jako smak mojego dzieciństwa, a jednocześnie zapoznać Was z ta specyficzna kuchnia oraz językowymi regionalizmami. U mnie w domu podaje się kapuśniak z prażokami i okrasą. Prażoki, czyli ugotowane ziemniaki utłuczone z mąką i polane tłuszczem ze skwarkami podawane są na osobnym talerzu, nabiera się je łyżką i je razem z kapuśniakiem. W samej tylko Łodzi istnieją pewne różnice(...)listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 500-600g kiszonej kapusty 1 marchewka sol, pieprz Okrasa: 250-300g boczku Prażoki : 500g ziemniaków 3 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie
Codzienne Gotowanieczerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie(...)bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawę, żeby wydobyła swój aromat, wrzucamy ziemniaki i obtaczamy je w cebuli, czosnku oraz przyprawach. Chwilę smażymy. Dosypujemy soczewicę i mieszamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie
ladykitchenPieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami Pyszne ! Tyle mogę powiedzieć , a do tego, ziemniaki , apetycznie wyglądają i obłędnie pachną . Jest to proste danie , a w zasadzie dodatek do różnych mięs czy warzyw. Doskonale smakują z różnymi dipami , szczególnie czosnkowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Robi się je szybko i bezproblemowo , więc polecam " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Składniki : 8-9 średnich ziemniaków olej do pieczenia przyprawy : 1 łyżka-solidna,kopiasta, mielonych suszonych pomidorów ( puder -można zmielić w młynku do kawy ) 1 płaska łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka , rozkruszonego suszonego tymianku 1/2 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka cukru Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w całości , do momentu ,aż zaczną się robić miękkie
Ogrodnik w podróżyOstatnio naszła mnie ochota na coś w innym stylu, coś, czego jeszcze nie miałam. Zerknęłam do książki kucharskiej i tam był przepis na ziemniaki faszerowane. No ale jak to książka, ona ma swój przepis, a ja mam swój. Wybrałam do farszu składniki, które moja rodzina lubi, a że sezon paprykowy, więc są aż dwie :D Danie można także smażyć(...)grillu. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: do 60 min -PORCJE: 6-8 Ziemniaki faszerowane 3-4 ziemniaki młode (większe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinia 1/2 pomidora pieprz sól pęczek szczypiorku 10 dag sera żółtego Ziemniaki młode ugotować lekko w mundurkach. Przekroić
Gotuję Testujęposiłku nie stosowałam na taką skalę. Oczywiście były paczuszki z folii alu.....na grilla. Jednak ten wariant dużo bardziej mnie satysfakcjonuje niż grillowy. Na jedną porcję potrzebujemy dwa większe ziemniaki plus dodatki. kilka ziemniaków duża cebula 200 g kiełbasy trochę oleju sól i pieprz do smaku folia aluminiowa Obrane ziemniaki płuczemy, kroimy na ćwiartki i osuszamy na papierowym(...)kawałki folii, takie aby swobodnie i dokładnie zapakować każdą porcję. Cebulę kroimy w pióra, a kiełbasę w plasterki. Folię smarujemy delikatnie olejem, za pierwszym razem tego nie zrobiłam i ziemniaki przywarły, ale następnym razem byłam już mądrzejsza. Na tak przygotowaną folię układamy porcję ziemniaków, posypujemy cebulą, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kilka plasterków kiełbasy, szczelnie zawijamy
Dieta moja pasjaMarianny. Wyszły cudne, puchate, miękkie oraz każda w innej wielkości, ale kto by się tym przejmował. Lata kulania klusek jeszcze przede mną. Do klusek potrzebujemy: Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i to jest bardzo ważne. Mają być odleżane, nie ciepłe, dokładnie odparowane i przepuszczone przez praskę lub zmielone w maszynce. Jeśli nie macie, to możecie zetrzeć na drobnych oczkach tarki(...)być jednolita masa. Nie wchodzi w grę użycie tłuczka do ziemniaków i blendera. Mąkę ziemniaczaną. Masę ziemniaczaną wsadzamy do miski i wyrównujemy. Na powierzchni robimy krzyż i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, żeby wypełniła dziurę po ziemniakach. Dokładamy te ziemniaki, które wyjęliśmy, dodajemy sól, gałkę i pieprz (ortodoksi w tym miejscu zamykają oczy
ladykitchenKotlety z ugotowanych ziemniaków to pyszne urozmaicenie codziennych obiadów, doskonale smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego i surówki. Priorytetem podczas przygotowywania tego dania jest niska cena produktów a przede wszystkim oryginalny smak. Kotleciki z ziemniaków to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 cebule 3 ogórki kiszone(...)niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu od czasu do czasu mieszając po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę. Do dużej miski przeciskamy przez praskę ostudzone ziemniaki i dodajemy do nich zrumienioną cebulkę, pokrojone ogórki oraz odsączony z zalewy groszek. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez kratkę
Smakowite Daniamiał. Ponieważ liście dostałam bez soku, musiałam błyskawicznie je wykorzystać. Nie miałam w domu żadnego mięsa ale, na szczęście, przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie(...)kapusty (idealna byłaby kiszona), których głównym zadaniem jest ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki
Stare GaryZostało Ci kilka resztek jedzenia w lodówce? To może też wyczrujesz ciepły posiłek w ekspresowym tępie. SKŁADNIKI : słodkie ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka marchewka – 1 sztuka pierś z kurczaka – 1 sztuka ser parmezan – 10 dag przyprawa do ziemniaków kapusta kiszona – 10 – 20 dkg papryka słodka sól i pieprz oliwa lub olej – 2 łyżki woda – pół szklanki(...)PRZYGOTOWANIE : Nagrzać piekarnik na 180º. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kawałki. Pokroić również cukinię i kurczaka. Obrać ziemniaki i pokroić. Przełożyć wszystko na blachę. Dodać kapustę, olej lub oliwę, wodę i przyprawy. Piec 30 – 40 minut w piekarniku, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, przełożyć na talerz. Zetrzeć ser na górę
kuchniabellissima.wordpress.comPierwszy raz upiekłam takie małe ziemniaki, dodatek tymianku sprawił że wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Doskonale pasują do obiadu, polecam. Składniki: 1,5 kilograma małych ziemniaków 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Plenus 1 łyżka suszonego tymianku Plenus 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki cienko obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy, zagotowujemy, gotujemy przez(...)minuty, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz sól, wszystko mieszamy. Przekładamy ostudzone ziemniaki, dokładnie je obtaczamy w oleju i przyprawach, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaLatem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam ciepłe warzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy. Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami(...)suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 małej czerwonej cebuli
Codziennik KuchennyLubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki) 2 szklanki mleka(...)łyżka oleju Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie) Cebula Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały Do podania proponujemy: 200g boczek surowy wędzony Cebula Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu
Kolizje Smakówtalerzu prężą się ziemniaczane łódeczki z jarmużem właśnie! Paprykowo- jogurtowy dip dopełnia całości. Siadajcie do stołu! Ziemniaczane łódeczki faszerowane jarmużem z dipem paprykowym Potrzebujesz: ok. 6 większych ziemniaków 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej(...)papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj. 2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. 4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoim rodzinnym domu cepeliny były znane zawsze jako pyzy. Robiło je się z ugotowanych ziemniaków, łączonych mniej więcej pół na pół z surowymi. Pyzy jako dzieciak robiłem zawsze wspólnie z mamą lub babcią i zwykle zajmowałem się etapem wymagającym męskiej ręki — tarciem ziemniaków i ich odciskaniem w pończoszniczym rękawie. Pamiętam, że zawsze fascynował mnie proces sedymentacji skrobi, która zostawała(...)pochodzi z rejonów Suwalszczyzny i Podlasia, choć w formie okrągłych pyz znane są również w kuchni śląskiej. * SKŁADNIKI na 16 cepelinów dla 8 głodnych osób Ciasto: 3 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi mąka ziemniaczana 2 jajka sól Okrasa: 200 g surowego boczku 200 g wędzonego boczku 2 cebule Farsz: 1 kg łopatki wieprzowej 100 g surowego boczku 1 jajko
Food Square