wielkości. Składniki na około 90 sztuk: Ciasto na pierogi: 500 g mąki 2 żółtka spora szczypta soli 1/2 łyżki oleju 1 szklanka gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1 duża cebula sól, pieprz Ciasto: Mąkę wysypać na blat i zrobić w środku wgłębienie. Wsypać sól, wlać olej i powoli wlewać gorącą wodę cały czas(...)pomocą szklanki wykrawać koła. Na środek każdego okręgu kłaść porcję farszu a końce zlepić ze sobą. Odłożyć na blat/blachę wyłożoną ręcznikiem kuchennym (aby nie przywarły). Farsz: Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać. Ja wszystko ponownie traktuję
My simple kitchenyoutu.be/fQfWEI66FQ8 Składniki na śledzie pod pierzynką: 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów) 150 g sera żółtego cebula biała 150 g papryki konserwowej (3 sztuki) 4 ziemniaki (400 g) 2 marchewki (250 g) mały pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy(...)tarce o drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. W szklanej salaterce układamy warstwami: - śledzie - cebula - papryka konserwowa - ziemniaki - marchew - sos majonezowy - ser żółty - szczypiorek Sałatkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. [caption id="attachment_8621" align="aligncenter" width="1024"] Śledzie pod pierzynką[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki
e-PrzepisyKulinarnepierogi ruskie Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów. Uwaga, ja robiłem z 1/2 tej ilości, zdjęcia przedstawiają proporcje na 35 pierogów!): 500 g twarogu 4 cebule 6 średnich ziemniaków Sól i pieprz Odrobina oleju do smażenia Obieramy ziemniaki i cebulę. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości i tłuczemy je lub rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy na drobno (ja użyłem(...)parę minut, by odpoczęło, a my w tym czasie przygotowujemy farsz. Rozdrabniamy twaróg – ja lubię, gdy ma gładką konsystencję, dlatego użyłem do tego malaksera. Dokładnie mieszamy twaróg z potłuczonymi ziemniakami oraz podsmażoną cebulką – farsz jest gotowy! Ciasto kroimy na dwie mniejsze części i rozwałkowujemy na cienką warstwę (im cieńsza, tym lepiej). Wycinamy ciasto w dowolny sposób – ja użyłem do tego
Proste-przepisy.plsmażenia 1 płaska łyżka masła papryka słodka mielona według uznania pieprz ziołowy według uznania przyprawa do kurczaka według uznania 2 łyżeczki cukru 300 g owoców suszonych HELIO Dodatkowo: ziemniaki według uznania papryka mielona według uznania koperek suszony według uznania masło do smażenia sól do smaku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem i posypujemy przyprawami, następnie(...)Następnie gdy nadmiar wody odparuje dodajemy cukier i masło i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy cały czas mieszać, aż owoce się ładnie z karmelizują. 3. W między czasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, płuczemy i kroimy na cząstki, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i smażymy do zrumienienia posypując suszonym koperkiem
IzabelawkuchniDzisiaj pomysł na szybki do przygotowania obiad - zupę warzywną na wywarze z indyka wraz z dodatkiem kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki(...)kalafiora (około 0,7 kg) 200 g fasolki szparagowej 6 ziemniaków (0,5 kg) 2 łyżki masła sól, pieprz 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek do zabielenia 1/2 szklanki śmietany 30% do dekoracji posiekany koperek Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie
Ugotowaćorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepyszna i syta zapiekanka. Składniki: 600 g ziemniaków 100 g brukselki 2 pomidory 100 g grzybów shimeji 200 g różyczek kalafiora 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 100 g startego sera bursztyn 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy i kroimy na plastry. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zatarem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory sparzamy obieramy
R'n'G Kitchenwielką ochotą na porcję warzyw połączoną z oliwkami i pieczarkami. Od składnika do składnika w niecałe pół godziny miałam bogate smakowo danie z różnorodnymi kolorami. Składniki : 6 średnich ziemniaków 10 pieczarek 200 g mrożonego groszku 4 rzodkiewki chili 150 g ciemnych oliwek łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz grubo mielony łyżeczka 3 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać(...)momentu zawrzenia wody. Odcedzić. Pieczarki pokroić, wrzucić na patelnię, polać dwiema łyżkami oleju i smażyć, aż odparuje płyn. Posolić. Wlać ok. 50 ml wody i dusić do odparowania wody. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do salaterki wrzucić ziemniaki, groszek, pieczarki, rozdrobnione chili, rzodkiewki pokrojone na półtalarki i połówki oliwek. Całość posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym. Wymieszać. Gdy składniki ostygną, dodać
Weekendy w domu i ogrodzieprzepada za "cytrynowymi" daniami obiadowymi, ale wczoraj zaryzykowałam i mama już ode mnie podkradła przepis 😂 Składniki: 6 kawałków kurczaka (podudzie, udka, skrzydełka <wtedy więcej>) 8 ziemniaków 4 gałązki rozmarynu lub 3 łyżki suszonego rozmarynu 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka oliwy (najlepiej czosnkowej) Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: W misce mieszamy(...)sojowy, oliwę, paprykę, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny i posiekaną gałązkę rozmarynu. Marynujemy kurczaka w sosie przez min. 1h. Ziemniaki dobrze szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu
Czarnawisienkapracochłonne, rzadko je przyrządzam. A te kotlety są fajną alternatywą dla nich. Przygotowałam je według przepisu z magazynu Moje Gotowanie 12/2019. Składniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 250 g chudego twarogu 2 cebule 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki masła 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno(...)posiekać i podsmażyć na złoto na maśle. Do odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i cebulkę. Całość przepuścić przez maszynkę lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać. Z masy formować kotleciki wielkości mandarynki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki lekko je spłaszczając
My simple kitchenDziś przygotowałam kluseczki, których kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej jesienny i pochmurny dzień. Kladzione kluski z dodatkiem puree ze s ł odkich ziemniak ó w są bardzo delikatne w smaku a niezapomniany i wyjątkowy aromat uzyskamy poprzez dodanie czosnkowego masełka. Kluski mo ż na zaserwować rownie ż z sza ł wi ą , tak jak zrobi(...)patate dolci 200-250 g di farina tipo 1 1 uovo s ale, pepe Burro all'aglio 50 g di burro 1 spicchio d'aglio parmigiano o pecorino PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze do miękkości (ok. 5 minut). Ugotowane ziemniaki blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Do zblendowanych ziemniaków dodajemy jajko; doprawiamy solą
La grande e la piccola cuocaparzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 łyżka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) farsz : 4 gotowane ziemniaki , dość duże , ale nie ogromne 4 cebule , najlepiej wielkości ziemniaków ( ma być pół / na pół ) 400 g twarogu półtłustego 6 ząbków czosnku 3 łyżki miodu 1 łyżka, mielonego pieprzu ( wbrew(...)pozorom to nie dużo ) kawałek , mocno ,wędzonej słoniny ( można zastąpić boczkiem ale podaję jak w oryginale ) około 300 g sól do smaku Ziemniaki obieramy , kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia . Przeciskamy przez praskę , tak samo jak twaróg ( ale jego nie gotujemy ) . Słoninę drobniutko kroimy , jak tylko się da . Najłatwiej, schłodzić ją przez godzinę w zamrażarce
Ogrodnik w podróżyTradycyjny przepis na pierogi ruskie.Cienkie elastyczne ciasto pierogowe wypełnione farszem z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera białego i podsmażonej cebuli :).Pyszne,smaczne,miękkie i domowe po prostu palce lizać :).Z tego przepisu pierogów wyjdzie dużo na 4 osoby . Polecam również wypróbować pierogi z farszem z białej kiełbasy - TUTAJ SKŁADNIKI Ciasto 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 kostki(...)masła lub margaryny ok.250 g ciepłej wody Farsz 1 kg ziemniaków 1 cebula 300g sera białego sól pieprz Dodatkowo olej kiełbasa WYKONANIE Ziemniaki obieramy i gotujem- wody nie solimy.Mąkę przesiewamy przez sitko ,dodajemy sól,masło lub margarynę,wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.Po wyrobieniu przekładamy do miski i odstawiamy na 15 min.W tym czasie robimy farsz. Cebulę drobno kroimy
Mała w garnku mieszaprzepada za "cytrynowymi" daniami obiadowymi, ale wczoraj zaryzykowałam i mama już ode mnie podkradła przepis 😂 Składniki: 6 kawałków kurczaka (podudzie, udka, skrzydełka <wtedy więcej>) 8 ziemniaków 4 gałązki rozmarynu lub 3 łyżki suszonego rozmarynu 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka oliwy (najlepiej czosnkowej) Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: W misce mieszamy(...)sojowy, oliwę, paprykę, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny i posiekaną gałązkę rozmarynu. Marynujemy kurczaka w sosie przez min. 1h. Ziemniaki dobrze szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu
CzarnawisienkaWorcestershire – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 100ml czerwonego, wytrawnego wina – 100ml gorącego bulionu (lub 100ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) Składniki na ziemniaczaną warstwę: – 1kg ziemniaków – 100ml śmietanki 30% – 35g masła – 2 żółtka – sól, pieprz *opcjonalnie: 50g parmezanu na wierzch Jeżeli używamy mrożonego groszku, wyciągamy go z zamrażalnika. Zagotowujemy wodę na ziemniaki(...)solimy. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy mięso i smażymy do momentu, aż się całkowicie zetnie. W międzyczasie za pomocą widelca rozdrabniamy je na jak najmniejsze kawałki. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, startą (lub drobno pokrojoną) cebulę, marchewkę, groszek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, aż marchew zmięknie. Ciągle
Be Fit Be StrongLubisz sałatki rybne ? Jeśli tak to konieczne skuś się na tę sałatkę śledziową z domowym majonezem. Sałatka śledziowa z domowym majonezem Warzywa takie jak marchew, cebula, ziemniak i buraczek ćwikłowy połączyłam z miękkim, aromatycznym śledziem. Sałatkę doprawiłam zrobionym przeze mnie osobiście domowym majonezem Przepis na domowy majonez znajdziecie w linku tutaj: Majonez na żółtkach Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog(...)Składniki potrzebne do zrobienia sałatki śledziowej. 35 dkg filetów śledziowych w oleju 30 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych 5 jajek ugotowanych na twardo 15 dkg ugotowanej marchewki 20 dkg ugotowanych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule czerwone 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon pieprz czarny do smaku 6 łyżek majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany szczypta
mecooks