do każdego mięsa. Składniki: • 1 kg ziemniaków(...)łyżki musztardy ziarnistej • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku, biały pieprz Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, śmietanę i musztardę, następnie utłuc na gładką masę. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. • Puree nakładać łyżką do lodów, w każdej kulce zrobić delikatny dołek
To co kochamSałatka ziemniaczana na buraczano, czyli inna niż zwykle. Kolor buraczkowy bardzo ożywia ziemniaki, a smak buraka dodaje lekkiej słodkości. Dla dbających o linię polecam zastapienie majonezu śmietaną. Składniki: • 4 ziemniaki • 2 buraki • pęczek zielonej piertuszki • sól, pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki majonezu Wykonanie: • Ugotowane w łupinach buraki i ziemniaki, każde(...)osobnym garnku, obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać ziemniaki z buraczkami i majonezem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
To co kochambardzo szybka do przyrządzenia oraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Składniki: 60 g suszonych grzybów 2 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 50 ml śmietany kremówki 30% 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw zabieramy się za przygotowanie grzybów. Suszone grzyby wrzucamy do większego garnka i zalewamy je wodą(...)Następnie odstawiamy je do namoczenia na kilka godzin. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię z masłem i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z grzybami dodajemy zeszkloną cebulę oraz pokrojone ziemniaki. Do garnka wlewamy również wcześniej przygotowany bulion. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Grzyby oraz ziemniaki muszą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSuper komplement nie? :) Co tu więcej pisać, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Składniki (na ok 14 szt.): naleśniki ( przepis ) pieczarki 500-700 g cebule 4 średnie szt. ziemniaki 1 kg bułka tarta jajka 2 szt. sól i pieprz masło 1 łyżka Pierwszym krokiem są naleśniki . Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się za farsz(...)Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odlewam je, dodaję masło i je chwilkę ugniatam. Cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę z dużą ilością pieprzu na złoty kolor. W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują a cebula smaży, myję pieczarki a następnie przy użyciu robota kuchennego rozdrabniam je bardzo drobno (prawie na pastę) choć można dodać pieczarki
Kuchnia Viki